Ambasada SUA arunca in aer eforturile Regimului Dragnea de eliminare a lui Kovesi: „Sustinem eforturile ei de a cauta oportunitati profesionale in comunitatea internationala”

news

Ambasada SUA transmite un mesaj transant in cazul actiunii declansate de Sectia de investigare a infractiunilor in justitie impotriva Laurei Codruta Kovesi. „Este extrem de dezamagitor sa vedem inca o incercare aparenta de a o discredita”, anunta ambasada.

”Avem incredere in experienta profesionala a Laurei Codruta Kovesi in Romania si sustinem eforturile ei de a cauta oportunitati profesionale in comunitatea internationala. Este extrem de dezamagitor sa vedem inca o incercare aparenta de a o discredita. Ii uram succes”, arata Ambasada SUA intr-un raspuns pentru G4Media.ro legat de dosarul deschis fostei sefe DNA.

Presedintele Klaus Iohannis solicita Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie clarificarea rapida a situatiei in ceea ce priveste dosarul deschis pe numele fostului procuror-sef al DNA Laura Codruta Kovesi.

„Prioritatea zero a tuturor celor care au responsabilitati in statul roman, indiferent de functiile pe care le ocupa, trebuie sa fie protejarea si consolidarea statului de drept. Solicit Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie corectitudine maxima, respectarea cu strictete a legii si clarificarea rapida a situatiei in ceea ce priveste dosarul deschis pe numele doamnei Laura Codruta Kovesi, conducerea acestei sectii avand o imensa raspundere in acest sens”, se arata intr-un comunicat de presa transmis, joi, de Administratia Prezidentiala.

Seful statului subliniaza ca Sectia speciala pentru anchetarea magistratilor nu trebuie sub nicio forma sa fie un instrument politic de ancheta si intimidare a magistratilor si procurorilor. El aminteste ca a contestat inca de la inceput infiintarea unui astfel de organism, sever criticata si de catre Comisia de la Venetia, Comisia Europeana si GRECO, pentru ca nu prezinta suficiente garantii de independenta in raport cu factorul politic si poate afecta increderea cetatenilor in justitie.

„Majoritatea PSD-ALDE a ignorat cu buna stiinta toate aceste avertismente, astfel ca aceasta sectie speciala, in acest moment, functioneaza. Tot aceasta majoritate, printr-o serie de modificari nocive ale legilor justitiei, este direct responsabila pentru generarea conflictului care exista acum in randul magistratilor. PSD-ALDE a construit de la bun inceput un discurs anti-justitie si a facut demersuri concrete pentru revocarea din functie a procurorului-sef al DNA si a procurorului general al Romaniei, mai nou, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie reclamand, de asemenea, presiuni si interferente.

Atentionez majoritatea PSD-ALDE sa inceteze sa mai faca si alti pasi inapoi care sa indeparteze Romania de parcursul sau european, ca stat democratic consolidat. Este imperativ ca PSD-ALDE sa puna in aplicare cu celeritate opiniile Raportului Comisiei de la Venetia si recomandarile cuprinse in Raportul Comisiei Europene privind MCV, astfel incat independenta justitiei si lupta anticoruptie sa nu fie afectate, iar fundatia democratica a statului roman sa nu fie periclitata”, mai spune Iohannis.

El puncteaza ca lupta anticoruptie va continua in Romania, in ciuda oricaror „eforturi agresive ale celor care isi doresc sa controleze justitia si sa ingenuncheze statul de drept”.

„Ca presedinte, voi actiona si mai departe pentru mentinerea statutului pe care Romania si l-a castigat cu mari sacrificii, de tara in care institutiile sunt puternice, dar sunt puternice prin aplicarea corecta a legii, nu prin abuzuri”, conchide seful statului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: