America, boicotata pe toate planurile dupa impunerea haotica de tarife la import de catre presedintele Donald Trump

externe

boicot, America, Donald Trump, tarife

Presedintele Donald Trump a declarat ca nicio natiune nu va fi scutita de tarifele sale, iar aceasta include atat Australia, cat si Noua Zeelanda. Tarifele sale asupra tuturor importurilor de otel si aluminiu, in special, ar putea afecta sectorul in Australia, in timp ce exporturile de carne si vin din Noua Zeelanda catre SUA ar putea, de asemenea, sa resimta efectul, se arata intr-o analiza publicata de Business Standard.

Pana in prezent, liderii politici au reactionat diferit. Canada, Mexic si Uniunea Europeana au impus SUA tarife reciproce, in timp ce Australia a indicat ca nu va riposta. Dar, indiferent daca guvernele aleg sa riposteze sau nu, cetatenii din aceste tari si din alte tari isi iau propriile pozitii. Printre acestia se numara artisti precum renumitul pianist Andras Schiff, care si-a anulat viitorul turneu in SUA.

Mai ales, indignarea colectiva fata de presedintele SUA a dus la un boicot global in crestere al companiei Tesla a lui Elon Musk, din cauza rolului sau in administratia Trump. Vanzarile de vehicule Tesla noi au scazut cu 72% in Australia si cu 76% in Germania. Pretul actiunilor a scazut cu peste 50 % din decembrie 2024, iar Musk a fost invitat sa demisioneze din functia de director general.

Unele guverne incurajeaza chiar boicoturile consumatorilor. Guvernul canadian, de exemplu, si-a indemnat cetatenii sa „riposteze la tarifele nejustificate ale SUA” prin achizitionarea de produse canadiene si prin vacante in Canada. In mod evident, canadienii imbratiseaza acest sfat. Calatoriile in SUA au scazut cu peste 20 % in ultima luna, iar marcile de bauturi alcoolice americane au fost eliminate complet din unele magazine canadiene.

Aceasta crestere a cererilor de boicotare a marcilor si companiilor americane nu este surprinzatoare in era Trump 2.0, in care granitele dintre guvern si corporatiile americane au devenit tot mai neclare. Atunci cand oamenii doresc sa protesteze impotriva unei politici guvernamentale, dar nu au nicio influenta politica deoarece nu sunt cetateni ai tarii respective, boicotarea corporatiilor sau a marcilor le ofera o voce. Aceste actiuni sunt uneori numite boicoturi „surogat” sau „proxy”.

Aceasta forma de „consumerism politic”, in care persoanele isi aliniaza alegerile de consum la valorile lor, este in prezent una dintre cele mai frecvente forme de participare politica in democratiile liberale occidentale.

Boicoturile actuale nu sunt doar proteste impotriva razboiului comercial al lui Trump, desigur. Acestea se refera, de asemenea, la rolul liderilor nealesi din lumea corporativa, cum ar fi Musk si sefii marilor companii de tehnologie si social media, precum si la perceptia interesului propriu si a influentei lor.

Trump a reactionat cu furie la boicoturile consumatorilor, numind actiunile impotriva Tesla „ilegale”, ceea ce nu este cazul. Intr-adevar, lideri politici precum Trump sustin adesea ca ar trebui sa se bazeze pe actiunile consumatorilor, mai degraba decat pe reglementarile guvernamentale, pentru a se asigura ca societatile se conformeaza asteptarilor sociale.

Boicoturile consumatorilor genereaza schimbari in anumite conditii – de obicei atunci cand exista o problema continuta pe care corporatia vizata are puterea de a o rezolva. Consumatorii care boicoteaza produsele americane pot amplifica impactul protestului lor facand presiuni si asupra comerciantilor cu amanuntul. De exemplu, daca un numar suficient de consumatori inceteaza sa mai cumpere o sticla de bautura racoritoare din SUA, supermarketuri importante precum Woolworths si Foodstuffs vor inceta sa mai cumpere mii de sticle.

In calitate de consumatori si investitori, persoanele fizice pot purta un razboi comercial personal, trimitand un mesaj clar. Este posibil ca Trump sa nu fie dispus sa asculte de liderii natiunilor aliate, dar daca presiunea consumatorilor si investitorilor este sustinuta si se raspandeste la nivel global, ar putea totusi sa auda vocea corporatiilor americane, care vor fi afectate de masurile lui si de reactiile la acestea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: