Ambasadorul Rusiei la Bucuresti iese la atac: „Prezenta trupelor SUA si Frantei in Romania toarna gaz pe foc. Este departe de a ajuta”

politica

Ambasadorul Rusiei in Romania, Valery Kuzmin, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca trupele americane si cele franceze care vor sosi in Romania nu pot provoca altceva decat escaladarea tensiunilor din regiune.

Kuzmin a sustinu ca prezenta americanilor si francezilor in Romania este „departe de a ajuta”, „nu are cum sa detensioneze”, ci este ”gaz pe foc”.

”Nu e o noutate ca stabilitatea strategica este bazata pe paritate. Daca una din parti isi creste potentialul defensiv, slabeste potentialul de contra-atac al celeilalte tabere”, a sustinut Valery Kuzmin.

Baza de la Deveselu a fost vizitata de reprezentantii rusi doar o singura data, la inceputul constructiei. Acum Rusia are deja informatii cu privire la capacitatile detinute de acea baza, a mai sustinut Kuzmin.

„In Deveselu a fost lansat modelul numit MK 41. Nu sunt expert militar, dar acesta ar putea fi usor si rapid reajustat pentru arme strategice, de exemplu rachete de croaziera Tomahawk, iar aceste rachete de croaziera pot avea orice tip de focos, conventional sau neconventional. Aceasta este ideea principala. Auzim in Romania ca americanii v-au dat garantii. Eu va pot spune ca baza de la Deveselu, din ceea ce stiu eu, a fost vizitata de un reprezentant al Rusiei, doar o data, in faza de inceput, cand se vedea doar ceea ce urma sa fie instalatia americana din acest loc”, a declarat ambasadorul.

Ministrul Apararii, Vasile Dincu a anuntat, marti, ca ”americanii au venit”, el precizand ca peste 100 de soldati americani, specialisti, se afla deja in tara noastra pentru a pregati incartiruirea acestor militari, urmand sa soseasca ulterior si restul trupelor.

”In acest moment, americanii au sosit, ca sa spun asa, ca un fel de titlu pe care dumneavoastra il dati intotdeauna. Au venit deja pentru pregatiri, peste 100 de soldati americani, specialisti, care pregatesc aceasta incartiruire”, a spus ministrul, precizand ca au sosit si in alte tari, precum Polonia.

Ministrul Apararii a dat asigurari ca suntem pregatiti din perspectiva logistica, pentru sosirea acestor soldati americani.

”Nu va dura mult pana vor veni si restul trupelor”, a mai spus Vasile Dincu, precizand ca vor informa asupra detaliilor si a locurilor unde vor fi incartiruiti.

Vasile Dincu a mai precizat ca nu este un singur loc unde acesti soldati americani vor sta, in Romania.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, John Kirby, a anuntat saptamana trecuta ca Statele Unite urmeaza sa trimita 2.000 de militari in Polonia si Germania, ”in zilele urmatoare”, iar aproximativ 1.000 de militari americani stationati in prezent in Germania urmeaza sa fie desfasurati in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: