„Amenzile nu pot fi anulate prin lege”. Umilinta pentru Tariceanu si Ponta, Consiliul Legislativ a dat aviz negativ legii initiate de cei doi populisti

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, anunta ca initiativa legislativa a lui Ponta si Tariceanu de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta a primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. „Anularea proceselor-verbale incheiate nu poate fi realizata prin lege, intrucat constatarea nulitatii este de competenta instantei de judecata”, afirma Consiliul Legislativ.

Pe 29 mai, Consiliul Legislativ afirma in avizul transmis Senatului ca  ”anularea proceselor-verbale incheiate nu poate fi realizata prin lege, intrucat constatarea nulitatii este de competenta instantei de judecata.

Fata de forma actuala a textelor propuse, in acord cu cele retinute in Expunerea de motive, precum si pentru punerea de acord cu terminologia specifica raspunderii contraventionale, acestea ar trebui sa se refere la sanctiunile aplicate in temeiul art.28 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.1/1999 privind regimul starii asediu si regimul starii de urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.453/2004, cu modificarile completarile ulterloare, pe durata de urgenta stabilita prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si prin Decretul nr.240/2020 privind prelungirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

Pe de alta parte, avand in vedere principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat, precizam ca anularea proceselor-verbale incheiate nu poate fi realizata prin lege, asa cum se prevede la art.1, intrucat constatarea nulitatii este de competenta instantei de judecata. De aceea, art.1 trebuie eliminat din proiect, normele subsecvente urmand a fi renumerotate.”

„Este greu de inteles cum doi fosti premieri nu stiu lucruri elementare… sau poate stiu si nu conteaza cand e vorba de a mai spune ceva cu care sa castige popularitate ieftina! Dezavuez astfel de practici! Romanii merita sa stie adevarul nu gogosi electorale!”, a comentat Ana Birchall.

Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat pe 19 mai ca partidul pe care il conduce, UDMR si Pro Romania au depus la Parlament proiectul de lege, anuntat din 6 mai, prin care sa fie anulate in mod automat majoritatea amenzilor date in perioada starii de urgenta si nu prin intermediul instantei.

„Am depus, alaturi de Pro Romania si UDMR, proiectul de lege care prevede anularea amenzilor date de catre autoritati in baza ordonantelor militare. Cateva precizari pentru toti ‘binevoitorii’: 1) Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantina sau cei care au produs tulburari ale ordinii si linistii publice; 2) Nu este un proiect care sa ne faca pe cei care am respectat legea sa ne simtim nedreptatiti. 3) Nu urmarim sa descurajam Politia sa-si faca datoria. Este o lege care va permite justitiei sa functioneze si sa nu fie ingropata in peste 300.000 de dosare”, a scris Tariceanu, marti, pe Facebook.

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, procesele verbale de contraventie emise in temeiul articolului 28 din OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta se declara nule.

„Amenzile aplicate in temeiul proceselor verbale si care au fost achitate, in tot sau in parte, de catre debitori se restituie acestora la cerere. Pentru amenzile care nu au fost achitate, in tot sau in parte, (…) organele fiscale nu vor da in debit sumele datorate in vederea executarii silite. Persoanele sanctionate contraventional si care nu au achitat cuantumul amenzii pana la data in vigoare a prezentei legi nu achita amenzile aplicate”, se arata in proiectul de act normativ.

Propunerea legislativa stipuleaza ca anularea nu se aplica proceselor verbale prin care s-au impus sanctiuni privind incalcarea masurilor de izolare la domiciliu si carantina, precum si celor aplicate pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: