America, jucata la alba-neagra: Donald Trump s-a razgandit din nou si nu va mai dubla tarifele impuse pe aluminiul si otelul din Canada

Presedintele Donald Trump a impus miercuri un tarif de 25% pentru toate importurile de otel si aluminiu in Statele Unite, o masura care ameninta sa creasca preturile la o gama larga de bunuri de consum si industriale pentru americani, transmite CNN.
Cu cateva ore inainte de a promulga cele mai recente tarife, Trump a renuntat la amenintarea de a dubla taxa pe otelul si aluminiul din Canada, principala sursa de importuri de metale din SUA. In schimb, otelul si aluminiul din aceasta tara vor fi supuse unei taxe de 25 %.
„S-ar putea sa creasca mai mult”, a declarat Trump marti despre tariful de 25% pentru otelul si aluminiul din toate tarile trimise in SUA, la un eveniment gazduit de Business Roundtable. „Cu cat va creste mai mult, cu atat este mai probabil ca ei sa construiasca”, a spus el, referindu-se la mai multe companii care isi muta productia in SUA.
Trump a renuntat la amenintarea sa de a dubla tarifele la otel si aluminiu pentru Canada dupa ce premierul din Ontario, Doug Ford, a fost de acord sa intrerupa suprataxele la electricitate pentru clientii americani.
Ford si secretarul american al comertului, Howard Lutnick, au anuntat ca se vor intalni joi, impreuna cu ministrul canadian al finantelor, Dominic LeBlanc, pentru a renegocia tratatul de liber schimb cunoscut sub numele de USMCA.
Tariful pe otel si aluminiu marcheaza prima data in al doilea mandat al lui Trump cand un tarif a fost aplicat tuturor tarilor.
Anterior, in acest mandat, Trump a promulgat doar tarife care se aplica Chinei, Mexicului si Canadei. In cazul Mexicului si al Canadei, companiile pot evita plata tarifelor pana la 2 aprilie daca respecta USMCA.
China este singura tara in care aluminiul si otelul vor fi taxate la rate mai mari de 25 %. Acest lucru se datoreaza faptului ca inainte de miercuri era deja in vigoare un tarif general de 20 % pentru importurile chinezesti, la care se va adauga tariful de 25 % pentru otel si aluminiu, ceea ce va duce rata totala a tarifelor la 45 % pentru otel si aluminiu din aceasta tara.
America importa foarte putin otel direct din China, de departe cel mai mare producator mondial de otel.
Cu toate acestea, otelul chinezesc ajunge in Statele Unite la mana a doua. O parte este cumparata de tari straine si reexpediata in SUA. Iar o parte din acesta este etichetat gresit si revandut prin diverse canale.
In timp ce scopul lui Trump este de a afecta economia canadiana prin impunerea unor tarife mai mari pentru otel si aluminiu, masura risca sa afecteze grav si economia americana.
In total, SUA au importat anul trecut fier si otel in valoare de 31,3 miliarde de dolari si aluminiu in valoare de 27,4 miliarde de dolari, conform datelor Departamentului Comertului din SUA.
Canada a fost principala sursa de fier, otel si aluminiu trimise in SUA anul trecut, SUA importand de acolo aluminiu in valoare de 11,4 miliarde de dolari si fier si otel in valoare de 7,6 miliarde de dolari.
In ceea ce priveste aluminiul, China, Mexicul si Emiratele Arabe Unite sunt alte surse straine importante de transporturi catre SUA. In ceea ce priveste otelul, Brazilia, Mexic si Coreea de Sud sunt principalele surse, conform datelor comerciale ale SUA de anul trecut.
Aluminiul si otelul sunt utilizate intens intr-o lista extinsa de bunuri. Tarifele pentru ambele metale ar putea creste semnificativ preturile pentru americani.
De exemplu, masinile contin sute, daca nu mii, de kilograme de otel si aluminiu. Astfel, desi Trump a declarat ca tarifele sale „substantial” mai mari pentru automobile vor „inchide” industria auto din Canada, este mai probabil ca acestea sa se rasfranga asupra productiei de automobile din SUA, avand in vedere cat de interconectat este lantul de aprovizionare cu automobile din America de Nord.
Aparatele electrocasnice, utilajele, infrastructura, dispozitivele medicale, conservele si liniile electrice se numara printre numeroasele produse de uz curent care se bazeaza, de asemenea, pe otel si aluminiu.
Chiar si inainte de miercuri, perspectiva unor tarife mai mari pentru otel si aluminiu a dus la cresteri puternice ale preturilor spot ale metalelor tranzactionate pe piata, a declarat Phil Gibbs, analist la KeyBanc.
Pretul otelului intern a crescut cu mai mult de 30% in ultimele doua luni, a spus el, in timp ce pretul intern al aluminiului a crescut cu aproximativ 15%.
Multi clienti industriali mari ar putea fi protejati de aceste cresteri de preturi pe termen scurt datorita contractelor pe termen lung pe care le-au incheiat, dar daca tarifele la otel si aluminiu raman in vigoare, acestia se pot astepta sa plateasca mai mult chiar daca produsele pe care le cumpara provin de la fabrici nationale.
De asemenea, este probabil ca tarifele sa afecteze nu numai produsele brute importate, ci si costul pieselor importate fabricate folosind aceste metale. De exemplu, pretul unei bare de protectie sau al unui radiator din aluminiu achizitionat de un producator auto de la un furnizor de piese canadian sau mexican ar putea creste.