Amenintat de Dragnea si Serban Nicolae, Tudorel Toader raspunde molcom ce are de gand sa faca

politica

Pachetul de legi referitoare la Justitie va fi trimis martea viitoare la CSM, pentru ca acest organism sa-l mai parcurga inca o data, iar in ziua in care isi da avizul va fi trimis la Guvern si la Parlament, a anuntat ministrul Tudorel Toader, in sedinta Comisiei juridice a Senatului.

Presedintele Comisiei juridice senatoriale, Serban Nicolae, i-a solicitat ministrului Toader sa precizeze care este stadiul propunerilor MJ pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in conditiile in care saptamana viitoare vor fi reluate dezbaterile parlamentare pe acest subiect.

„Pe rolul Parlamentului se afla cinci proiecte de lege, toate referitoare la legile justitiei. Le-am inventariat si eu, toate pot fi puse in discutie si adoptate independent de ceea ce venim noi. Una dintre ele este din 2008, OUG 46/2008 (Ordonanta de Urgenta pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor — n.r.) prin care se dorea intrarea in magistratura doar pe simplu interviu la o vechime de 18 ani”, a precizat Tudorel Toader.

El a subliniat ca se lucreaza la pachetul de legi pe Justitie si a amintit ca fostul ministru Florin Iordache a repus practic in discutie un proiect din urma cu doi ani.

„Lucram la pachetul de legi referitoare la Justitie, eu am declarat public si intr-un alt cadru — pachetul de legi vine din anii precedenti, domnul ministru Iordache l-a reactivat, l-a repus in discutie in ianuarie anul acesta si l-a trimis CSM pentru a-si formula puncte de vedere, deoarece au trecut doi ani de la initierea proiectului, avand in vedere ca avem o alta structura, o alta componenta a CSM. Domnul ministru Iordache a trimis proiectul de lege la CSM in luna ianuarie si MJ a primit propunerile, observatiile CSM in cursul zilei de ieri, adica dupa trei luni. Noi lucram in momentul acesta cu toata turatia la maximum pentru actualizarea, preluarea acelor solutii, propuneri pe care le consideram viabile”, a spus Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, cel mai probabil pana vineri proiectul va fi finalizat si martea viitoare va fi trimis la CSM pentru o trecere in revista finala, urmand ca apoi pachetul de legi sa fie trimis la Guvern si la Parlament.

„Am vorbit si astazi cu colegii mei, probabil pana vineri dam forma finala a proiectului, nu trebuie sa-l mai punem in transparenta decizionala, in dezbatere publica, pentru ca initial proiectul de lege a parcurs aceasta etapa. Vom trimite insa forma finala la CSM, sa vada ce am preluat si ce n-am preluat, fapt care cel mai probabil se va intampla saptamana viitoare. Cu totii vom fi prinsi saptamana viitoare in vizita de evaluare cu MCV, dar speram ca CSM, printre multele activitati pe care le vom avea, va gasi ragazul sa parcurga acest draft, aceasta forma finala, care nu mai asteapta 30 de zile, pentru ca a fost in transparenta decizionala. Ceea ce inseamna ca noi imediat marti trimitem la CSM, iar in ziua in care avem de la CSM avizul noi trimitem la Guvern la prima sedinta si la dumneavoastra (la Parlament — n.r.)”, a afirmat ministrul Justitiei la sedinta Comisiei juridice a Senatului.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat din nou duminica pe ministrul Justitiei ca a intarziat proiectul privind modificarea Codurilor penale, puse in dezbatere publica abia saptamana trecuta. „Eu sunt nemultumit pentru ca faptul ca a spus ca a doua zi il pune pe site-ul ministerului si au trecut trei saptatamani si nu l-a pus. S-au pierdut trei saptamani de zile. Colegii din Parlament normal ca au si ei suparariile lor pe asta”, a spus seful PSD la Antena 3. El a avertizat ca, daca ministerul intarzie, ar putea aparea initiative parlamentare.

„Daca se intarzie foarte mult, initiative legislative pot apare (sic! – n.r.) si in Parlament. Parlamentul, in acest an, inca mai are dreptul sa legifereze. (…) Unii functionari din statul roman (…) critica Parlamentul atunci cand Parlamentul vrea sa legifereze”, a spus Dragnea, citat de News.ro.

Intrebat daca regreta faptul ca l-a sustinut pe Tudorel Toader pentru a fi ministru, Dragnea a raspuns: „Nu pot sa spun ca regret, dar nici nu pot sa spun ca sunt foarte fericit”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: