Ambasada SUA, mesaj dur la adresa Regimului Dragnea in cazul Kovesi: „Hartuire judiciara, incalca principiile democratice”

news

Dupa Comisia Europeana si Parlamentul European, Ambasada SUA ia si ea pozitie dura fata de decizia Sectiei speciale de a-i interzice Laurei Codruta Kovesi sa vorbeasca cu presa sau sa iasa din tara.

„Suntem foarte preocupati de informatia ingrijoratoare ca Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar, i s-a interzis sa calatoreasca in afara Romaniei si sa vorbeasca cu presa. Aceste actiuni incalca principiile democratice si par sa aiba forma unei hartuiri judiciare”, se arata intr-o declaratie oficiala a Ambasadei SUA, vineri seara.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat, vineri, ca e crucial ca toti candidatii inscrisi pentru sefia Parchetului European, printre care se numar si Laura Codruta Kovesi, sa fie tratati corect si sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie.

„Dupa cum am precizat si cu alte ocazii, Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania si a subliniat ca Romania trebuie sa se reintoarca urgent pe drumul reformei. Asta inseamna a merge inainte, nu inapoi si sa se abtina de la a face vreun pas care sa rastoarne progresul inregistrat in ultimii ani. Chiar daca nu comentam procedurile nationale, Comisia Europeana urmareste indeaproape evolutiile, in contextul procedurii de selectiei aflata in desfasurare, pentru functia de procuror-sef european. Este crucial ca toti candidatii, selectati de o comisie formata din specialisti independenti, sa fie tratati corect pe parcursul acestei proceduri”, a afirmat Margaritis Schinas, vineri, intr-o conferinta de presa.

Oficialul european a cerut Guvernului sa respecte principiul cooperarii loiale prevazut in Tratatul UE, reamintind asupra ingrijorarile exprimate in ultimul raport MCV cu privire la Sectia de anchetare a magistratilor.

„Prin urmare, Comisia solicita guvernului si autoritatilor romane sa respecte pe deplin principiul cooperarii loiale, prevazut in Tratat, cu privire la procedura de selectie a procurorului-sef european. Toti candidatii trebuie sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie fara a fi obstructionat. Reamintim ingrijorarile exprimate deja de Comisie cu privire la Sectia de Investare a Infractiunilor in Justitie, mentionat in ultimul raport MCV referitoare la independenta acestui organism”, a completat purtatorul de cuvant al CE.

Si presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, isi manifesta „ingrijorarea” fata de vestile privind-o pe Laura Codruta Kovesi si anunta ca Parlamentul European va continua sa o sustina pe fosta sefa a DNA pentru functia de sefa a Parchetului European.

De asemenea, Tajani mentioneaza ca va initia o dezbatere in Parlamentul European in legatura cu ce i se intampla Laurei Codruta Kovesi.

„Sunt ingrijorat de vestea ca Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar. Parlamentul European isi mentine sustinerea pentru candidatul sau pentru postul de procuror sef european. Vom discuta situatia la intalnirea liderilor de grup din PE de miercurea viitoare”, a scris Tajani pe Twitter.

Sectia speciala a emis, vineri, un comunicat de presa in care anunta ca Laura Codruta Kovesi este invinuita penal pentru „savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa”.

Comunicatul Sectiei speciale:

Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in continuarea comunicatului din 15 februarie 2019, este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorii din cadrul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva procurorului Kovesi Laura Codruta, delegata in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, abuz in serviciu (cinci acte materiale) si marturie mincinoasa si de asemenea, au dispus luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 60 zile incepand cu data de 28 martie 2019,

Punerea in miscare a actiunii penale a fost adusa la cunostinta procurorului.

Prin ordonanta din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea masurii preventive a controlului judiciar, pe o perioada de 60 zile, incepand cu data emiterii ordonantei, urmand ca in timpul cat se afla sub control judiciar, procurorul sa respecte urmatoarele obligatii:

a) Sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata;
b) Sa informeze de indata Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie — Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie cu privire la schimbarea locuintei;
c) Sa se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata;
d) Sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului de caz;
e) Sa nu desfasoare activitatea de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie Justitie, data fiind situatia de fapt care face obiectul urmaririi penale si functia in exercitarea careia a comis faptele penale;
f) Sa nu detina, sa nu foloseasca, sa nu poarte arme, sa nu ia legatura cu mai multe persoane si martori;
g) Sa nu intre in legatura cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectueaza urmarirea penala in cauza.

Comentarii: