news

Ampla campanie de fake-news: „Imagini cu o padure defrisata din Rusia sunt prezentate ca fiind din Romania”

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat, vineri, in cadrul unei vizite efectuate in padurea Dobrovat, ca sunt false stirile si fotografiile aparute in spatiul virtual referitoare la taierea masiva a copacilor din aceasta zona.

„Sute de stiri false despre Padurea Dobrovat au inundat retelele sociale in doar doua saptamani. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o padure defrisata din Rusia sunt prezentate ca fiind din padurea Dobrovat. La fel, imagini de anul trecut, din Muntii Apuseni. Poienile si zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrisate din padurea Dobrovat. Zone nou impadurite, in care puietii nu au apucat sa inverzeasca, sunt prezentate ca zone defrisate. O campanie bine focusata de dezinformare si propagare de atacuri la persoana, zeci de stiri false, impinse in online cu sute de distribuiri platite”, a declarat jurnalistilor ministrul Mediului, Costel Alexe, citat de Agerpres.

Oficialul sustine ca pe retelele de socializare sunt postari si „zeci de platite de partide politice si publicatii de scandal sau promovate din paginile lor, unii in goana dupa rating, altii dupa imagine si capital politic”.

„‘Specialistii’ in propaganda si dezinformare au folosit pana si poze din parcuri din SUA drept defrisari din Romania”, a spus ministrul Costel Alexe.

El a tinut sa precizeze ca planul dupa care s-au executat si se executa in prezent taierile din padurea Dobrovat este aprobat si semnat in 2019 de fostul ministrul Denes.

„Fara a politiza sau face judecati de valoare, strict legal si pe procedura, in realitate amenajamentul silvic si planul dupa care s-au executat si se executa taierile din Padurea Dobrovat este aprobat si semnat de ministrul Denes, in 2019, iar interventiile succesive intre 2007 si 2020 s-au atribuit in urma unor licitatii publice. Totodata, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind ‘padurea Dobrovat rasa de Alexe in doua zile’, reprezinta in fapt interventii pe suprafata a 3,5 hectare, dintr-un aproximativ 10.000 de hectare. Asa cum am discutat si stabilit si in luna februarie, cand am vizitat zona, am convenit ca pe lungimea drumului national se va constitui o banda de protectie, lata de 30 m, in care nu se vor face interventii in arboretul matur, ci numai in semintisul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrari necesare in silvicultura. Am promis si imi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea taierilor ilegale si respectarea cadrului legal in domeniul silvic”, a declarat ministrul Mediului Apelor si Padurilor.

Ministrul Costel Alexe a spus ca pentru el ocrotirea padurilor din tara, inclusiv padurea Barnova-Dorobat si padurile din Iasi.

„Ma refer la includerea in ordonanta de urgenta militara a prezentei garzilor forestiere la verificarea transportului de material lemnos. Am adus modificari importante la Codul silvic pentru a inaspri pedepsele si a descuraja taierile ilegale, suspendam autorizatia celor care taie ilegal, am intensificat controalele in padure, pe drumurile forestiere si pe drumurile publice, in curand vom lansa SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe masini, fotografii la transporturi, vom monitoriza lemnul din padure pana la procesator.

Sunt masuri concrete care incep deja sa produca efecte, sa dea roade prin scaderea taierilor si transporturilor ilegale. Vreau sa ii asigur pe toti romanii ca sunt foarte preocupat si ma intereseaza soarta padurilor Romaniei si imi dedic cu buna credinta toata activitatea pentru a asigura respectarea legilor si exploatarea durabila si sustenabila a acestei bogatii naturale”, a mai declarat ministrul Mediului Apelor si Padurilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: costel alexe

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

2 ore ago

Un consiliu scolar din statul american Virginia ia in considerare restabilirea numelor confederate ale unor scoli

Un consiliu scolar american din comitatul Shenandoah, Virginia, voteaza, joi, daca sa redenumeasca doua scoli…

2 ore ago

Ziua Europei: Cum poate Romania sa devina o tara cu adevarat europeana (P)

Catalin Drula, presedinte USR Am sarbatorit Ziua Europei alaturi de colegii mei din USR si…

3 ore ago