Amnesty International isi exprima regretul pentru „furia” declansata in Ucraina de raportul sau: „Legile razboiului exista in parte pentru a proteja civilii”

externe

Organizatia Amnesty International si-a exprimat duminica regretul pentru „furia” declansata de recentul sau raport in care le reproseaza fortelor ucrainene ca au pus in pericol civili, reiterandu-si totodata concluziile care au starnit indignarea Kievului, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa publicarea raportului, la 4 august, responsabila AI in Ucraina, Oksana Pokalciuc, a demisionat, afirmand ca acesta serveste fara sa vrea „propaganda rusa”, iar presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers pana la a acuza ONG-ul ca „incearca sa amnistieze statul terorist” rus.

„AI regreta profund tulburarea si furia provocate de comunicatul nostru de presa privind tacticile de lupta ale armatei ucrainene”, a scris duminica organizatia, subliniind ca prioritatea sa „in acest conflict, la fel ca in oricare altul, este de a veghea la protejarea civililor”. „Mentinandu-ne pe deplin concluziile, regretam durerea cauzata”, se adauga in comunicat.

„Legile razboiului exista in parte pentru a proteja civilii si de aceea Amnesty International le cere insistent guvernelor sa le respecte. Acest lucru nu inseamna ca AI considera fortele ucrainene responsabile de abuzurile comise de fortele ruse si nici ca armata ucraineana nu ia masurile de precautie necesare in alte parti in tara. Nimic din ce am documentat referitor la actiunile fortelor ucrainene nu justifica in niciun fel incalcarile comise de rusi”, continua Amnesty.

„Rusia este singura responsabila de incalcarile comise impotriva civililor ucraineni”, conchide organizatia.

Armata ucraineana a pus in pericol civilii prin instalarea unor unitati ale sale in scoli si spitale si lansand atacuri din zone populate pentru a respinge invazia rusa, afirma Amnesty International in raportul sau publicat joi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: