Amnesty International solicita eliberarea tuturor palestinienilor din Gaza detinuti ilegal de Israel

externe

Fasia Gaza, Israel, 30.000 de victime, Hamas

Israelul trebuie sa elibereze toti palestinienii din Fasia Gaza „detinuti in mod arbitrar” si sa faca lumina asupra deceselor,”disparitiilor fortate in masa” si „tratamentelor inumane” aplicate, a declarat miercuri Amnesty International, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Toate persoanele detinute in mod arbitrar trebuie eliberate”, a spus directorul regional al ONG-ului, Heba Morayef, intr-un comunicat de presa, subliniind „necesitatea unei anchete independente” asupra presupuselor abuzuri comise asupra palestinienilor din Fasia Gaza.

Marti, armata israeliana a anuntat deschiderea unei anchete privind „moartea teroristilor in centrele militare de detentie”, fara a preciza numarul detinutilor in cauza sau circumstantele mortii acestora.

Armata israeliana a fost aspru criticata saptamana trecuta dupa difuzarea imaginilor cu zeci de palestinieni arestati in Fasia Gaza, aratati in lenjerie intima, legati la ochi si cu mainile incatusate, sub paza soldatilor israelieni.

Armata a raportat la inceputul lunii decembrie ca „500 de teroristi” au fost arestati in Fasia Gaza.

Razboiul a intrat miercuri in cea de-a 75-a zi. Cel putin 20.000 de persoane au fost ucise de la inceputul bombardamentelor israeliene, in principal femei, copii si adolescenti, potrivit Ministerului Sanatatii din Fasia Gaza. Aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise in atacul Hamas din 7 octombrie.

Amnesty International a cerut, de asemenea, inca o data,”eliberarea imediata si neconditionata a tuturor ostaticilor”, amintind ca rapirea civililor constituie o crima de razboi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: