Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, IRONIC: „Credeti ca SCUTUL e impotriva Orientului Mijlociu? Sa o lasam asa”

news

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malginov, se arata ironic cu autoritatile romane in privinta declaratiilor acestora privind scutul anti-racheta de la Deveselu. 

Intr-un interviu acordat Agrepres, ambasadorul a dat detalii despre cum arata acum relatia cu Romania si mai ales, cum percepe Rusia amplasarea scutului anti-racheta la Deveselu.

„Avem o abordare diferita a acestei chestiuni fata de Bucuresti. Vedeti, eu am auzit de multe ori si noi am auzit de multe ori ca e un sistem pur defensiv. Bine, sa spunem ca asa e. Dar, acum 40 de ani, politicienii si planificatorii militari ai timpului si-au dat seama ca e o legatura puternica intre armele defensive si cele ofensive.

Si au fost incheiate doua tratate intre Uniunea Sovietica si Statele Unite. Unul se refera la limitarea rachetelor ofensive, strategice si celalalt, partea sa inalienabila, adica sunt absolut interconectate, legat de apararea antiracheta. Aceasta legatura a fost stabilita, s-a cazut de acord asupra ei. Mai tarziu, aceasta legatura a fost distrusa de decizia Washingtonului de a iesi din tratatul asupra apararii antiracheta si de a dezvolta aceste asa-zise scuturi antiracheta.

Cu privire la armamentele strategice, nu se poate spune ca o arma este doar defensiva, iar alta doar ofensiva. Cand vorbim despre strategie, despre componentele echilibrului fortelor militare, vorbim de potentialul militar. As spune ca nu este vorba de forte, ci de potential, iar apararea antiracheta face parte din potential, care include totul, atat partea ofensiva, cat si cea defensiva.

Prin urmare, in ceea ce ne priveste, consideram asta ca fiind o provocare si o amenintare, pentru ca potentialul militar al tarilor e crescut in detrimentul potentialului Federatiei Ruse.

Acordurile pentru reducerea rachetelor nucleare si pentru dezarmare au fost bazate pe prezumtia ca potentialul nostru militar e mai mult sau mai putin echilibrat si egal si scaderea potentialului se facea simultan, in paralel. Cand o parte creeaza un scut antiracheta, potentialul acesteia creste, iar potentialul celeilalte parti se reduce.

Deci aceasta este discrepanta. Am discutat acest lucru. Sper ca autoritatile, oficialii, care spun ca acest sistem e doar defensiv, cred asta, dar noi avem o parere diferita. Ma aflu aici sa expun si acest punct de vedere autoritatilor, sa spun ca noi nu suntem de acord cu acest lucru”, a declarat Malginov.

Intrebat despre pozitia NATO, conform careia scutul vizeaza amenintari din Orientul Mijlociu, ambasadorul a raspuns ironic: „Dumneavoastra credeti ca e impotriva Orientului Mijlociu?”

Malginov a mai declarat ca „este regretabil” nivelul de acum al relatiilor din Rusia si Romania.

„Dupa cum va puteti imagina, astazi intensitatea relatiilor dintre tarile noastre nu e la fel de ridicata ca inainte. De fapt, nu mai avem contacte active la nivel politic.

Avem un schimb de anumite scrisori, felicitari si asa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte. Ceea ce e regretabil, deoarece, acum circa un an si jumatate, aveam planuri destul de bune cu privire la extinderea relatiilor noastre in multe domenii, in sfera politica, economica, culturala, educationala etc.

Am avut proiecte de acorduri in anumite sfere care ar putea fi benefice atat pentru Romania, cat si pentru Federatia Rusa, deci nu sunt anulate. Sper. Sunt doar in asteptare”, a mai spus ambasadorul rus.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: