Ambasadorul SUA ii raspunde civilizat, dar taios, lui Tudorel Toader, dupa ce a fost luat peste picior. Teoriile ministrului sunt spulberate cu argumente

news

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat vineri intr-un interviu acordat Agerpres ca progresele inregistrate de Romania in domeniul luptei impotriva coruptiei pot fi cuantificate iar actualele propuneri de modificare a legilor Justitiei ar putea trage inapoi institutiile judiciare ale tarii spre un punct in care nu statea la fel de bine la capitolul anticoruptie si stat de drept.

Diplomatul american raspunde astfel declaratiei facute joi de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca ambasadorul SUA nu este jurist si nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania.

„Pot sa va spun faptul ca ambasadorul Statelor Unite nu este jurist si cred, afirm in deplina cunostinta de cauza: pe de o parte, nu-i jurist, pe de alta parte, nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania, reglajul, arhitectura autoritatilor din Romania si atunci cred ca e greu sa integrezi o propunere de modificare intr-un context legislativ pe care nu il cunosti”, a sustinut Tudorel Toader la Antena 3.

La randul sau, ambasadorul a replicat ca progresul Romaniei in domeniul statului de drept poate fi cuantificat economic.

„Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totusi, am pregatire in Economie. Munca in Economie se bazeaza pe fapte si statistici. Ingrijorarile noastre referitoare la progresul statului de drept in Romania nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsa de cunostinte sau pe ce s-a intamplat in Romania”, a afirmat diplomatul.

Klemm a subliniat ca „progresul ce a fost realizat in Romania in privinta luptei anticoruptie, in privinta eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, in privinta eforturilor de a consolida institutiile guvernarii democratice si statului de drept sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii”.

„Iar acest progres poate fi cuantificat”, a punctat el si a facut referire la indicatorii pe guvernare ai Bancii Mondiale.

„Daca va uitati la indicatorii lor pe guvernare, sunt sase indicatori, dar doi au implicare directa in aceasta chestiune — monitorizeaza controlul coruptiei si statul de drept. Daca va uitati la statisticile Bancii Mondiale in perioada 2004-2015, cand este cel mai recent, pozitia Romaniei in ceea ce priveste controlul coruptiei a crescut cu 20%. In ceea ce priveste intarirea statului de drept, a crescut cu 30%”, a afirmat Klemm.

Totodata, el a vorbit si despre topul Transparency International: „Romania a urcat 30 de locuri in top. S-a imbunatatit si a urcat 30 de locuri. Cred ca mai sunt doua sau trei tari care au avut un asemenea parcurs. Aceasta este o cuantificare a imbunatatirilor substantiale in ceea ce priveste lupta anticoruptie in Romania si intarirea statului de drept”.

Diplomatul a subliniat ingrijorarea Statelor Unite ale Americii cu privire la propunerile de modificare a legilor Justitiei.

„Ce ingrijoreaza Statele Unite ale Americii este faptul ca propunerile ce sunt in discutie ar intoarce Romania, ar trage inapoi institutiile judiciare ale tarii spre un punct in care nu statea la fel de bine la capitolul anticoruptie si stat de drept”, a aratat seful reprezentantei diplomatice.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: