Ambasadoarea Frantei, un nou mesaj puternic legat de „statul de drept” din Romania. Dragnea si Dancila au refuzat sa participe la eveniment

news

Ambasadoarea Frantei in Romania, Michele Ramis, a tinut sambata, cu ocazia Zilei Nationale a Frantei, un discurs in care a vorbit despre prietenia ce leaga tara sa de Romania, despre sezonul cultural care va debuta in toamna acestui an si despre parteneriatul economic si industrial.

Ambasadoarea Frantei a povestit ca in primul sau an de mandat a calatorit prin tara si a putut constata „atasamentul romanilor pentru Franta si prietenia care leaga natiunile noastre”.

„Aceasta prietenie este, intai de toate, rodul istoriei”, a punctat ea. „Evenimentele de celebrare a Centenarului vor constitui ocazia de a aminti cu forta acest lucru, si de aceea am dorit sa inscriu in acest an Ziua Nationala sub semnul acestei comemorari”.

Astfel, in gradina ambasadei a fost organizata o expozitie cu tema „Francezi si Romani in Primul Razboi Mondial”, consacrata marilor actori si marilor momente ale acestor evenimente.

Cu ocazia centenarului Armistitiului de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, presedintele Republicii Franceze a invitat pe 11 noiembrie 2018 la Paris o suta de sefi de stat si de guvern, pentru „a ne aminti si a construi impreuna un viitor care sa nu semene cu acea perioada interbelica, cand statele au lasat guvernanta mondiala sa slabeasca, frontierele sa se inchida, egoismul sa prevaleze, in beneficiul regimurilor razboinice”.

„Ca raspuns la cresterea tensiunilor in lumea contemporana, presedintele Macron va lansa Forumul de Pace de la Paris, o reuniune anuala dedicata proiectelor, ideilor si initiativelor apte sa contribuie in mod efectiv la o mai buna cooperare internationala cu privire la marile provocari globale, la o globalizare mai justa si mai echitabila si la un sistem multilateral mai eficient. State, organizatii internationale, colectivitati locale, alesi, ONG, fundatii, intreprinderi, grupuri religioase, experti vor veni sa dezbata si isi promoveze proiectele”.

Ramis a amintit de personalitatile care si-au adus aportul la relatia dintre Romania si Franta – George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Brancusi, Eugene Ionesco si Anna de Noailles, al carei nume il poarta Liceul Francez din Bucuresti.

„In cadrul mandatului incredintat de presedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, ma straduiesc, cu energie si convingere, sa duc mai departe aceasta relatie franco-romana”, a adaugat Ramis.

Ea a continuat: „Parteneriatul strategic din 2008 reprezinta cadrul politic al relatiei noastre. Anul acesta ii sarbatorim cea de-a zecea aniversare si-i vom fixa noi obiective concrete si ambitioase intr-o larga paleta de domenii”.

Sezonul Franta-Romania va fi deschis odata cu vizita la Paris a presedintelui Iohannis, la sfarsitul lunii noiembrie, si se va incheia la ambasada Frantei din Bucuresti, cu ocazia sarbatoririi zilei nationale.

„Acest Sezon ne va permite sa ne facem cunoscuti artistii si creatia lor, fiecare tara in cealalta, dar si sa intensificam dialogul politic si sa consolidam oportunitatile economice. El ne va permite sa contribuim la construirea unei Europe a culturii, o cauza de suflet a presedintelui Emmanuel Macron, precum si sa subliniem atasamentul pentru o Europa puternica, democratica si implicata pentru pace”.

Ambasadoarea a adaugat: „Presedintele Macron este promotorul unui proiect ambitios ce urmareste sa-i faca pe cetatenii nostri sa redevina «fermecati» de ideea europeana, in aceste vremuri tulburi in care Uniunea Europeana este supusa unor factori de criza interni si externi. Or, avem nevoie de o Europa care protejeaza cetatenii si este capabila sa raspunda acestor provocari”.

„Vedem in Romania un partener de prim plan pentru a duce mai departe acest proiect. Salut spiritul european al poporului roman, deoarece a stiut sa reziste nationalismului si euroscepticismului care, din pacate, se dezvolta pe continent”.

Presedintia Romana a Consiliului Uniunii Europene, in primul semestru 2019, va avea de condus dezbateri importante – negocierea cadrului financiar multianual, finalizarea negocierii privitoare la iesirea Regatului Unit, chiar inainte de alegerile europarlamentare -, a amintit ea.

„Suntem si ramanem alaturi de Romania, pentru a ajuta la succesul acestei presedintii, in directia unei Europe a convergentei, protectoare, mai puternica in lume si bazata pe valori comune, dupa cum arata cele patru prioritati ale Presedintiei Romane”, i s-a adresat ambasadoarea presedintelui Iohannis.

In plus, a afirmat Michele Ramis, „avem nevoie de o Europa care isi protejeaza eficient cetatenii si care sa fie puternica in lume, iar in acest sens consolidarea apararii europene este o necesitate. Intr-o lume cu evolutii incerte, trebuie sa ne luam propria noastra securitate in propriile maini. Ma bucur ca Romania este si ea convinsa de nevoia de a dezvolta cooperari europene in domeniul apararii, in complementaritate cu NATO”.

Ea a punctat ca Franta incurajeaza toate eforturile ce vizeaza pastrarea si apararea acestor valori, „printre care statul de drept si independenta justitiei ocupa un loc central”.

Ultimul pilon esential al relatiei franco-romane pe care l-a subliniat Michele Ramis a fost parteneriatul economic si industrial despre care a spus ca este solid.

„Schimburile noastre comerciale s-au dublat in 10 ani. Franta este cel de-al treilea client al Romaniei, si cel de-al 4-lea furnizor al sau. In Romania, sunt active aproape 2 400 de firme franceze, facand astfel din Franta cel de-al 5-lea investitor strain din Romania. (…) Intreprinderile noastre cred in potentialul economiei romanesti. Ele au nevoie, in mod natural, de un mediu stabil si previzibil pentru a continua sa investeasca si sa creeze locuri de munca”.

In incheiere, ea si-a exprimat dorinta ca „perioada urmatoare sa permita tarilor noastre sa conlucreze mereu mai strans, in spiritul prieteniei care le-a insufletit mereu, in slujba idealului comun al unei Europe a pacii, a democratiei, a valorilor si a prosperitatii”.

Ramis l-a citat pe Macron, care, pe 17 septembrie 2017, in discursul sau despre Europa sustinut la Universitatea Sorbona, a spus: „Este de datoria noastra si a voastra sa trasam singura cale care ne asigura viitorul: cea a refondarii unei Europe suverane, unite si democratice. Sa avem impreuna curajul sa deschidem acest drum”.

La Sarbatoare Nationala a Frantei, ce comemoreaza caderea Bastiliei si Revolutia Franceza de la 1789, participa presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si numerosi diplomati si politicieni. Premierul Dancila si presedintele PSD, Liviu Dragnea, au absentat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: