Ambasadorul Iranului la Bucuresti, conferinta de presa in premiera. Ce spune despre avionul prabusit langa Teheran

news

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucuresti, Morteza Abutalebi, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile din tara sa au invitat experti din mai multe tari sa participe la investigatia privind avionul ucrainean prabusit langa Teheran, iar aceasta are loc in parametrii legislatiei internationale.

„Potrivit informatiilor oficiale ale guvernului iranian, accidentul a avut loc din cauza unei probleme tehnice la motor. Autoritatile iraniene au invitat persoanele relevante din alte tari si chiar compania Boeing sa se alature echipei iraniene de experti care ia parte la investigatia accidentului”, a spus diplomatul.

El a afirmat ca, „potrivit legislatiei internationale, cutiile negre trebuie sa fie analizate in tara in care a avut loc accidentul”.

„Potrivit informatiilor pe care le-am primit de la autoritatile iraniene, mai multe echipe de experti au fost invitate din diverse tari, una fiind Ucraina. Au fost invitati sa ia parte la aceasta investigatie si va trebui sa asteptam concluziile”, a punctat ambasadorul.

De altfel, diplomatul iranian a amintit in mai multe randuri cadrul legislativ international.

„Exista reglementari internationale. Nimeni nu face ce vrea. Trebuie deschise (cutiile negre – n.r.) in prezenta tuturor grupurilor relevante si dupa… Nimeni nu trebuie sa manipuleze pe tema asta. Potrivit reglementarilor internationale, se fac eforturi pentru a afla informatii, apoi se trag concluzii, apoi sunt informate media”, a adaugat Morteza Abutalebi.

Totodata, diplomatul a spus ca luni, la ambasada Iranului la Bucuresti, va fi deschisa o carte de condoleante in memoria victimelor.

Iranul a declarat vineri ca poate afirma cu certitudine ca avionul ucrainean Boeing 737 care s-a prabusit miercuri la Teheran „nu a fost lovit de o racheta”, informeaza AFP.

„Un lucru este sigur, acest avion nu a fost lovit de o racheta”, a declarat presedintele Organizatiei Aviatiei Civile iraniene (CAO), Ali Abedzadeh, in timpul unei conferinte de presa la Teheran.

„Informatiile (continute) in cutiile negre (ale aparatului) sunt absolut cruciale” pentru ancheta si orice declaratie inainte ca datele de pe ele sa fie extrase nu constituie o parere de expert”, a adaugat Abedzadeh.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International s-a prabusit miercuri dimineata la cateva minute dupa ce a decolat din Teheran. Cele 176 de persoane la bord, in special irano-canadieni, dar si afgani, britanici, suedezi si ucraineni au fost ucisi.

Londra si Ottawa afirma ca a avionul a fost fara indoiala doborat de o racheta iraniana, probabil din eroare, iar imagini video dificil de autentificat circula pe internet in sprijinul acestei teze.

„Am vazut unele inregistrari video”, a declarat Abedzadeh. „Confirmam ca avionul a fost cuprins de foc timp de 60-70 de secunde”, insa a spune „ca el a fost lovit de ceva nu poate fi corect in plan stiintific”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: