Americanii sunt hotarati sa distruga ISIS. Au trimis in zona nimicitorul bombardier B-52, care deja a lovit o tinta

externe

Dupa ce si-au afirmat intentia de a suplimenta trupele din Irak cu inca 200 de militari, SUA arata ca sunt decise sa elimine total din peisaj gruparea terorista ISIS.

SUA au folosit pentru prima data un bombardier strategic B-52 intr-o operatiune impotriva Statului Islamic. In cadrul actiunii a fost distrus un depozit de armament al teroristilor, noteaza Die Welt.

Conform reprezentantului comandamentului american in Orientul Mijlociu, Steven Warren, lovitura a fost data in ziua de luni, fiind bombardat un depozit cu armament situat in zona orasului irakian Kayara. Warren a confirmat ca bombardierul a sosit in regiune in aceasta luna si ca va continua sa loveasca tinte ale ISIS.

B-52 este un bombardier strategic cu reactie, subsonic, cu raza lunga de actiune si transportor de rachete, care se afla in dotarea armatei SUA inca din anul 1955. Poate cara 31,5 tone de incarcatura exploziva, inclusiv armament nuclear.

Strategia lansarii unui ‘covor de bombe’ de catre B-52, utilizata masiv in timpul razboiului din Vietnam si mai tarziu in Afganistan impotriva talibanilor si combatantilor Al Qaida, ‘a gravat in subconstientul colectiv ca B-52 procedeaza la bombardamente la intamplare’, a recunoscut colonelul Steve Warren. Aceasta ‘tine de trecutul indepartat, B-52 reprezinta acum platforme destinate sa efectueze lovituri precise, asa cum sunt cele operate de 20 de luni’ in teatrul de conflict din Siria si Irak, a subliniat el.

Bombardiere B-52, utilizate in Irak, au fost desfasurate la inceputul lunii aprilie in Qatar. Fortele irakiene, sustinute de americani, dezvolta in prezent planuri pentru preluarea orasului Mosul din mainile Statului Islamic.

Presedintele american Barack Obama a estimat luni ca Mosulul va fi preluat in cele din urma de sub controlul gruparii jihadiste si ca ar putea exista un progres in aceasta directie pana la sfarsitul acestui an.

In aceeasi zi, secretarul american al apararii, Ashton Carter, a anuntat la Bagdad desfasurarea de trupe suplimentare americane si de elicoptere Apache in Irak pentru a sprijini fortele irakiene in lupta lor impotriva Statului Islamic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , , , , , ,

Comentarii: