Amnistia fiscala ar putea fi anulata. PNL anunta ca este neconstitutionala, „clientela PSD” va ramane cu buzele umflate

politica

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni ca „amnistia fiscala” adoptata de Guvern este neconstitutionala si a anuntat ca liberalii vor sesiza in acest caz Avocatul Poporului.

„Din punctul nostru de vedere, actul normativ care a fost adoptat de Guvern este profund neconstitutional, care instituie o discriminare grava intre cetatenii care si-au platit taxele si impozitele la termenul legal si cetatenii care nu si-au platit taxele si impozitele la termenul legal din cauza lor. De asemenea, este un act profund neconstitutional pentru ca introduce o concurenta neloiala intre companii.

(…) Este in mod evident o incalcare grava, grosolana, a concurentei, a competitiei oneste intre actorii economici de pe piata. Trebuie sa spunem foarte clar ca prin acest act normativ de fapt este incurajata clientela politico-economica careia i s-a tolerat comportamentul fiscal ilegal, incorect si iata ca astazi in loc sa suporte consecintele legale este avantajata de guvernare prin emiterea acestei ordonante. (…) Din punctul nostru de vedere, exista riscul sa se permita o interpretare profund nociva ca de pe urma acestei amnistii sa beneficieze si cei care au de achitat prejudicii la stat in urma unor hotarari judecatoresti definitive penale de condamnare pentru savarsire a unor infractiuni.

Daca asta va fi interpretarea, arata (…) ca PSD de fapt guverneaza pentru infractori, pentru aceia care nu respecta legea, pentru aceia care au un comportament incorect si care incearca sa creeze privilegii pentru o clientela politico-economica care practic are ca si complice actorii care se afla astazi la guvernare”, a declarat Orban la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

El a precizat ca liberalii vor sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la CCR a acestui act normativ.

„Eu am evidentiat elemente de neconstitutionalitate. Am exprimat pozitia noastra clara ca reprezinta o discriminare care afecteaza concurenta loiala intre companii si exista si alte temeiuri care tin de articole din Constitutie in privinta aplicarii poverii fiscale. Vom sesiza Avocatul Poporului pentru a le ataca la Curtea Constitutionala. (…) Intotdeauna cand am sesizat Avocatul Poporului noi am invocat temeiuri de neconstitutionalitate care stau la baza sesizarii noastre (…). Ca atare, in aceasta sesizare clar vom invoca toate temeiurile de neconstitutionalitate pe care consideram ca stau la baza unei posibile sesizari la CCR”, a spus presedintele PNL.

Executivul a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiara, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul sedintei de Guvern din 31 iulie, subliniind ca nu este vorba despre amnistie fiscala.

„Azi, in sedinta de Guvern s-a aprobat un act normativ pentru un mecanism de restructurare financiara. Nu este o amnistie fiscala, cum din pacate este denumita in spatiul public. Vorbim despre o restructurare financiara ce face parte dintr- un pachet de mai multe masuri pentru mediul mediul economic”, a spus Teodorovici.

Mai mult despre: ,

Comentarii: