externe

Amendat cu 9000 de dolari, inculpatul Donald Trump risca si inchisoarea. Judecatorul il acuza de ofensa adusa juratilor si martorilor

Judecatorul Juan Merchan, care prezideaza procesul penal de la New York al lui Donald Trump l-a acuzat marti pe fostul presedinte american de sfidare a curtii si l-a amendat cu 9.000 de dolari pentru declaratii care, in opinia sa, au incalcat un ordin dat anterior care ii interzicea sa ii atace public pe cei implicati in acest dosar. De asemenea, judecatorul l-a avertizat pe Trump ca ar putea fi incarcerat, daca incalca din nou acest ordin, scriu CBS News si NBC News.

Judecatorul a spus ca Trump a incalcat ordinul de noua ori in ultimele saptamani, prin postari pe platforma sa sociala Truth Social si pe site-ul sau de campanie. El l-a amendat pe Trump cu 9.000 de dolari, sau 1.000 de dolari pentru fiecare incalcare, si i-a ordonat sa stearga postarile.

Merchan a emis un ordin scris de insotire a deciziei. El a scris ca Trump a „incalcat ordinul prin faptul ca a facut postari pe retelele sociale despre martori cunoscuti referitoare la participarea lor la aceasta procedura penala si prin declaratii publice despre juratii din aceasta procedura penala”.

Judecatorul a incheiat cu un avertisment pentru Trump: „Inculpatul este avertizat prin prezenta ca instanta nu va tolera incalcari continue si intentionate ale ordinelor sale legale si ca, daca este necesar si adecvat in aceste circumstante, va impune o pedeapsa cu inchisoarea”.

Merchan a emis ordinul initial de interdictie in martie, inainte de inceperea procesului. Acesta i-a interzis lui Trump sa comenteze cu privire la martorii probabili, juratii potentiali, personalul instantei, avocatii acuzarii si alte persoane legate de caz. Judecatorul a extins ulterior acest ordin pentru a-i acoperi pe membrii propriei familii, dupa ce Trump i-a atacat fiica pentru activitatea de consultanta a acesteia pentru candidati democrati si cauze progresiste.

Ordinul de interdictie nu il impiedica pe Trump sa ii critice pe Merchan sau pe Alvin Bragg, procurorul districtual din Manhattan.

Acuzat de 34 de capete de acuzare

Procurorii de la biroul lui Bragg au depus o motiune prin care il indemnau pe judecator sa il declare pe Trump vinovat de sfidare pentru 10 postari care ii vizau pe Michael Cohen, Stormy Daniels si altii. Merchan a constatat ca Trump a incalcat ordinul in toate postarile, cu exceptia uneia dintre ele.

Trump este acuzat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea unor documente de afaceri legate de rambursarea unei plati de 130.000 de dolari, bani platiti in 2016 de avocatul sau catre actrita porno Stormy Daniels, pentru ca aceasta, care sustine ca a avut in 2006 o relatie sexuala cu Trump, sa taca. Trump, care neaga relatia sexuala cu Stormy Daniels, a pledat nevinovat la toate acuzatiile din acest caz si a protestat in repetate randuri fata de ordinul care ii interzicea sa vorbeasca liber, spunand ca este „neconstitutional”.

Ordinul judecatorului Juan Merchan a venit in momentul in care procesul lui Trump, care a inceput propriu-zis la 22 aprilie, urma sa se reia marti la New York cu marturia unui bancher familiarizat cu conturile implicate in presupusul plan al fostului presedinte american de a influenta alegerile din 2016 prin acoperirea unui scandal sexual.

In jur de 25 de sustinatori ai lui Trump s-au adunat marti dimineata in fata tribunalului, scandandu-i numele si fluturand bannere pe care scria „TRUMP 24”. O organizatie republicana locala facuse apel la sustinatori sa iasa la proteste dupa ce Trump s-a plans ca putini oameni se pronunta impotriva procesului sau.

Bancherul Garry Farro, care nu este acuzat de nicio infractiune, a depus vineri marturie in legatura cu inregistrarile financiare depuse de Michael Cohen, fostul avocat si intermediar al lui Trump, despre care procurorii spun ca a ajutat la punerea in aplicare a actiunii ilegale.

Trump este obligat sa participe la proces, ceea ce-l impiedica sa mearga in campanie pentru alegerile prezidentiale din noiembrie, unde se va confrunta din nou cu presedintele democrat Joe Biden.

Patru dosare in curs, impotriva lui Trump

Dosarul penal este unul dintre cele patru aflate in curs de solutionare impotriva lui Trump, dar ar putea fi singurul care sa ajunga la proces si sa se soldeze cu un verdict inainte de alegeri.

Merchan, in decizia sa prin care a constatat ca Trump a incalcat ordinul sau de tacere, a scris ca intelege ca o amenda de 1.000 de dolari este putin probabil sa faca o mare diferenta pentru cineva cu avere, dar ca nu poate aplica o amenda mai mare.

„Deoarece aceasta Curte nu este investita cu o astfel de putere discretionara, trebuie, prin urmare, sa ia in considerare daca, in unele cazuri, inchisoarea nu cumva poate fi o pedeapsa necesara”, a scris Merchan.

Marti, Eric Trump i s-a alaturat tatalui sau in sala de judecata, devenind primul membru al familiei Trump care este prezent la proces, noteaza NBC News. Susie Wiles, un consilier senior al campaniei lui Trump, Dan Scavino, fostul sef adjunct al personalului Casei Albe pentru comunicare, si Jason Miller, consilier de lunga durata al lui Trump, se aflau si ei marti in sala de judecata.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

19 minute ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

15 minute ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

2 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

6 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

4 ore ago