Ambasadorul Rusiei, dupa ce a iesit de la Departamentul de Stat: „Nu dorim nicio confruntare intre SUA si Federatia Rusa/ Nu exista niciun razboi in Ucraina, este o operatiune speciala”

externe

Rusia nu doreste nicio confruntare cu SUA, a declarat ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, in urma doborarii unei drone americane in Marea Neagra.

Dupa ce a fost convocat la Departamentul de Stat, Anatoli Antonov a declarat ca a avut o „conversatie constructiva” cu asistentul secretarului de stat pentru Europa, Karen Donfried.

Intalnirea a avut loc dupa o declaratie a Pentagonului, care a afirmat ca un avion rusesc a incercat de mai multe ori sa arunce combustibil in fata unei drone americane in spatiul aerian international, inainte de a-i lovi elicea, fortand-o sa cada in Marea Neagra – lucru pe care Rusia il neaga.

„Nu dorim nicio confruntare intre SUA si Federatia Rusa. Suntem in favoarea unor relatii pragmatice in interesul populatiei din SUA si Federatia Rusa”, a declarat Antonov, citat de Sky News. „Am facut schimb de remarci pe aceasta tema, deoarece avem unele diferente cu privire la ceea ce s-a intamplat astazi”.

Intrebat daca s-a discutat despre razboiul din Ucraina, ambasadorul rus in SUA a spus: „Nu discutam despre razboiul din Ucraina, deoarece nu exista niciun razboi in Ucraina. Exista o problema de operatiune militara speciala care este condusa de Federatia Rusa. Scopul si obiectivele acestei operatiuni sunt foarte clare. Am explicat in mai multe randuri”.

Citeste si: Reactia Moscovei in urma doborarii dronei SUA in Marea Neagra: „Avioanele noastre nu au intrat in contact cu drona”

Avioanele de lupta rusesti nu au intrat in contact cu drona americana care a fost doborata deasupra Marii Negre, a anuntat Ministerul rus al Apararii, citat de Sky News.

Ministerul a sustinut ca drona a fost manevrata prea brusc de proprii piloti, ceea ce a dus la pierderea altitudinii si apoi la ciocnirea  cu apa.

„Avioanele de vanatoare rusesti nu si-au folosit armele de la bord, nu au intrat in contact cu UAV-ul si s-au intors in siguranta la aerodromul lor de origine”, a precizat Ministerul Apararii.

Drona zbura spre granita rusa cu transponderele sale – dispozitive de comunicare fara fir – oprite, a precizat ministerul. Drona ar fi fost detectata in apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in 2014.

Ministerul a precizat ca avioane de lupta rusesti se aflau in zona pentru a identifica obiectul.

Un avion de vanatoare rusesc a provocat marti, deasupra Marii Negre, doborarea unei drone a Fortelor Aeriene ale SUA, dupa ce a avariat intentionat elicea unei drone MQ-9 Reaper, potrivit unui oficial american familiarizat cu incidentul, anunta CNN.

Drona Reaper si doua avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internationale de deasupra Marii Negre cand unul dintre avioanele rusesti a zburat intentionat in fata dronei fara pilot si a aruncat combustibil, potrivit oficialului. Unul dintre avioanele rusesti a avariat apoi elicea Reaper, care este montata in partea din spate a dronei, a precizat oficialul. Avarierea elicei a fortat SUA sa doboare Reaper in apele internationale din Marea Neagra.

Avioanele rusesti si americane au mai operat deasupra Marii Negre pe parcursul razboiului, dar aceasta este prima interactiune de acest fel cunoscuta, o escaladare potential periculoasa intr-un moment critic al luptelor, subliniaza CNN.

„La aproximativ 7:03 AM (CET), una dintre aeronavele rusesti Su-27 a lovit elicea avionului MQ-9, determinand fortele americane sa fie nevoite sa aduca MQ-9 la sol in apele internationale. De mai multe ori inainte de coliziune, avioanele Su-27 au aruncat combustibil  si au zburat in fata MQ-9 intr-un mod nesabuit, nepotrivit pentru mediu si neprofesionist. Acest incident demonstreaza o lipsa de competenta, pe langa faptul ca este nesigur si neprofesionist”, au precizat Fortele Aeriene ale SUA.

„Aeronava noastra MQ-9 efectua operatiuni de rutina in spatiul aerian international cand a fost interceptata si lovita de o aeronava rusa, ceea ce a dus la prabusirea si la pierderea completa a MQ-9”, a declarat generalul James B. Hecker, comandantul Fortelor Aeriene ale SUA din Europa si al Fortelor Aeriene din Africa, potrivit comunicatului Fortelor Aeriene. „De fapt, acest act nesigur si neprofesionist al rusilor aproape ca a provocat prabusirea ambelor aeronave”.

„Avioanele americane si aliate vor continua sa opereze in spatiul aerian international si le cerem rusilor sa se comporte in mod profesionist si in siguranta”, a adaugat Hecker, potrivit comunicatului.

Presedintele american Joe Biden a fost informat marti dimineata despre acest incident intre o drona americana si un avion rusesc deasupra Marii Negre.

Consilierul pe probleme de securitate nationala Jake Sullivan l-a informat pe Biden pe aceasta tema, potrivit purtatorului de cuvant al Consiliului National de Securitate, John Kirby.

Acesta a declarat ca nu este „neobisnuit” ca avioanele rusesti sa intercepteze avioane americane deasupra Marii Negre si a precizat ca au mai avut loc si alte interceptari in ultimele saptamani.

Dar el a spus ca episodul de marti a fost unic prin cat de „nesigure, neprofesioniste si nechibzuite” au fost actiunile rusesti.

SUA opereaza drone Reaper deasupra Marii Negre inca dinainte de inceperea razboiului, folosind drona de spionaj pentru a monitoriza zona. Conform Fortelor Aeriene, drona Reaper poate zbura la o inaltime de pana la 15.000 de metri si are senzorii si capacitatile necesare pentru a aduna informatii si a efectua recunoasteri pentru perioade lungi de timp, ceea ce o face o platforma ideala pentru a urmari miscarile pe campul de lupta si in Marea Neagra.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: