Amintiri despre mama lui Florin Citu: „A avut puterea sa se lupte pentru fiul sau, cu ardoare, vanzand tot ce avea, mosteniri, case, firme. A crezut cu tarie in steaua fiului sau si a riscat tot”

news

Directorul ziarului Curierul de Ramnic, Silviu Popescu, dezvaluie ca primele articole economice ale actualului premier Florin Citu au fost publicate in ziarul sau, in urma cu 28 de ani. Silviu Popescu o cunostea bine pe mama lui Florin Citu despre care si acum are numai cuvinte de apreciere.

„Cand, parca prin 1992, m-a oprit pe strada doamna Citu, nu intelegeam prea bine cum gindeste Timpul. Si nici care puteau fi efectele Lui asupra oamenilor si banilor. Am mers impreuna de la Primarie, pana in centru, unde era-pe atunci-ziarul Curierul. Stiam ca lucrase cu mama mea, asa ca i-am acordat atentia cuvenita, am vorbit multe, dar marunte.

In fata cladirii, insa, doamna Citu a indraznit sa ma roage ceva.

Vorbisem, desigur, despre fiul sau, dar si despre America, despre universitati si despre sanse. Pentru ca tocmai ma intorsesem cu porumbelul de pe capul ziarului din Elvetia, unde facusem un stagiu la un ziar, din zona Neuchatel, am incurajat-o sa mearga pe calea studiilor in strainatate, decizie care, aveam sa aflu, fusese deja luata.

Totusi, doamna Citu m-a rugat sa-l luam la ziar pe fiul ei, ca sa capete putina experienta, spunea dansa, dar sa si publice ceva. Sigur, doamna, i-am raspuns, chiar avem nevoie de articole economice. Aveam masini de scris, pe vremea aceea, le primisem donatie de la Bernadette Richard, care era la Ramnic, in cadrul Operation Villages Roumaines.

L-am asezat pe tanarul Florin Citu la o masina de scris si i-am spus sa scrie ce vrea el, dar, mai ales, despre cum ar trebui sa fie o economie, dupa iesirea din comunism, cu care aveam noi, ca redactie, ceva de impartit, pe vremea aceea. Iar Florin, care era un pustan, a scris.

Articolele lui au fost publicate, iar eu imi aduc aminte ca mi s-au parut putin ciudate, pentru ca el nu vorbea despre realitatea economica din care tocmai iesisem, ci despre ceva, care urma sa fie. Promit sa le caut si sa le republic, ar fi foarte interesante, astazi.

L-am tratat ca pe orice redactor, dar am avut grija de ceea ce ma rugase mama lui, Dumnezeu sa o odihneasca! Imi amintesc si faptul ca, la plecare, i-am pus articolele din ziar intr-un dosar, ma gandeam ca ii vor folosi, in America si i-am spus sa aiba curaj sa le arate, americanii vor fi impresionati.

Cam asta a fost, dupa putin timp, baiatul doamnei Citu a plecat la scoala. Ca om care am fost ani buni rezident in America, am sa revin, sa spulber supozitiile monstruase, cum ar fi recrutarea fiului doamnei Citu de CIA si alte prostii, care circula, in spatiul public romanesc. America este un sistem perfect functional, organizat dupa principii militare, dar liber de prejudecati, unde cei destepti se descurca, in orice situatie. Afirm asta, ca sa se stie clar cine l-a facut pe Florin Citu premier, mama lui si numai ambitia dansei. Ca si dragostea ei.

Am mai auzit de el cand eram la Paris, la ICR , cand il contra pe Mugur Isarescu si am fost mandru de rebeliunea lui fata de un monstru sacru, as fi facut la fel, daca aveam argumente economice. Am fost mandru ca am fost in aceeasi redactie

Pe doamna Citu am revazut-o, acum cativa ani la Ramnic si am felicitat-o, pentru ca a avut puterea sa se lupte pentru fiul sau, cu ardoare, vanzand tot ce avea, mosteniri, case, firme. A crezut cu tarie in steaua fiului sau si a riscat tot.

Astazi, zi trista, sunt totusi bucuros ca femeia asta razbatatoare a trait sa se bucure de reusita fiului sau. In ultimele saptamani am cautat sa-i aflu numarul de telefon, ca sa-i transmit salutari de la mama mea, care tocmai a trecut printr-un AVC. L-am facut rost pe al premierului, dar nu pe al mamei sale. Era sortit sa nu reusesc, domna Citu era foarte bolnava.

A fost o femeie puternica, care si-a iubit enorm baietii. Dumnezeu sa o aiba in Paza Lui!”, a scris Silviu Popescu pe Facebook.

Intr-un interviu recent acordat lui Mihai Morar, Florin Citu a vorbit despre familia sa.

„Ai mei au fost putin mai relaxati si imi spuneau ‘vreau sa faci treaba la acele materii, spune-mi care sunt’. Au fost engleza, matematica, fizica, cam aici ne opream. Mergeam la tara, parintii mei ne trimiteau la tara la munca in fiecare vacanta. Si cum era ultima zi de scoala, eram in autobuz si seara eram la tara. Primul lucru pe care il faceam, ma uitam cu fratele meu si varul meu in calendarul ortodox sa vedem cand e cruce cu rosu. Atunci nu mergeai cu vacile, nu munceai, nu faceai nimic. In cruce cu rosu mergeam la peste.

Mergeam la peste cu sapa pentru ca asa deviam raul si pestele ramanea. (…) Sunt multe momente frumoase si faceam multe prostii. (…) Familia mea este acolo, merg acolo cu placere. Este un loc uitat de lume, este un drum ingrozitor, sunt trei case pe un deal si vreo cinci pe alt deal, dar e fantastic”, a povestit Citu.

Mama premierului Florin Citu a murit in urma cu cateva zile, pe 5 iunie. Elena Citu traia alaturi de sotul ei, Vasile Citu, intr-un sat din judetul Valcea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: