Ambasada SUA l-a pus pe Ciordache pe lista neagra: „Cei care au participat si au ajutat la privarea poporului roman de statul de drept si care s-au pretat la fapte de coruptie nu vor avea sprijinul nostru!”

politica

Cei care au participat si au ajutat la privarea poporului roman de statul de drept si care s-au pretat la fapte de coruptie nu vor avea sprijinul Statelor Unite ale Americii, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman.

Diplomatul a participat joi la conferinta anuala „Provocari globale in domeniul securitatii cibernetice”, organizata de CERT-RO.

El a vorbit, in discursul sau, publicat pe site-ul misiunii diplomatice, despre importanta statului de drept si despre situatia din Romania.

„‘Incredere’ este un cuvant important! Aplicarea principiului statului de drept este esentiala pentru libertate si democratie! Ca sa restauram respectarea principiului statului de drept nu putem regresa de pe calea progreselor pe care le-a facut Romania in ultimul an! Coruptia din guvernul anterior, care s-a concretizat in relaxarea legilor justitiei doar pentru a-i ajuta pe fostul lider PSD Liviu Dragnea si pe altii sa evite pedeapsa cu inchisoarea, nu va fi acceptata! Cei care au participat si au ajutat la privarea poporului roman de statul de drept si care s-au pretat la fapte de coruptie nu vor avea sprijinul nostru!„, a punctat ambasadorul, citat de Agerpres.

El a apreciat ca „numeroasele progrese facute de Guvernul Orban in ultimul an ar putea fi subminate cu usurinta”.

„Aplicarea principiului statului de drept este esentiala si are prioritate in toate initiativele noastre comune; nimeni sa nu uite acest lucru! Multe persoane din afara, si, din pacate, cateva din interior, continua sa incerce sa submineze democratia si libertatea Romaniei, precum si progresele realizate de poporul roman. Nu vom consimti niciodata la asa ceva!”, a evidentiat Zuckerman.

Ambasadorul a vorbit si de recentele angajamente de parteneriat Romania – SUA, inclusiv foaia de parcurs in materie de cooperare in domeniul Apararii, pe urmatorii 10 ani, semnata de ministrul Nicolae Ciuca si omologul sau american.

De asemenea, ambasadorul a amintit ca, in aceeasi perioada, in urma cu doua saptamani, a fost semnata initierea unui Acord Interguvernamental care prevede ca Statele Unite si Romania vor coopera in vederea reconditionarii unui reactor si a construirii a doua alte reactoare la Cernavoda. Proiectul, evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari, va include contributii din partea SUA, Canadei si Frantei, precum si o suma semnificativa din continutul acestui proiect din partea Romaniei.

„Proiectul de la Cernavoda reprezinta si o paradigma a viitoarelor colaborari romano-americane pentru imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii Romaniei. Acest proiect reprezinta un exemplu fantastic al potentialului pe care Romania il are pentru a deveni o „sursa de energie” la nivel regional, atat pentru productie, cat si pentru export”, a spus ambasadorul.

Diplomatul a mentionat si proiectul de dezvoltare a unei autostrazi si de cai ferate care sa lege Marea Neagra de Marea Baltica, realizat in colaborare cu Polonia. Potrivit ambasadorului, respectivul proiect „va continua dezvoltarea economiei Romaniei si a tarilor din regiune”.

Adrian Zuckerman a spus ca se gandeste la cei doi militari romani aflati in misiune in Afganistan, raniti miercuri.

„Ma rog pentru insanatosirea lor grabnica! Vreau sa multumesc, din nou, femeilor si barbatilor curajosi, membri ai Fortelor Armate Romane si femeilor si barbatilor curajosi din armata noastra care lupta cot la cot pentru a apara democratia si libertatea in lume!”, a spus diplomatul.

Mai mult despre:

Comentarii: