Ambasadorul Rusiei, convocat brusc la sediul MAE „in legatura cu decesul subit in inchisoare al politicianului rus de opozitie Alexei Navalnii”. Ce a cerut ministra Luminita Odobescu

news

Valerii Kuzmin, ambasador, sotie, infarct, SMURD

Ministerul de Externe al Romaniei a anuntat, miercuri, ca l-a convocat pe ambasadorul Rusiei „in legatura cu decesul subit in inchisoare al politicianului rus de opozitie Alexei Navalnii”.

„Din dispozitia ministrului afacerilor externe Luminita Odobescu, la 21 februarie 2024, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) in legatura cu decesul subit in inchisoare al politicianului rus de opozitie Alexei Navalnii.

Reprezentantul MAE a subliniat ca raspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnii revine exclusiv autoritatilor ruse. A evidentiat nevoia unei investigatii transparente, independente, cuprinzatoare cu privire la circumstantele in care s-a produs decesul. A mentionat obligatia morala a autoritatilor ruse de a transmite neintarziat trupul neinsufletit al lui Alexei Navalnii familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflecta pozitia consecventa a Romaniei de condamnare a incalcarilor masive si sistematice ale drepturilor omului si libertatilor fundamentale in Federatia Rusa, respectiv solicitarile de respectare de catre Federatia Rusa a angajamentelor asumate la nivel international in acest domeniu”, se arata intr-un comunicat al MAE.

Autoritatile de la Moscova incearca din rasputeri sa reduca la tacere, in aceste zile, orice manifestari publice pentru Navalnii, deoarece aceasta ar putea „strica” realegerea lui Putin in martie.

De aceea, autoritatile se tem de o inmormantare publica a opozantului si refuza sa incredinteze familiei trupul neinsufletit al acestuia. Mai mult, potrivit unor surse de la Kremlin, citate de publicatia independenta The Moscow Times, Kremlinul ia in considerare chiar optiunea fara precedent de a nu elibera niciodata trupul lui Navalnii.

Ca justificare pentru ascunderea cadavrului, Kremlinul s-ar putea referi la faptul ca statul are dreptul de a dispune la discretie de corpul unei persoane condamnate pentru „terorism”. In mod similar, autoritatile pot face acelasi lucru cu cadavrul daca inmormantarea sa ameninta raspandirea unor boli periculoase.

Pana in prezent, CI a lansat o ancheta in cazul mortii lui Navalnii, care permite 30 de zile (doar pana la sfarsitul alegerilor) pentru ca trupul sa nu fie predat. In urmatoarele doua saptamani, corpul politicianului va fi supus unui fel de „examinare chimica” – in conditiile in care vaduva lui Navalnii, Iulia, a acuzat deja autoritatile rusesti ca i-ar fi otravit sotul cu noviciok si acum asteapta ca orice urma a otravirii sa dispara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: