politica

Ambasada SUA, reactie fata de lucraturile gruparii UDMR-Savonea: „Amendamentul transmite un semnal gresit. Speram sa vedem ca nu va fi adoptat”

David Muniz, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, a declarat marti ca amendamentul impus de UDMR in proiectul de lege de desfiintare a Sectiei Speciale „transmite un semnal gresit”.  „Mai multi judecatori si procurori au cerut ca acest amendament sa fie eliminat, ceea se spune ceva despre modul in care e perceput. Speram sa vedem ca acest lucru se intampla”, a declarat Muniz.

„O tema pe care o urmarim este dezbaterea despre desfiintarea SIIJ (Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie). Suntem perfect de acord ca desfiintarea SIIJ este exact pasul care trebuie facut pentru ca statul de drept sa progreseze in Romania. Coalitia de guvernare a fost de acord, a fost unanimitate in coalitie. Am vazut si opinia UE, a Consiliului Europei, a GRECO, a Comisiei de la Venetia – toti acesti parteneri si prieteni ai Romaniei au sustinut desfiintarea Sectiei, si suntem de acord cu asta.

A fost incurajator sa il vedem pe premier pozitionandu-se puternic in aceasta saptamana nu doar despre desfiintarea SIIJ, ci si in legatura cu amendamentele. Suntem complet de acord: acest amendament propus transmite un semnal gresit. Oricare ar fi intentia, pare ca acest amendament le da judecatorilor un fel de imunitate fata de trimiterea in judecata. Mai multi judecatori si procurori au cerut ca acest amendament sa fie eliminat, ceea se spune ceva despre modul in care e perceput. Speram sa vedem ca acest lucru se intampla, ii incurajam sa adopte legislatia fara amendamente, pentru a trimite semnalul corect”, a declarat Muniz intr-un interviu pentru G4Media.

Muniz a mai anuntat ca SUA au un „interes reinnoit” pentru justitia din Romania.

„Acum este reinnoit acest interes. Unul dintre motive e ca avem o noua administratie in SUA, concentrata pe acest subiect. Un alt lucru de subliniat e ca Romania are un guvern si o majoritate parlamentara reformiste. Suntem din nou focusati pe justitie. A fost o prioritate pentru noi si continua sa fie o prioritate. Nu vrem doar ca Romania sa fie un aliat puternic al SUA, cu o economie si o justitie puternice, dar si investitorii americani ridica mereu aceasta tema. O justitie independenta este un factor esential atunci cand ei fac investitii si vrem sa vedem lucrurile imbunatatindu-se”, a mai spus Muniz.

Prim-ministrul Florin Citu a declarat vineri, la finalul sedintei de guvern, ca isi doreste in continuare ca proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie sa fie adoptat de catre Parlament intr-o forma apropiata celei aprobate de Guvern si ca se va incerca o modificare in acest sens, in timpul dezbaterilor din Senat.

„Eu am spus de fiecare data ca imi doresc ca proiectul de lege sa iasa din Parlamentul Romaniei cat mai aproape de forma pe care am adoptat-o in Guvern. In continuare discut cu colegii mei, proiectul merge la Senat si vom incerca si acolo sa avem o modificare care sa il aduca cat mai aproape de forma pe care am aprobat-o in sedinta de Guvern. Raman la opinia ca aceea este forma cea mai buna pentru Romania astazi”, a aratat premierul, in cadrul unei declaratii de presa sustinute la Palatul Victoria.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Botond Csoma, l-a atacat violent vineri pe ministrul Justitiei, Stelian Ion, dupa ce acestat a criticat amendamentul impus la presiunile UDMR in proiectul de lege pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Stelain Ion a fost catalogat drept ”politruc” si ”trompeta”.

”Am remarcat faptul ca, din nefericire, domnul ministru Stelian Ion abordeaza subiectul justitiei ca un politruc. Este inadmisibil ca acest subiect sa fie politizat si sa nu avem un dialog rational, bazat pe argumente clare, care sa expuna situatia reala. Este de neacceptat ca ministrul Justitiei sa ridiculizeze o opinie exprimata de CSM, aceea prin care a dat un aviz negativ proiectului initiat de dansul si, in acelasi timp, sa ignore raportul Inspectiei Judiciare, care semnaleaza niste probleme sistemice grave, care pot afecta independenta judecatorilor. In mandatul trecut, in calitate de deputat, domnul ministru Stelian Ion, a fost un fel de portavoce care actiona potrivit unor sloganuri politicianiste. Sper, insa, ca de acum domnul Stelian Ion isi va lua in serios atributiile de ministru al Justitiei si nu va ramane un fel de trompeta care acompaniaza niste lozinci folosite in scopuri electorale”, anunta Botond Csoma intr-o declaratie de presa.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a subliniat joi ca partenerul de guvernare UDMR a votat infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), pentru ca acum sa fie de acord cu desfiintarea acesteia. Stelian Ion a mentionat ca varianta gasita pentru desfiintarea Sectiei speciale „nu este cea mai fericita”, insa era singura solutie de a debloca acest demers.

„UDMR-ul, eu nu pot uita faptul ca a fost de acord cu infiintarea Sectiei (Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie – n.r.) si ca au votat in anii trecuti pentru infiintarea acestei sectii. Acum au spus ca sunt de acord cu desfiintarea, dar conditionat. De fapt, despre asta este vorba, solutia pentru a debloca proiectul de desfiintare a SIIJ a fost aceea a acorda aceasta garantie, din punctul meu de vedere solutie nefericita. Dar varianta era sa nu avem desfiintarea SIIJ si intre a nu avea desfiintarea SIIJ, adica intre un pericol cert, imediat, actual si un pericol viitor, posibil, eu cred ca trebuia sa rezolvam aceasta problema”, a declarat Stelian Ion, joi seara, la Digi24.

El a mai spus ca UDMR a dorit „garantii suplimentare” ca nu exista abuzuri in ceea ce priveste procesele in care sunt implicati magistrati.

„UDMR-ul a dorit in mod ferm si, as zice eu, fara a bate in retragere absolut deloc, a dorit un gen de garantii, garantii in ideea in care sa nu existe vreodata abuzuri. E ciudat, pentru ca Guvernul nu a sustinut aceasta varianta a garantiilor, a imunitatilor, pentru ca cea mai buna garantie o reprezint chiar actul de justitie corect, chiar faptul ca un judecator verifica legalitatea provelor si da o solutie. De aceea, in proiectul plecat de la Guvern nu au existat aceste imunitati si am pledat impotriva lor in plenul CSM”, a mai afirmat ministrul Justitiei.

Stelian Ion a precizat ca „repere importante” sunt opiniile GRECO si ale Comisiei de la Venetia cu privire la imunitatile pentru magistrati si sustine ca „nu e de la Constitutie” ca judecatorii sa aiba imunitate.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil la proiectul privind desfiintarea SIIJ. Un amendament al lui Iulian Stancu, deputat al minoritatilor, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM a fost admis de Comisia juridica a Camerei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Francezii au confiscat vila din Biarritz a fostei neveste a lui Vladimir Putin. Vila fusese cumparata in 2013 cu 5,3 milioane euro

Vila din Biarritz a fostei neveste a lui Putin, Liudmila Oceretnaia, a fost confiscata de…

2 ore ago

SUA trec la fapte: Washingtonul tripleaza tarifele la importurile de otel si aluminiu din China

Presedintele Joe Biden i-a cerut secretarului american pentru comert sa tripleze tarifele vamale la importurile…

12 minute ago

Ploiesti: Un politist este acuzat de viol, IPJ anunta „declansarea cercetarii prealabile”

Un politist din Ploiesti este acuzat de viol, o femeie care a depus o plangere…

2 ore ago

Doi inalti ofiteri din serviciile secrete ale Kremlinului au fugit din tara dupa ce au luat cea mai mare mita din istoria Rusiei: 52 de milioane de dolari

Doi membri ai unui departament ultrasecret al Ministerului de Interne au fugit din Rusia dupa…

3 ore ago