Americanii vin cu confirmarea: „Multi dintre soldatii rusi din Harkov au trecut granita in Rusia”. Blinken: „Ucraina nu apartine Rusiei, apartine poporului ucrainean”

externe

SUA estimeaza ca Rusia a parasit in mare parte zonele pe care le ocupase in regiunea Harkov (nord-est), iar multi soldati rusi, care se repliasera in fata inaintarii trupelor ucrainene, au trecut granita revenind in Rusia, a declarat luni un inalt oficial militar american, citat de Reuters.

„Pe ansamblu, estimam ca ucrainenii fac progrese in timp ce lupta pentru eliberarea si recuperarea teritoriilor in sud si est”, a declarat responsabilul american, sub rezerva anonimatului.

„In imprejurimile Harkovului, credem ca fortele ruse au renuntat in mare masura la castigurile lor (teritoriale) si s-au retras in nord si est”, a spus acelasi oficial.

„Multi dintre acesti soldati au trecut granita in Rusia” in timpul retragerii lor, a adaugat el, fara sa indice vreun numar.

Retragerea precipitata a fortelor ruse din regiunea Harkov, inclusiv abandonarea nodurilor feroviare strategice Kupiansk si Izium, reprezinta cel mai grav esec al Moscovei dupa ofensiva esuata impotriva Kievului in martie, precizeaza Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat ca recentele progrese pe care fortele ucrainene le-au facut in regiunea de nord-est a tarii lor, recuperand terenuri capturate de rusi, sunt „incurajatoare”, dar a adaugat ca „este inca devreme”.

„Asadar, cred ca ar fi gresit sa prezicem exact incotro se va merge, cand si cum se va ajunge acolo, dar in mod clar am vazut progrese semnificative ale ucrainenilor, in special in nord-est”, a declarat Blinken in cadrul unei conferinte de presa sustinute luni la Ciudad de Mexico, citata de CNN.

Blinken a atribuit acest progres atat „sprijinului” pe care SUA si alti aliati l-au oferit, „dar, in primul rand, este un produs al curajului si rezistentei extraordinare a fortelor armate ucrainene si a poporului ucrainean”.

„Ucraina nu apartine Rusiei, apartine poporului ucrainean, iar acesta este cel mai mare factor de diferenta, asa cum am spus, pe care cred ca il vedem manifestandu-se acum. Acestea fiind spuse toate acestea, este prea devreme pentru a spune exact incotro se indreapta toate acestea”, a adaugat el.

Blinken a avertizat ca Rusia mentine inca forte si arme in Ucraina pe care continua sa le foloseasca „fara discriminare”, dar s-a declarat incurajat de evolutiile recente.

Comentarii: