Ambasador Ucraina: „Daca se va ajunge la razboi, va fi primul din toata istoria omenirii impotriva unei tari care are pe teritoriul sau 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz si petrol, plin cu gaz si petrol”

externe

Ucraina este decisa sa caute o solutie diplomatica la tensiunile actuale cu Rusia, a declarat miercuri ambasadorul sau in Japonia, Serghei Korsunski, potrivit caruia exista o probabilitate redusa de razboi extins, insa s-ar putea ajunge la conflicte la scara mai mica, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Korsunski a prevenit ca un atac impotriva unei tari in care se afla 15 reactoare nucleare ar produce un impact regional devastator asupra Europei.

‘Cred ca este foarte, foarte, foarte dificil sa ne asteptam la un razboi pe scara larga, dar putem asista la un conflict mai localizat’, a afirmat ambasadorul Korsunski intr-o conferinta de presa la Tokyo.

‘Daca vom ajunge la termeni militari, permiteti-mi sa va spun ca suntem foarte pregatiti, armata noastra este foarte bine pregatita’, a adaugat el.

Rusia a masat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, iar statele occidentale se tem ca Moscova planuieste un nou atac impotriva tarii pe care a invadat-o in 2014 pentru a anexa peninsula Crimeea.

Presedintele american Joe Biden a afirmat marti ca va lua in calcul impunerea de sanctiuni care sa-l vizeze personal pe omologul sau Vladimir Putin daca Rusia va invada Ucraina, in contextul in care liderii occidentali au intensificat pregatirile militare si au facut planuri pentru a proteja Europa de un potential soc in aprovizionarea cu energie.

‘Daca se va ajunge la razboi, va fi primul din toata istoria omenirii impotriva unei tari care are pe teritoriul sau 15 reactoare nucleare, care are 30.000 km de conducte de gaz si petrol, plin cu gaz si petrol’, a subliniat diplomatul ucrainean.

‘Daca toata aceasta infrastructura este distrusa, nu va mai exista Ucraina. Dar aceasta este numai o consecinta. Nu va mai exista Europa centrala si, probabil, Europa Occidentala ar fi de asemenea afectata’, a continuat el.

Accidentul produs in 1986 la centrala nucleara de la Cernobil, pe teritoriul actualei Ucraine, a aruncat in atmosfera tone de reziduuri nucleare, imprastiind radioactivitate pe mari parti din continent si cauzand o incidenta crescuta a cancerelor in zonele mai apropiate.

Potrivit Reuters, ambasadorul rus in Australia, Aleksei Pavlovski, a declarat miercuri ca Rusia nu planuieste sa invadeze Ucraina. ‘Nu intentionam absolut deloc sa invadam’, a spus el la postul de radio Australian Broadcasting Corporation.

‘Trupele noastre de la granita… Aceste trupe nu sunt o amenintare, ci un avertisment. Un avertisment catre conducatorii Ucrainei sa nu incerce nicio aventura militara nesabuita’, a adaugat diplomatul rus.

‘Cat despre sanctiuni, cred ca pana acum oricine ar fi trebuit sa inteleaga ca acesta nu este un limbaj care ar trebui folosit in discutiile cu Rusia. Sanctiunile pur si simplu nu functioneaza’, a mai spus ambasadorul Moscovei.

Mai mult despre:

Comentarii: