externe

Ambasadorul Rusiei la ONU a plecat furios din sala cand i s-a spus ca Rusia „fura” cerealele Ucrainei. El s-a plans ca a fost tratat „nepoliticos”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a parasit o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dupa ce presedintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia ca foloseste proviziile de hrana ca pe „o racheta ascunsa impotriva tarilor in curs de dezvoltare”.

Charles Michel i-a spus direct ambasadorului Rusiei, Vasili Nebenzia, in cadrul reuniunii ca a vazut milioane de tone de cereale si grau blocate in containere si nave in portul ucrainean Odesa in urma cu cateva saptamani „din cauza navelor de razboi rusesti din Marea Neagra”. Michel a subliniat ca atacurile Moscovei asupra infrastructurii de transport si a instalatiilor de depozitare a cerealelor din Ucraina impiedica Ucraina sa planteze si sa recolteze.

„Acest lucru duce la cresterea preturilor la alimente, impingand oamenii in saracie si destabilizand regiuni intregi”, a transmis oficialul european, adaugand ca „Rusia este singura responsabila pentru aceasta criza alimentara care se profileaza”.

Charles Michel a acuzat fortele ruse ca au furat cereale din zonele din Ucraina pe care le-a ocupat „in timp ce transfera vina catre altii”, numind abordarea aceasta drept parte din „propaganda pura si simpla a Rusiei”.

Presedintele Consiliului European Charles Michel i-a aratat usa ambasadorului rus, invitandu-l afara daca nu doreste sa auda adevarul. „Puteti parasi sala, poate e mai usor sa nu ascultati adevarul, draga ambasadorule”, i-a spus Charles Michel, in plina conferinta la ONU, diplomatului Vasili Nebenzia.

In interventia sa, inaltul oficial european a condamnat si violenta sexuala folosita ca arma de razboi de soldatii rusi si a spus ca toate crimele de razboi trebuie expuse si judecate, acuzand faptul ca violenta sexuala este o amenintare globala cu care femeile din intreaga lume se confrunta.

„Auzim relatari despre fortele rusesti care folosesc violenta sexuala ca arma de razboi. Violenta sexuala este o crima de razboi, este o crima impotriva umanitatii. O tactica de tortura, teroare si represiune. Acestea sunt acte revoltatoare intr-un razboi revoltator”, a mai spus Charles Michel.

Vasili Nebenzia a urmat sfatul presedintelui Consiliului European si a iesit din sala de sedinta, cedand scaunul Rusiei unui alt diplomat al Moscovei. Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, sa plans mai tarziu, pe Telegram, ca remarcile lui Charles Michel au fost „atat de nepoliticose” incat asta l-a determinat pe ambasadorul rus sa paraseasca camera consiliului de securitate.

„Nu am putut ramane”, a declarat ulterior pentru Reuters diplomatul Nebenzia, sustinand ca recurs la acest gest din cauza „minciunilor pe care Charles Michel a venit aici sa le distribuie”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

22 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

O oră ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

57 de minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

2 ore ago

Tecuci: Un barbat s-a spanzurat pe o insula de pe raul Siret. El avea 47 de ani

Doua echipaje de pompieri de la Detasamentul Tecuci intervin, duminica seara, in cazul unui barbat…

O oră ago