Amiralul Nikolai Evmenov a fost demis din functia de comandant al Marinei ruse, dupa ce a pierdut un sfert dintre navele Flotei Marii Negre in ultimele luni

externe

comandant, Marina rusa, demis, Flota Marii Negre

Amiralul Nikolai Evmenov, comandantul Marinei ruse, a fost inlocuit cu amiralul Aleksandr Moiseev, a anuntat ziarul rusesc Izvestia. Vestea vine in contextul in care s-a raportat ca aproximativ 25% din Flota rusa din Marea Neagra a fost distrusa incepand cu decembrie 2023.

Anterior, Moiseev a fost comandantul Flotei de Nord a Rusiei. Evmenov, care a fost comandantul Marinei ruse din mai 2019, este inca mentionat pe site-ul Ministerului Apararii. Ministerul rus al Apararii nu a facut niciun comentariu cu privire la presupusa inlocuire.

Ucraina a lovit in mod repetat Flota rusa din Marea Neagra de la inceputul invaziei la scara larga, provocand inclusiv scufundarea crucisatorului emblematic Moskva in aprilie 2022 si declansand un atac devastator cu rachete asupra sediului flotei din Crimeea ocupata, care ar fi ucis peste 30 de ofiteri.

Mai recent, Serghei Kotov, o nava de patrulare a Flotei ruse a Marii Negre, a fost lovita si distrusa intr-un atac nocturn orchestrat de agentia de informatii militare a Ucrainei la 5 martie. Intre timp, Atesh, o miscare de partizani ucraineni, a declarat la 10 martie ca fortele rusesti transportau motoare de nave rusesti din Crimeea ocupata catre o baza navala din Novorossiysk.

Surse din cadrul Ministerului Apararii de la Moscova au declarat pentru Izvestia ca demiterea lui Evmenov a fost determinata de „loviturile ucrainene de succes asupra tintelor militare din Crimeea”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: