Ambasador american, atacat cu LAMA DE RAS. Coreea de Nord se bucura

externe

Ambasadorul Statelor Unite in Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost ranit de un barbat inarmat cu o lama de ras joi la Seul, potrivit politiei si televiziunii, transmit Associated Press si France Presse.

Canalul de stiri YTN, citand surse din politie, a afirmat ca un barbat inarmat cu o lama de ras ascunsa in mana dreapta l-a atacat pe Mark Lippert in timp ce el participa la o intalnire la ora micului dejun in centrul Seulului.

Televiziunea a difuzat o imagine care il arata pe ambasador socat dupa atac, cu mana dreapta pe obraz si mana stanga plina de sange.

Lippert, 42 de ani, a fost transportat la spital dar viata lui nu este in pericol, potrivit acelorasi surse.

Atacatorul, care a fost imediat retinut, a lansat un slogan impotriva razboiului si pentru unificarea celor doua Corei rivale cand l-a ranit pe diplomat, instalat in functie la Seul in octombrie.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat ferm atacul, care a avut loc la un centru de spectacole din Seul in timp ce ambasadorul se pregatea sa tina o prelegere si a adaugat ca Lippert a fost tratat la un spital local, noteaza AP, citata de Agerpres.

YTN TV a relatat ca barbatul — identificat ca fiind in varsta de 55 de ani si supranumit Kim — a tipat in timpul atacului: „Sudul si Coreea de Nord ar trebui reunificate”.

Suspectul a strigat de asemenea sloganuri anti-razboi dupa ce a fost retinut, iar politia din Seul a declarat ca arma folosita avea o lama de 25 de centimetri.

Comentariile atacatorului privind reunificarea coreeana par legate de diviziunile persistente, profunde din Coreea de Sud ce provin de la Razboiul din Coreea. Cele doua Corei rivale sunt separate de zeci de ani de una dintre cele mai fortificate frontiere din lume, mai noteaza Associated Press.

SUA, care au sprijinit Coreea de Sud in timpul Razboiului din Coreea in 1950-1953, inca are stationati 28.500 de militari in Coreea de Sud, ca un factor de descurajare impotriva Coreii de Nord, iar unii sud-coreeni vad in prezenta americana o bariera spre o Coree reunificata.

Statele Unite si Coreea de Sud au lansat exercitii militare comune in aceasta saptamana, amplificand tensiunile cu Coreea de Nord.

Coreea de Nord se bucura

Coreea de Nord a salutat atacul asupra ambasadorului american in Coreea de Sud, afirmand ca a fost un „atac cu cutitul meritat” si reflecta „sentimentul anti-american” din Coreea de Sud.

Ambasadorul Mark Lippert este in stare stabila, la un spital din Seul, dupa mai bine de doua ore de operatie si 80 de copci la ranile suferite in urma atacurilor, scrie CNN.

Politia l-a identificat pe atacator drept Kim Ki-Jong, in varsta de 55 de ani, cu un istoric de comportament imprevizibil. Acesta l-ar fi atacat pe Lippert pentru a pune capat exercitiilor militare comune SUA-Coreea de Sud, exercitii puternic criticate in fiecare an de Nord.

Phenianul a numit atacul „pedeapsa justa pentru americanii care vor razboi”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: