Americanii construiesc prima centrala nucleara poloneza

externe

Polonia a ales grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrala nucleara, in fata unor oferte concurente din partea EDF din Franta si KHNP din Coreea de Sud, a anuntat vineri prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Le Figaro.

„Confirmam ca proiectul nostru de energie nucleara va folosi tehnologie fiabila si sigura de la @WECNuclear” (Westinghouse), a scris el pe Twitter.

Mateusz Morawiecki a spus ca decizia va fi aprobata oficial in timpul unei reuniuni a cabinetului de la Varsovia, miercuri.

„Acesta este un pas urias in consolidarea relatiei noastre cu Polonia pentru generatiile viitoare”, a declarat secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm. Ea a subliniat ca Polonia a ales Westinghouse „pentru prima parte a proiectului sau nuclear de 40 de miliarde de dolari”, fara a preciza valoarea acestei investitii.

Cu toate acestea, un inalt oficial al guvernului american, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a dezvaluit ca intelegerea valoreaza „miliarde” de dolari si ar crea „mii de locuri de munca bine platite”. „Nu este vorba doar despre un proiect energetic comercial, ci despre cum vom defini ceea ce as numi securitate interdependenta pentru deceniile viitoare”, a spus oficialul.

Polonia planuia de ani de zile sa-si dezvolte capacitatea de a produce energie nucleara in scopuri civile, iar problema securitatii energetice a devenit mai urgenta din cauza invaziei Rusiei in Ucraina. Decizia poloneza „trimite un mesaj fara echivoc (presedintele rus Vladimir) Putin cu privire la forta… aliantei americano-poloneze”, a continuat oficialul.
Guvernul polonez a anuntat ca doreste ca prima centrala nucleara sa intre in functiune in 2033.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: