news

Ambasada SUA considera ca SPP a oferit „asistenta exemplara in materie de securitate si protectie” in timpul vizitei secretarului american al Apararii, Lloyd Austin

Ambasada SUA a tinut sa multumeasca, public, agentilor SPP pentru modul in care au asigurat protectia secretarului american al Apararii, Lloyd Austin, in timpul vizitei in Romania.

„Adjunctul interimar al sefului misiunii Shane Dixon si colegi de la Biroul Regional de Securitate Diplomatica al ambasadei au acordat diplome membrilor Serviciului de Protectie si Paza (SPP), in semn de apreciere pentru asistenta exemplara in materie de securitate si protectie oferita cu ocazia vizitei in Romania a Secretarului american al Apararii Lloyd Austin.

Shane Dixon le-a spus membrilor SPP: ‘Ambasada Statelor Unite va multumeste pentru colaborarea stransa la planificarea vizitei si nivelul ridicat de profesionalism de care ati dat dovada in operatiunea de asigurare a securitatii Secretarului Apararii’”, a anuntat Ambasada SUA pe Facebook.

Romania da un exemplu important al angajamentului aliat, acela de a imparti responsabilitatea, de modernizare a Apararii si de contributie la misiunile NATO in Europa si in lume, a afirmat, pe 20 octombrie, secretarul american al Apararii, Lloyd J. Austin III, in cadrul unei conferinte de presa comune cu omologul sau, Nicolae Ciuca.

Totodata, a adus un omagiu militarilor romani care au fost in misiune in Afganistan alaturi de trupele SUA.

„Domnule ministru, va multumesc in mod personal pentru misiunile dumneavoastra din Afganistan si Irak. Cred ca sunteti pentru altii un exemplu desavarsit de serviciu altruist. In calitate de veteran al razboiului din Afganistan, sunt profund recunoscator pentru tot ce ati facut si gandurile mele sunt alaturi de cei care au murit in misiune si de familiile lor”, a aratat inaltul oficial american.

El a apreciat ca, „in ceea ce priveste Apararea, Romania a facut pasi importanti. Si-a inlocuit vechiul echipament militar, si-a axat eforturile pe interoperabilitatea NATO si si-a consolidat institutiile de aparare, infrastructura militara, intarind cybersecuritatea si aprofundand cooperarea in domeniul intelligence”.

Totodata a vorbit si de apararea din domeniul cyber.

„As vrea sa recunosc rolul Romaniei de lider in regiune in ceea ce priveste securizarea infrastructurii sale critice in fata actorilor maligni, mai ales legea dumneavoastra privind 5G. Aceasta nu doar protejeaza Romania, ci si intareste apararea noastra colectiva”, a spus Lloyd J. Austin III.

La randul sau, ministrul interimar al Apararii, Nicolae Ciuca, a afirmat: „Increderea si respectul reciproc intre militarii nostri s-au dezvoltat si consolidat in cei 19 ani de actiuni in comun in Afganistan si folosesc acest prilej pentru a le multumi militarilor romani si americani pentru modul in care si-au indeplinit misiunile in acest teatru de operatii”.

„Aduc un omagiu celor care si-au pierdut viata in Afganistan si exprim recunostinta familiilor acestora”, a spus Ciuca.

El a mentionat ca a discutat cu omologul sau despre „aprofundarea cooperarii la Marea Neagra in domeniile terestru, maritim si aerian, continuarea rotatiei fortelor SUA in regiune in sprijinul descurajarii si apararii pe Flancul estic” si a reiterat ca „Marea Neagra este si va continua sa fie un centru de greutate extrem de important pentru securitatea europeana si euroatlantica”.

„Intarirea posturii de descurajare si aparare, inclusiv prin consolidarea prezentei fortelor armate americane pe teritoriul Romaniei, precum si dezvoltarea capabilitatilor proprii relevante si interoperabile reprezinta solutii pentru a contracara aservitatea Federatiei Ruse”, a subliniat Nicolae Ciuca.

Lloyd J. Austin III a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni si are pe agenda o vizita la baza militara de la Mihail Kogalniceanu.

Vizita oficiala in Romania a secretarului american al Apararii face parte dintr-un turneu care mai include Georgia si Ucraina, inainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, care incepe joi.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

10 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

11 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

17 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

27 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

32 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

41 de minute ago