„Am eliberat 60 de localitati in Herson”. Zelenski ii anunta pe rusi ca Ucraina va recuceri in curand si noua „capitala” a regiunii, Henicesk

externe

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aanuntat ca, incepand din seara zilei de 12 noiembrie, fortele de aparare ucrainene au recastigat controlul in peste 60 de localitati din regiunea Herson, iar politia a inceput sa ia masuri de stabilizare in regiune si in orasul Herson.

„Peste tot pe teritoriul eliberat, expertii nostri in dezamorsarea bombelor au mult de lucru. Aproape 2.000 de obiecte explozive au fost deja indepartate – mine, fire de declansare si munitie neexplodata.

Inainte de a fugi din Herson, ocupantii au distrus toate infrastructurile critice – comunicatii, alimentare cu apa, caldura, electricitate… Rusii au pretutindeni acelasi scop – batjocorirea oamenilor cat mai mult posibil. Dar noi vom restabili totul. Credeti-ma. Desi este nevoie de timp pentru asta, este deja clar pentru toata lumea ca rezultatul va fi al nostru, al Ucrainei”, a declarat Zelenski.

El a adaugat ca in Herson lucreaza zece echipe de experti in dezamorsare de bombe.

„Astazi, din pacate, unul dintre genistii nostri a fost ranit in timpul deminarii cladirii administrative. Prin urmare, va rugam, dragi cetateni din Herson, sa fiti atenti si sa informati politia sau salvatorii despre orice obiect suspect pe care il vedeti”, a declarat Zelenski.

Presedintele a anuntat ca si alte orase vor fi eliberate in curand.

„Acelasi lucru se va intampla si in Henicesk si Melitopol. De asemenea, vom veni in toate orasele si satele noastre din Donbas. Vom vedea cu siguranta cum oamenii cu steaguri ucrainene, pe care le pastreaza acolo, se vor intalni cu fortele ucrainene din Crimeea, iar in ziua eliberarii vor fi sute de oameni pe strazi”, a mentionat Zelenski.

Incepand de sambata, orasul Henicesk este temporar capitala administrativa a regiunii Herson, a declarat sambata Alexander Fomin, secretarul de presa al vicepresedintelui pro-rus al guvernului regional, pentru agentia rusa de presa de stat Ria Novosti.

„Astazi, capitala administrativa temporara a regiunii Herson este Henicesk. Toate autoritatile principale sunt concentrate acolo”, a spus el.

Trupele ucrainene au preluat controlul asupra celei mai mari parti din partea de vest a regiunii Herson si au intrat in orasul Herson, dupa retragerea rusilor din zona. Herson a fost singura capitala regionala capturata de Rusia in timpul invaziei sale la scara larga in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: