Amenda 1.200 lei pentru ca a scris pe Facebook: „Suntem oameni liberi, nu vom accepta distrugerea democratiei”

news

Un clujean care a fost amendat de jandarmi pentru convocarea pe Facebook a unei adunari publice nedeclarate, in 21 octombrie, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, va contesta sanctiunea, fiind de parere ca a fost vorba despre un gest individual de protest, relateaza Mediafax.

Cornel Vilcu a declarat, luni, corespondentului Mediafax ca in timpul protestului nu a venit la el niciun jandarm sa il intrebe despre manifestare, procesul verbal de amenda fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj.

”Am fost amendat de Jandarmeria clujeana pentru convocarea pe Facebook, cu postarea intitulata ‘Strada e a noastra’, a unei adunari publice nedeclarate la organele competente in data de 21 octombrie in Piata Unirii din Cluj-Napoca. Amenda am primit-o pentru ca am participat si organizat. Ma irita faptul ca nu a venit la mine niciun jandarm in timpul protestului sa ma intrebe ceva, procesul verbal fiind redactat a doua zi la sediul Inspectoratului de Jandarmi Cluj pe baza event-ului meu de pe Facebook si a bazei lor de date in care, se pare, ca au toate datele mele, desi nu am fost amendat sau avertizat niciodata pana acum. Am primit amenda acasa, in posta. Am vorbit cu un avocat si o voi contesta in instanta pentru ca eu am specificat foarte clar in descrierea pe Facebook ca a fost un gest individual de protest”, a spus Vilcu.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj au declarat, luni, ca amenda aplicata a fost in cuantum de 1.200 de lei si ca la sediul unitatii nu a fost inregistrata chitanta privind efectuarea platii.

”Singura persoana sanctionata contraventional in data de 21 octombrie a fost domnul Vilcu Dumitru Cornel caruia i s-a aplicat o amenda in cuantum de 1.200 de lei ca urmare a incalcarii prevederilor art. 26, alin 1, lit. a, din Legea nr. 60/ 1991 republicata privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice”, au spus sursele citate

Pentru 21 octombrie, clujeanul a anuntat pe pagina sa de Facebook ca este cetatean european si nu va fi redus la tacere.

„Suntem oameni liberi si, cu orice risc pentru vietile noastre personale, nu vom accepta distrugerea democratiei. Ceea ce vezi aici nu e invitatia la o adunare publica. Daca ar fi asa, ai putea fi amendat/ amendata pentru simplul fapt de a da attend sau a fi prezent/ prezenta intr-o piata publica sau pe o strada atunci cand ‘autoritatea’ n-are chef sa te vada/ auda acolo. Ca si cand piata, strada i-ar apartine. Ei bine, nu. Strada, ca si piata nu au fost niciodata ale statului, municipalitatii, politicienilor, jandarmilor. Ele ne apartin tuturor – si acolo vom fi de fiecare data cand vrem sa ne facem auziti. Deci nu e o invitatie. E o declaratie de intentie si de actiune. Eu, un oarecare cetatean liber al Romaniei, afirm ca duminica voi fi in piata, probabil cu o pancarta si, daca gasesc, o portavoce pentru a-mi exprima pozitia fata de ce se intampla acum in tara”, a precizat, in postare, Cornel Vilcu.

Acesta a explicat, in continuare, ca persoanele care impartasesc ingrijorarile sale ”privind monstruoasa interdictie a protestelor fara-acord-de-la-autoritati”, ar putea iesi in strada, tot individual, cand simt nevoia.

”Dar numai daca simti, la fel ca si mine, ca acesta este un moment de rascruce si ca e nevoie de toti. Daca, mai mult sau mai putin intamplator, se nimereste sa iesi, din proprie intentie si alegere, tot atunci, da-mi de stire, mi-ar placea sa vorbim – sau daca ne vine sa si mergem pe strazile noastre, sa o facem in aceeasi directie”, se mai arata in textul de pe Facebook.

La protestul din 21 octombrie din Piata Unirii din Cluj-Napoca au participat circa 60 de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: