„Am fost un idiot”. Ministrul Sanatatii din Noua Zeelanda vrea sa demisioneze, a incalcat restrictiile de circulatie

externe

David Clark, ministrul neozeelandez al Sanatatii, s-a autointitulat „idiot” pentru ca a incalcat regulile de izolare impuse in tara si si-a dus familia la plaja.

Clark a recunoscut ca sa conduca 20 de kilometri a reprezentat „o incalcare clara a principiilor de izolare”, anunta BBC, citat de news.ro.

El si-a depus demisia duminica, insa prim-ministrul Jacinda Ardern l-a pastrat in functie avand in vedere criza sanitara in desfasurare.

Totusi, el a fost retrogradat in ierarhia Cabinetului si a pierdut pozitia de ministru de Finante asociat.

Noua Zeelanda a intrat pe 25 martie in a patra etapa a starii de izolare. Dar in primul weekend, Clark si-a dus familia din casa din Dunedin la plaja Doctor’s Point. El a recunoscut dupa ce a fost criticat in legatura cu alte incalcari ale regulilor. Saptamana trecuta, a facut o alta calatorie, mai scurta, pe un traseu montan.

„Oamenii pot iesi pentru a lua aer si sa conduca pe distante scurte, daca este necesar, dar le-am cerut sa evite activitatile care presupun un risc de accidentare”, a spus Ardern dupa ce au aparut imagini cu Clark. „Ministrul ar fi trebuit sa urmeze aceste recomandari”.

Legat de calatoria la plaja, Clark a spus: „Ca ministru al Sanatatii este responsabilitatea mea nu doar sa urmez regulile, dar si sa dau un exemplu altor neozeelandezi. (…) Am dezamagit echipa. Am fost un idiot si inteleg de ce oamenii vor fi suparati pe mine”.

Prim-ministrul a spus ca, „in conditii normale”, Clark ar fi fost demis, insa „nu ne permitem o perturbare masiva in sectorul sanitar”.

„Doar pentru acest motiv, domnul Clark isi va pastra functia. Dar trebuie sa plateasca un pret. A incalcat regulile”. Astfel, a fost retrogradat. „Ma astept la ceva mai bun, la fel si Noua Zeelanda”.

Nivelul 4 al starii de izolare prevede ca oamenii sa ramana in case, in carantina ori izolare, si se pot deplasa doar pentru chestiuni esentiale. Exercitiile fizice in aer liber sunt permise, dar nu cele care „expun participanti la un pericol”.

Noua Zeelanda a raportat peste 1.100 de cazuri de infectare cu Covid-19 si un singur deces – o femeie in varsta de 70 de ani a murit luna trecuta.

In Marea Britanie, duminica, ministrul scotian al Sanatatii, Catherine Calderwood, a demisionat dupa ce a facut doua astfel de calatorii spre plaja.

Mai mult despre:

Comentarii: