Amenintare iminenta? Taiwanul sustine ca ar fi detectat 45 de avioane de lupta si sase nave chineze in apropierea insulei

externe

China, manevre militare, Taiwan

Armata Taiwanului a detectat 45 de avioane si sase nave chineze in jurul insulei, a anuntat miercuri Ministerul Apararii, cu mai putin de o saptamana inainte de instalarea in functie a noului presedinte Lai Ching-te, un partizan al fermitatii in fata Beijingului.

Este cel mai mare numar de avioane chineze detectate in jurul Taiwanului, pe care Beijingul il revendica drept parte a Chinei, intr-o perioada de 24 de ore in acest an.

Dintre aceste 45 de avioane, „26 au traversat linia mediana a stramtorii Taiwan”, a indicat ministerul intr-un comunicat, citat de publicatia Taiwan News, referindu-se la linia care separa in doua aceasta stramtoare cu o latime de 180 de kilometri situata intre insula si China continentala.

De asemenea, sase nave chineze au fost detectate in jurul Taiwanului in cele 24 de ore inainte de ora 06.00 (22:00 GMT).

Ministerul a adaugat ca a „supravegheat situatia si a reactionat in consecinta”.

Marti seara, ministerul indicase ca 23 de avioane chineze, printre care avioane de lupta si drone, au fost detectate in jurul Taiwanului intr-o perioada de doua ore.

Beijingul il considera pe presedintele taiwanez ales Lai Ching-te, care urmeaza sa fie investit pe 20 mai, drept un „separatist periculos”. Tensiunile dintre Beijing si Taiwan au crescut de cand el a castigat alegerile din ianuarie.

China a afirmat ca nu va renunta la utilizarea fortei pentru a aduce Taiwanul sub controlul sau.

In ultimii ani, ea si-a sporit presiunea militara asupra insulei trimitand aproape zilnic avioane de razboi si nave, despre care expertii spun ca constituie o „tactica de zona gri”, adica actiuni de intimidare care nu merg pana la acte de razboi strict vorbind.

Lai Ching-te, la fel ca presedinta in exercitiu Tsai Ing-wen, respinge pretentiile Beijingului asupra Taiwanului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: