Ambasadorul SUA, discurs dur la adresa poiectelor populiste ale PSD din Parlament: „Ratingul de tara al Romaniei nu poate fi pus in pericol”

actualitate

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a criticat dur initiativele populiste ale PSD din Parlament in legatura cu initiativele parlamentare pentru diferite facilitati fiscale, cresteri de pensii si salarii care pun o mare presiune pe bugetul de stat.

”Solicit tuturor membrilor Parlamentului sa ajute pe masura ce guvernul incearca sa limiteze pierderile economice determinate de pandemie si sa reporneasca economia Romaniei. Trebuie aplicate legi si reglementari favorabile afacerilor”, a declarat ambasadorul cu ocazia primirii de catre Romania a 100 de ventilatoare pentru terapie intensiva din SUA.

El le-a mai cerut parlamentarilor ”sa se rededice elementelor fundamentale ale democratiei, statul de drept, intreprinderile private si transparenta”.

”Ratingul de tara al Romaniei nu poate fi pus in pericol in acest delicat moment de cotitura. Este momentul ca Romania sa fie pusa pe primul plan. O Romanie puternica din punct de vedere economic va aduce beneficii tuturor si va creste nivelul de trai al tuturor romanilor. Romanii au suferit destul”, a subliniat ambasadorul.

Domnule premier Orban, domnule secretar de stat Arafat, prieteni si oaspeti,

Este o adevarata onoare si placere sa ma aflu alaturi de dumneavoastra astazi. Trebuie sa le multumesc presedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, secretarului de stat Raed Arafat si multor altora din cadrul si din afara Guvernului si sa ii felicit pentru lupta sustinuta impotriva pandemiei de COVID. O molima de aceasta amploare nu s-a mai vazut in vremurile moderne. Prejudiciul adus economiilor noastre, popoarelor noastre si tarilor noastre este enorm. Insa romanii si americanii au depasit acest flagel impreuna si ne vom reconstrui economiile impreuna. Este extrem de potrivit ca peste trei zile, pe 14 iunie, vom sarbatori 140 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Statele Unite. Asa cum au aratat ultimele luni, parteneriatul strategic dintre tarile noastre nu a fost niciodata mai bun sau mai puternic. Ne-am ajutat reciproc sa depasim aceasta pandemie.

Statele Unite au adus cu avionul in Romania un transport de 80 de tone de echipament de protectie din Coreea de Sud si au oferit Romaniei asistenta in domeniul sanatatii in valoare de 800.000 de dolari, iar companiile americane au oferit sprijin prin echipament medical, de exemplu ventilatoarele de astazi.

In plus, companiile americane care functioneaza in Romania au contribuit cu milioane de dolari in bani si in produse sau servicii catre diferite organizatii caritabile si ONG-uri romanesti. Poporul roman a trimis 15 medici si experti in Statele Unite pentru a ajuta in lupta impotriva pandemiei si a ajutat Statele Unite sa repatrieze cetateni din intreaga lume. Atunci cand a existat o lipsa globala de echipament de protectie si resurse medicale, la fel ca Statele Unite, Romania a inceput sa le produca.

Revolutia de acum treizeci de ani a facut posibila pentru romani o noua era a oportunitatii, bazata pe democratie si piete libere. De atunci pana in prezent, investitiile, practicile de afaceri si valorile americane au jucat un rol cheie in dezvoltarea Romaniei. Aceste practici si valori vor sprijini considerabil Romania in depasirea oricarei probleme si atingerea adevaratului sau potential.

Sunt optimist in ce priveste Romania si renasterea sa. Romania este binecuvantata sa aiba resurse naturale importante si oameni talentati. Sunt convins ca sub conducerea presedintelui Iohannis si a premierului Orban, Romania isi va valorifica adevaratul potential economic de piata dinamica si poarta spre Europa. Statele Unite ale Americii sunt dedicate continuarii dezvoltarii Parteneriatului Strategic SUA-Romania si sunt hotarate sa consolideze deja impresionanta cooperare in domeniul securitatii, pentru a asigura libertatea si prosperitatea tarilor noastre. Statele Unite ale Americii sunt la fel de hotarate sa consolideze angajamentul nostru comun fata de incurajarea dezvoltarii noastre economice comune. Poporul roman nu are prieten mai bun decat poporul american.

Adoptarea de legi si reglementari rationale in domeniul afacerilor, cresterea transparentei si a privatizarii companiilor de stat vor aduce beneficii economice enorme si prosperitate. Romania va depasi aceasta criza pregatita sa se elibereze din ultimele lanturi ale comunismului si va deveni lider european si global in IT, productia agricola, productia de energie si industrie. Viitorul Romaniei ca natiune prospera in care talentele umane si resursele naturale ofera o mare bogatie populatiei sale este aproape sa se transforme in realitate.

Solicit tuturor membrilor Parlamentului sa se rededice elementelor fundamentale ale democratiei, statul de drept, intreprinderile private si transparenta. Solicit tuturor membrilor Parlamentului sa ajute pe masura ce guvernul incearca sa limiteze pierderile economice determinate de pandemie si sa reporneasca economia Romaniei. Trebuie aplicate legi si reglementari favorabile afacerilor. Ratingul de tara al Romaniei nu poate fi pus in pericol in acest delicat moment de cotitura. Este momentul ca Romania sa fie pusa pe primul plan. O Romanie puternica din punct de vedere economic va aduce beneficii tuturor si va creste nivelul de trai al tuturor romanilor. Romanii au suferit destul.

Romania are in fata un viitor maret si prosper. El este palpabil. Presedintele Trump si poporul american isi pastreaza angajamentul de a lucra cu Romania in lupta impotriva COVID si a tuturor amenintarilor la adresa natiunilor noastre. Impreuna vom invinge COVID. Impreuna vom obtine o mare prosperitate economica si securitate.

Va multumesc. Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Mai mult despre:

Comentarii: