Ambasadorul rus la Chisinau a fost convocat la MAEIE. Un angajat al ambasadei ruse este pe cale sa fie expulzat

externe

nicu popescu, ministru de externe, republica moldova

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Oleg Vasnetov, a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe al Republicii Moldova pentru a i se comunica despre ceea ce autoritatile moldovene considera drept „comportament necorespunzator” din partea a doi angajati ai ambasadei ruse, transmit Deschide.md, Radio Chisinau si Newsmaker, citate de Agerpres.

Unul dintre ei ar putea fi declarat „persona non grata”, conform Deschide.md, dar postul de televiziune TV8 din Chisinau a transmis ca ambii ar putea fi declarati „personae non gratae”.

Potrivit purtatorului de cuvant al guvernului moldovean, Daniel Voda, decizia intervine ca urmare a actiunilor intreprinse de functionari ai ambasadei ruse fata de politistii moldoveni de frontiera de pe aeroportul international din Chisinau, care au refuzat intrarea unui politician regional rus in Republica Moldova saptamana aceasta.

Este vorba de presedintele Republicii Tatarstan (componenta a Federatiei Ruse), Rustam Minnihanov, care urma sa se deplaseze in Gagauzia la un eveniment cu caracter electoral.

„Comportamentul necorespunzator din partea unor functionari in raport cu autoritatile noastre nu poate fi tolerat”, a declarat Daniel Voda, fara sa ofere detalii.

Potrivit acestuia, premierul Dorin Recean a dispus retragerea cardurile de acces pe teritoriul aeroportului international Chisinau pentru doi functionari ai Ambasadei Federatiei Ruse.

„MAE il convoaca astazi pe ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Oleg Vasnetov, pentru a-l informa despre decizia autoritatilor noastre despre cazurile prenotate si pentru a-i aduce la cunostinta inca o data despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament la adresa autoritatilor noastre”, a adaugat Daniel Voda.

In debutul sedintei de guvern de miercuri, premierul moldovean Dorin Recean s-a referit la interdictia impusa liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, mentionand ca persoanele care sustin razboiul, uciderea femeilor, copiilor din Ucraina nu au ce cauta pe teritoriul republicii, transmite Radio Chisinau.

„Luni, patru cetateni (rusi), unii dintre ei pretinzand ca sunt religiosi, au incercat sa vina la Chisinau sa se implice in alegeri si in politica locala. Cetatenii care temporar sunt deputati si invita aici pe acei care ajuta la uciderea copiilor, femeilor in Ucraina, nu au ce cauta aici. Moldova nu se asociaza cu razboiul. Moldova nu trebuie asociata cu aceste atrocitati.”, a declarat Recean, citat de TV8.md.

Premierul s-a referit la deputatii socialisti Alexandr Suhodolski si Vasile Bolea, care l-au invitat pe Minnihanov la Chisinau.

Totodata, el i-a reprosat bascanului (guvernatorul Gagauziei) Irina Vlah, ca in situatia data nu si-a expus opinia asa cum o face de obicei. In replica, Irina Vlah i-a raspuns ca Gagauzia are stabilite relatii de prietenie cu Tatarstanul de 25 de ani. A urmat un schimb de replici virulente, Vlah argumentand ca Tatarstanul a trimis in repetate randuri ajutoare Gagauziei.

„Nu ne asociem cu razboiul. Republica Moldova nu trebuie asociata cu aceste atrocitati”, a insistat premierul moldovean.

Dupa discutiile aprinse, Dorin Recean i-a cerut ministrului de externe, Nicu Popescu, sa examineze situatia celor doi reprezentati ai Federatiei Ruse care il insoteau pe Minnihanov.

„Celor doi reprezentanti ai Ambasadei Ruse sa li se retraga cardul de acces pe aeroport. Si sa vedeti, domnule vicepremier (Nicu Popescu), daca unul din cei doi nu merita sa fie deportat”, a declarat Recean, conform media citate.

La 17 aprilie, presedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, nu a fost lasat sa intre in Republica Moldova. Acesta urma sa participe la un congres organizat de unul dintre candidatii pro-rusi la functia de bascan al Gagauziei.

Deranjat de aceasta situatie, oficialul rus a mentionat la plecarea din Republica Moldova ca a fost declarat ‘persona non grata’ de catre autoritatile moldovene.

Politia de frontiera a respins declaratiile oficialului rus, precizand ca lui Minnihanov i-a fost refuzata intrarea in Republica Moldova, cerandu-i-se sa nu se implice in treburile interne ale acestei tari.

„Sustinerea unui candidat in alegerile locale din tara noastra nu este un motiv intemeiat si autoritatile au solicitat oficialilor rusi sa se abtina de la imixtiuni in treburile interne ale tarii noastre”, au precizat autoritatile de la Chisinau, citate de TV8.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: