„Am fost prea PROSTI”. General SUA recunoaste rolul tarii sale in ascensiunea ISIS

externe

Fostul comandant al Fortelor Speciale americane din Afganistan si Irak, Michael Flynn, a declarat pentru ziarul german Der Spiegel ca organizatia terorista Stat Islamic nu ar fi existat astazi daca nu ar fi fost razboiul din Irak. De asemenea, acesta a acuzat un raspuns emotional necorespunzator la atacurile din 11 Septembrie.

„Intai am fost in Afganistan, unde isi avea bazele Al-Qaeda, apoi ne-am dus in Irak”, a declarat Flynn intr-un interviu. „In loc sa ne intrebam de ce a aparut fenomenul terorismului, noi cautam locatii. Aceasta e o lectie foarte importanta din care trebuie sa invatam, pentru a nu mai repeta aceleasi greseli.”

Generalul Flynn, ce a activat in armata americana timp de peste 30 de ani, si-a desfasurat activitatea in Afganistan si Irak intre 2004 si 2007. Acesta a declarat ca regreta rolul pe care l-a avut in razboiul din Irak si ca atacurile teroriste din 11 Septembrie au dus Statele Unite la crearea unor politici militare dezastruoase. Statele Unite au invadat Irak-ul, dupa ce oficiali din administratie, inclusiv presedintele George W. Bush, vicepresedintele Dick Cheney si secretarul de stat Colin Powell, au prezentat informatii false despre programul armelor de distrugere in masa al lui Saddam Hussein si despre posibile legaturi ale acestuia cu Al-Qaeda.

Flynn a evidentiat si consecintele rasturnarii dictatorilor din Orientul Mijlociu, strategie continuata de presedintele Barack Obama prin interventia din Libia.

„A fost o greseala enorma”, a continuat generalul. „Oricat de brutal ar fi fost Saddam Hussein, simpla lui eliminare a fost o greseala. La fel ca si in cazul lui Muammar Gaddafi si al Libiei, care acum e un stat terminat. Lectia istorica esta ca invazia Irak-ului a fost un esec strategic. Istoria nu va trata, si nici nu trebuie sa trateze cu blandete aceasta decizie.”

Flynn a mai declarat ca Abu Bakr al-Baghdadi, presupusul conducator al organizatiei teroriste Stat Islamic (ISIS / ISIL), a fost prizonier al Statelor Unite in centrul de detentie Camp Bucca din Irak in februarie 2004, dar a fost declarat inofensiv de catre o comisie a armatei americane si eliberat in decembrie 2004.

„Am fost prea prosti. Nu am inteles pe cine tineam prizonier in momentul acela. Dupa 11 Septembrie am lasat sentimentele sa ne ghideze, iar reactia noastra a fost: ‘De unde au venit nenorocitii astia? Hai sa-i omoram. Hai sa-i prindem’” , a spus Flynn pentru Der Spiegel. „In loc sa intrebam de ce au atacat, noi am intrebat de unde au venit. Apoi am marsaluit strategic in directia gresita.”

Inainte de pensionare, Flynn a fost director al Agentiei de Informatii si Aparare si director adjunct insarcinat cu informatiile interne in cadrul administratiei Obama.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: