Ambasada SUA, reactie dura la adresa extremistilor AUR: „Este dezgustator sa vad cum e manipulat si exploatat antisemitismul pentru castig politic intern sau avantaj geopolitic”

politica

Adjunctul interimar al sefului misiunii SUA la Bucuresti, Shane Dixon, reactioneaza cu duritate fata de modul in care AUR s-a pozitionat in legatura cu Holocaustul. „Sa vad cum e manipulat si exploatat antisemitismul pentru castig politic intern sau avantaj geopolitc este dezgustator”, subliniaza diplomatul american.

„Sa vad cum e manipulat si exploatat antisemitismul pentru castig politic intern sau avantaj geopolitic este dezgustator. Nimic din ce are legatura cu Holocaustul nu este ‘o tema minora’. Desconsiderarea sa aminteste de cuvintele reprobabile ale lui Rudolf Hess, cel mai longeviv comandant de la Auschitz, care, cand a fost confruntat la proces cu faptul ca a ucis 3.5 milioane de oameni, a spus: ‘Nu, doar 2,5 milioane'”, a spus  Shane Dixon cu ocazia Zilei Internationale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

El a adaugat ca „popoarele noastre satule, bulversate de pandemie, se confrunta cu valuri de dezinformari si retorici maligne, inclusiv o reaparitie stranie a anti-semitismului. Din pacate, si exact ca in trecut, cand lumea se tulbura, reapare spectrul constant si latent al anti-semitismului. Cand se schimba paradigma, cele mai infame aspecte ale naturii noastre se manifesta si se dezlantuie. I-as avertiza pe cei care pasesc pe calea antisemitismului catre orice mijloace ca se afla intr-o companie extrem de perfida”, a mai spus diplomatul SUA.

Si ambasadorul Israelului la Bucuresti, David Saranga, a precizat ca este condamnabila „atitudinea si afirmatiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit sa califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «tema minora» de abordat in sistemul educational din Romania”.

„Referitor la declaratiile care minimizeaza tragedia Holocaustului: Condamn vehement atitudinea si afirmatiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit sa califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «tema minora» de abordat in sistemul educational din Romania.

Am sustinut constant ca informarea justa si obiectiva asupra ororilor care s-au petrecut in timpul Holocaustului din Romania este necesara pentru a evita ca astfel de tragedii sa se repete. Noua generatie trebuie sa cunoasca in profunzime aceasta pagina neagra din istoria omenirii, astfel incat sa inteleaga ca antisemitismul, xenofobia si intoleranta nu isi au locul in societatea de astazi si ca acestea contravin valorilor democratice si europene insusite de Romania.

Legea privind introducerea disciplinei scolare Istoria Evreilor. Holocaustul, adoptata de Parlamentul Romaniei si promulgata recent de Presedintele Klaus Iohannis, ofera elevilor prilejul de a intelege acest episod crunt, dar si importanta compasiunii”, a scris David Saranga, marti pe Facebook.

Diplomatul a adaugat ca „astfel de afirmatii constituie o dovada fatisa fie a lipsei de asumare, fie a ignorantei”.

„Este important de mentionat ca acestea se incadreaza in definitia negarii Holocaustului emisa de Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului (IHRA), aceeasi institutie care a adoptat definitia antisemitismului in timpul presedintiei romane. Reactiile extremiste ne amintesc ca ideologiile si manifestarile radicale isi fac simtita prezenta si astazi. Sunt convins ca poporul roman va alege adevarul istoric in defavoarea discursului antisemit”, a conchis ambasadorul Israelului in Romania.

Reactia vine dupa ce Alianta pentru Unirea Romanilor i-a solicitat ministrului Educatiei Sorin Cimpeanu includerea Limbii romane, a Istoriei si a Limbii engleze printre disciplinele la care se organizeaza olimpiade.

In comunicatul de presa, AUR atrage atentia ca, in ultimii ani, a putut fi constatata „o actiune sistematica de subminare a calitatii invatamantului din Romania prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lectii in cadrul materiilor existente (ex. educatie sexuala, istoria Holocaustului, etc.), in paralel cu reducerea importantei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generatii: stiintele exacte, Limba si literatura romana, Istoria nationala”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: