Americanii sunt cu ochii pe borfasii PSD-ALDE. Hans Klemm: „Da, suntem ingrijorati. Urmarim cu atentie”. Ambasadorul avertizeaza ca ar putea fi afectata cooperarea dintre SUA si Romania

news

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a afirmat, marti, ca Statele Unite urmaresc procesul de modificare a codurilor penale si s-a declarat ingrijorat, mai ales daca modificarile legislative vor pune in dificultate cooperarea dintre organele de aplicare a legii din SUA si din Romania. ”Neutilizarea probelor video ar putea restrange cooperarea”, a declarat acesta.

„Anul trecut ne-am facut clare preocuparile fata de primul pachet de legi ce vizeaza sistemul judiciar. Decizia presedintelui de a cere sfatul Comisiei de la Venitia este foarte buna. Acum urmarim cat de aproape putem un nou pachet de legi care trebuie sa raspunda deciziilor Curtii Constitutionale din ultimii ani privind Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Urmarim acest proces din mai multe motive. In primul rand, vrem sa ne asiguram ca orice modificare legislativa consolideaza sistemul judiciar, independenta justitiei. Statele Unite sunt foarte sunt interesate si de cooperarea in sfera aplicarii legii. Vrem sa ne asiguram ca modificarile legislative nu pun in dificultate cooperarea dintre organele de aplicare a legii din SUA si din Romania”, a declarat Hans Klemm, marti, la finalul unui eveniment la care a participat, relateaza Mediafax.

Intrebat daca este ingrijorat, Klemm a raspuns: „Da. Din acest motiv urmarim cu atentie acest lucru. Dau un singur exemplu- ce dovezi pot fi aduse in tribunale intr-un dosar penal. Cum sunt adunate aceste dovezi. Neutilizarea probelor video ar putea restrange cooperarea”.

Printre propuneri de modificare a codurilor penale se afla abrogarea infractiunii de neglijenta in serviciu, redefinirea grupului infractional organizat astfel incat acesta nu poate fi definit ca un grup format ocazional pentru comiterea unei infractiuni ce nu are continuitate sau o structura determinata.

Una dintre prevederile cuprinse in proiectul de modificare a codurilor penale depus in Parlament vizeaza modalitatea de audiere a unei persoane, care nu trebuie sa depaseasca mai mult de sase ore din 24. O alta modificare arata ca inregistrarile convorbirilor nu mai pot fi folosite ca probe.

O alta prevedere arata ca daca actiunea de traficare nu a fost consumata, simpla ”lauda”, care conduce la dobandirea unor foloase necuvenite, este infractiune, dar e inselaciune, nu trafic de influenta.

Potrivit proiectului de modificare a codurilor penale depus in Parlament, substituirea avocatului ales poate fi realizata doar cu acordul inculpatului, iar in lipsa acordului acestuia anchetatorii nu pot desemna un avocat din oficiu. Deasemenea, denuntatorul poate beneficia de „imunitate”, adica scutirea sau reducerea pedepsei, doar in cazul in care face denuntul in sase luni de la comiterea faptei

O alta modificare se refera la interdictia comunicarii publice de informatii, in cursul anchetei sau in camera preliminara, provenind de la autoritati, persoane fizice sau juridice, despre persoanele sau faptele vizate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: