Ampla investigatie Reuters cu surse de la Moscova si Kiev. Cum si-a infiltrat Rusia sute de agenti la nivel inalt in Ucraina. Caderea fara lupta a Cernobilului a fost orchestrata de agentii Rusiei din Ucraina

externe

Cu mult timp inainte ca Rusia sa invadeze Ucraina, Kremlinul a construit o retea de agenti secreti pentru a-i netezi calea. O investigatie Reuters arata ca infiltrarea a fost mult mai profunda decat a fost recunoscuta.

In dupa-amiaza zilei de 24 februarie, cand primele vehicule blindate ale armatei invadatoare a Rusiei au ajuns in inima centralei nucleare de la Cernobil, au intalnit o unitate ucraineana insarcinata cu apararea faimoasei instalatii.

In mai putin de doua ore si fara lupta, cei 169 de membri ai Garzii Nationale Ucrainene au depus armele. Rusia cucerise Cernobil, un depozit cu tone de material nuclear si un punct cheie in apropierea Kievului.

Caderea Cernobilului, locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, se remarca drept o anomalie in razboiul care dureaza de cinci luni: o operatiune de blitzkrieg reusita intr-un conflict marcat in alte zone de o inaintare brutala si fara succes a trupelor rusesti si de o rezistenta crunta din partea Ucrainei.

Acum, o investigatie Reuters a descoperit ca succesul Rusiei la Cernobil nu a fost un accident, ci o parte a unei operatiuni de lunga durata a Kremlinului de a se infiltra in statul ucrainean cu agenti secreti.

Cinci persoane care au cunostinta despre planurile Kremlinului au declarat ca planificatorii din jurul presedintelui Vladimir Putin credeau ca, ajutata de acesti agenti, Rusia ar avea nevoie doar de o forta militara mica si de cateva zile pentru a forta administratia presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski sa demisioneze, sa fuga sau sa capituleze.

Din interviuri cu zeci de oficiali din Rusia si Ucraina si prin examinarea documentelor judiciare ucrainene si a declaratiilor date anchetatorilor, legate de o ancheta privind comportamentul persoanelor care au lucrat la Cernobil, Reuters a stabilit ca aceasta infiltrare a ajuns mult mai adanc decat s-a recunoscut public. Printre oficialii intervievati se numara persoane din interiorul Rusiei care au fost informate cu privire la planificarea invaziei de catre Moscova si anchetatori ucraineni insarcinati cu depistarea spionilor.

„In afara de inamicul extern, avem, din pacate, si un inamic intern, iar acest inamic nu este mai putin periculos”, a declarat intr-un interviu secretarul Consiliului de Securitate Nationala si Aparare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

In momentul invaziei, a spus Danilov, Rusia avea agenti in sectoarele ucrainene de aparare, securitate si aplicare a legii. El a refuzat sa dea nume, dar a declarat ca astfel de tradatori trebuie „neutralizati” cu orice pret.

Biroul de Stat de Investigatii al Ucrainei efectueaza o ancheta pentru a stabili daca Garda Nationala a actionat ilegal prin predarea armelor sale unui inamic, a declarat un oficial local pentru Reuters. Biroul de Stat de Investigatii nu a facut niciun comentariu. Garda Nationala a aparat actiunile unitatii sale de la centrala, subliniind riscurile unui conflict la un sit nuclear.

Documentele si marturiile aflate la tribunalul, relatate de Reuters pentru prima data, dezvaluie rolul jucat de seful securitatii de la Cernobil, Valentin Viter, care se afla in detentie si este anchetat pentru ca a lipsit de la postul sau. Un extras din registrul de stat al anchetelor preliminare, consultat de Reuters, arata ca Viter este suspectat si de tradare, o acuzatie despre care avocatul sau spune ca este nefondata. Intr-o declaratie data anchetatorilor, Viter a spus ca in ziua invaziei a vorbit la telefon cu comandantul unitatii Garzii Nationale. Viter l-a sfatuit pe comandant sa nu-si puna in pericol unitatea, spunandu-i: „Cruta-ti oamenii.”

O sursa cu cunostinte directe despre planurile de invazie ale Kremlinului a declarat pentru Reuters ca agentii rusi au fost trimisi la Cernobil anul trecut pentru a mitui oficialii si a pregati terenul pentru o preluare fara varsare de sange. Reuters nu a putut verifica in mod independent detaliile acestei afirmatii. Cu toate acestea, Biroul de Stat de Investigatii al Ucrainei a declarat ca investigheaza un fost oficial de top al serviciilor de informatii, Andriy Naumov, suspectat de tradare pentru ca a transmis secrete de securitate de la Cernobil unui stat strain. Avocatul lui Naumov a refuzat sa comenteze.

La nivel national, surse care cunosc planurile Kremlinului au declarat ca Moscova mizeaza pe activarea unor agenti adormiti in interiorul aparatului de securitate ucrainean. Sursele au confirmat rapoartele serviciilor secrete occidentale potrivit carora Kremlinul il pregatea pe Oleg Tsaryov, un hotelier, pentru a conduce un guvern marioneta la Kiev. Iar un fost procuror general ucrainean a dezvaluit pentru Reuters in iunie ca politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Putin, avea un telefon criptat emis de Rusia pentru a putea comunica cu Kremlinul.

Tsaryov a declarat ca relatarea Reuters despre modul in care s-a desfasurat in general operatiunea Moscovei „are foarte putin de-a face cu realitatea”. El nu s-a referit la relatia sa cu Kremlinul. Avocatul lui Medvedciuk a refuzat sa comenteze. Medvedciuk se afla intr-o inchisoare ucraineana in asteptarea procesului pentru acuzatii de tradare care dateaza dinaintea invaziei rusesti

Desi Rusia a capturat Cernobil, planul sau de a prelua puterea la Kiev a esuat. In multe cazuri, agentii adormiti pe care Moscova ii instalase nu au reusit sa isi faca treaba, potrivit mai multor surse din Rusia si Ucraina. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Danilov, a declarat ca agentii si cei care ii gestionau credeau ca Ucraina este slaba, ceea ce a fost „o conceptie total gresita”.

Persoanele pe care Kremlinul conta ca fiind agentii sai in Ucraina si-au supraevaluat influenta in anii premergatori invaziei, au declarat patru dintre sursele care au cunostinta despre pregatirile Kremlinului. Kremlinul s-a bazat in planificarea sa pe „clovni – stiu cate ceva, dar spun intotdeauna ceea ce conducerea vrea sa auda, pentru ca altfel nu vor fi platiti”, a declarat una dintre cele patru, o persoana apropiata de conducerea separatista sustinuta de Moscova in estul Ucrainei.

Putin se afla acum intr-un razboi prelungit, la scara larga, luptand pentru fiecare centimetru de teritoriu cu costuri uriase.

Dar infiltrarea serviciilor secrete rusesti a reusit intr-un fel: A semanat neincredere in interiorul Ucrainei si a scos la iveala deficientele Serviciului de Securitate al Ucrainei, sau SBU, care are o istorie complicata cu Rusia si care are acum sarcina de a vana tradatorii si colaboratorii.

Aceasta agitatie interna ucraineana a izbucnit partial la 17 iulie. Intr-un discurs video adresat natiunii, presedintele Zelenski l-a suspendat pe seful SBU, Ivan Bakanov, pe care il cunoaste de ani de zile, invocand numarul mare de angajati ai SBU suspectati de tradare. Surse din cadrul fortelor de ordine ucrainene au declarat pentru Reuters ca unii membri ai personalului SBU au povestit, in cadrul unei conversatii cu ei, ca nu au reusit sa dea de Bakanov timp de mai multe zile dupa ce Rusia a invadat tara, ceea ce a sporit sentimentul de haos din Kiev. Bakanov nu a raspuns la solicitarile de comentarii ale Reuters.

Zelenski a mai spus ca 651 de cazuri de presupusa tradare si colaborare au fost deschise impotriva unor persoane implicate in aplicarea legii si in procuratura. Mai mult de 60 de functionari din SBU si din procuratura generala lucreaza impotriva Ucrainei in zonele ocupate de Rusia, a adaugat Zelenski.

Solicitate sa comenteze constatarile Reuters, administratia prezidentiala ucraineana, SBU si procuratura generala nu au raspuns. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Toate aceste intrebari nu au nicio legatura cu noi, prin urmare nu avem ce comenta aici”. Agentia rusa de informatii, FSB, si Ministerul Apararii nu au raspuns la intrebarile Reuters.

Aparatul de spionaj al Moscovei a fost impletit cu Cernobil timp de decenii. Dupa dezastrul din 1986, cand un reactor a explodat imprastiind nori radioactivi in toata Europa, KGB-ul sovietic a intervenit. Mai mult de 1.000 de membri ai KGB au luat parte la operatiunile de curatare, potrivit unui memoriu intern declasificat adresat unui ministru al guvernului ucrainean, datat 1991. Seful de atunci al KGB, Viktor Chebrikov, a ordonat ofiterilor sai sa recruteze agenti in randul personalului centralei si a dat instructiuni ca un ofiter KGB sa ocupe postul de sef adjunct al centralei responsabil cu securitatea, potrivit unui alt memo – o comunicare interna a KGB din 1986.

Chiar si dupa ce Ucraina a devenit independenta in 1991, sefii spionajului de la Moscova au ramas puternici acolo. Primul sef al serviciului de informatii interne al Ucrainei a fost Nikolai Golusko, care si-a inceput cariera in Rusia sovietica. Inainte de numirea sa, el a condus ramura ucraineana a KGB-ului sovietic. Golusko i-a pastrat pe majoritatea ofiterilor din epoca sovietica in posturile lor, a scris el intr-un memoriu din 2012.

Dupa patru luni ca sef al spionajului ucrainean, Golusko s-a mutat inapoi la Moscova pentru a se reintoarce la sediul KGB, iar in 1993 a devenit seful Serviciului Federal de Contrainformatii al Rusiei, nou creat, precursor al FSB-ului de astazi.

La Moscova, Golusko a primit vizita adjunctului sefului Serviciului de Securitate de Stat din Ucraina, a scris Golusko in memorii. El si-a amintit cum Oleg Pugach, oficialul ucrainean, i-a cerut ajutorul lui Golusko pentru a gasi materiale pentru a confectiona uniformele ofiterilor de informatii din Ucraina. Golusko a mai scris ca Kievul, lipsit de resurse si expertiza proprie, a semnat acorduri prin care SBU a fost de acord sa impartaseasca informatii cu Moscova. In schimb, Moscova a furnizat provizii, tehnologie si ajutor de specialitate pentru investigatii. Reuters l-a contactat pe Golusko pentru comentarii. Un coleg de la un grup de veterani din domeniul serviciilor de informatii a declarat pentru Reuters ca Golusko, acum in varsta de 85 de ani, are o stare de sanatate precara si nu poate raspunde la intrebari. Reuters nu a reusit sa ia legatura cu Pugach si nu a putut sa confirme in mod independent spusele lui Golusko.

Ofiterii de informatii care lucrau la Cernobil au devenit oficial parte a aparatului de securitate al Ucrainei in 1991, dar au continuat sa primeasca ordine de la Moscova, a declarat persoana care are cunostinte directe despre planul de invazie. „De fapt, acestia erau angajati ai FSB”, a spus persoana respectiva. SBU nu a raspuns la intrebari despre Cernobil sau despre legaturile istorice cu serviciile secrete rusesti.

Centrala nucleara de la Cernobil este o instalatie vasta. O structura uriasa din otel inconjoara Reactorul nr. 4, punctul zero al dezastrului din 1986. Centrala se afla la doar 10 kilometri, in cel mai apropiat punct de granita cu Belarus, intr-o padure densa si puternic iradiata. Potrivit analistilor militari occidentali, strategii de razboi ai Rusiei au considerat controlul asupra Cernobil ca fiind important din punct de vedere strategic, deoarece se afla pe cea mai scurta ruta pentru inaintarea lor spre Kiev.

O sursa cu cunostinte directe despre planul de invazie a declarat ca in noiembrie 2021 Rusia a inceput sa trimita agenti de informatii sub acoperire in Ucraina, cu sarcina de a stabili contacte cu oficialii responsabili de securizarea centralei electrice de la Cernobil. Scopul agentilor era de a se asigura ca nu va exista rezistenta armata odata ce trupele rusesti se vor deplasa. Sursa a declarat ca Cernobil a servit, de asemenea, ca punct de predare a documentelor de la sediul SBU. In schimbul platii, oficialii ucraineni au transmis spionilor rusi informatii despre pregatirea militara a Ucrainei.

Reuters nu a putut verifica in mod independent detaliile relatarii sursei si nici Biroul de Stat de Investigatii al Ucrainei si nici SBU nu au raspuns la intrebarile agentiei de presa. Dar o analiza a marturiilor ucrainene si a documentelor judiciare si un interviu cu un oficial local arata ca Kievul desfasoara cel putin trei investigatii privind comportamentul persoanelor care au lucrat la Cernobil. Investigatiile au identificat cel putin doua persoane suspectate ca au furnizat informatii agentilor rusi sau ca i-au ajutat in alt mod sa puna mana pe centrala, potrivit acestor documente.

Unul dintre barbatii suspectati de procurorii si anchetatorii ucraineni ca ar fi ajutat fortele rusesti este Valentin Viter, un colonel in varsta de 47 de ani din cadrul SBU. La momentul invaziei rusesti, Viter era director general adjunct al uzinei, responsabil cu securitatea acesteia.

In luna mai a anului trecut, Viter a supravegheat un exercitiu de antrenament de rutina care trebuia sa simuleze un atac al unor sabotori inarmati. Au participat membri inarmati ai unitatii Garzii Nationale care protejeaza Cernobil, care au repetat respingerea atacatorilor prin forta. Viter a declarat ca exercitiul a fost un succes, potrivit unui interviu video postat la scurt timp dupa aceea pe site-ul centralei. El a mai spus ca spera ca echipa de securitate de la Cernobil „sa nu fie nevoita sa aplice cunostintele si abilitatile pe care le-am dobandit intr-o situatie reala”.

Viter a fost detasat de la SBU pentru a lucra la Cernobil ca sef al securitatii la mijlocul anului 2019, potrivit unei declaratii pe care a dat-o anchetatorilor. Intr-o alta declaratie, el a spus ca pe 18 februarie anul acesta – cu sase zile inainte de invazia rusa – a intrat in concediu medical cu o problema respiratorie.

La acea data, Rusia isi intarea trupele din Belarus in vederea pregatirii unei invazii, au declarat atunci oficiali americani. Imagini din satelit realizate de compania americana de imagini prin satelit Maxar la 15 februarie au aratat un pod militar de pontoane in constructie peste raul Pripyat din Belarus, la nord de centrala electrica. Politia ucraineana, si SBU, au fost in alerta sporita ca raspuns la amenintarea rusa, iar seful politiei nationale a declarat la vremea respectiva ca securitatea a fost intarita la centrala de la Chornobil.

In dimineata invaziei rusesti, pe 24 februarie, Viter a cris, intr-o declaratie data anchetatorilor, ca se afla la domiciliul sau din Kiev. El l-a sunat pe seful unitatii Garzii Nationale din Cernobil, care se afla la postul sau. Pana atunci, oamenii de la uzina stiau ca o coloana de vehicule blindate rusesti se indrepta spre ei.

Viter, potrivit marturiei sale in fata anchetatorilor ucraineni, i-a spus comandantului, in limba rusa: „Cruta-ti oamenii”. Viter nu avea autoritate oficiala asupra Garzii Nationale, iar Reuters nu a putut stabili daca comandantul a tinut cont de cuvintele lui Viter atunci cand unitatea s-a predat dupa discutiile cu invadatorii rusi. O declaratie a Garzii Nationale l-a identificat pe comandantul unitatii ca fiind Iuri Pindak.

Cand soldatii rusi s-au retras in cele din urma din Cernobil, dupa o ocupatie de 36 de zile, i-au luat ca prizonieri pe Pindak si pe majoritatea unitatii sale. Ucraina spune ca garzile sunt detinute in Rusia sau in Belarus. Oficialii rusi nu au facut niciun comentariu cu privire la locul unde se afla unitatea.

Biroul de Stat de Investigatii al Ucrainei desfasoara o ancheta pentru a stabili daca Garda Nationala a incalcat legea prin depunerea armelor, a declarat Iuri Fomichev, primarul orasului Slavutych, unde locuiesc cei mai multi dintre muncitorii de la Cernobil. Fomichev a declarat ca nu stie ca cineva sa fi fost acuzat. Biroul de Stat de Investigatii nu a raspuns la intrebarile Reuters in legatura cu acest subiect.

Garda Nationala a refuzat sa comenteze actiunile comandantilor individuali si ale membrilor unitatii insarcinate cu protejarea Cernobilului. „Luptele pe teritoriul instalatiilor nucleare sunt interzise de Conventia de la Geneva”, a declarat aceasta, adaugand ca acesta a fost „unul dintre motivele” pentru care nu au avut loc lupte grele la sit. Acesta a trimis intrebarile privind orice investigatie catre Birou.

Articolul 56 al unui protocol aditional la Conventiile de la Geneva prevede ca centralele nucleare si alte instalatii periculoase nu trebuie atacate.

Viter a fost arestat in vestul Ucrainei si se afla in prezent in arest preventiv in aceasta tara, fiind suspectat ca a lipsit de la postul sau. Un extras din registrul instantei, consultat de Reuters, arata ca agentii de aplicare a legii au initiat o a doua ancheta asupra lui Viter pentru suspiciune de tradare prin „asistarea deliberata a unitatilor militare ale tarii agresoare, Federatia Rusa, in desfasurarea de activitati subversive impotriva Ucrainei”. Acestia nu au descoperit inca dovezi care sa il lege de serviciile speciale rusesti.

Viter a declarat in instanta ca a fugit din Kiev pentru siguranta familiei sale la doua zile dupa ce Cernobil a fost confiscat, dar a incercat sa ramana in contact cu colegii de la uzina.

Avocatul sau, Oleksandr Kovalenko, a declarat ca Viter a avut un motiv legitim pentru a lipsi de la serviciu si ca nu stia ca ar trebui sa ramana la Cernobil. Avocatul a declarat ca orice acuzatie de tradare este nefondata si ca lui Viter nu i s-a comunicat o scrisoare de suspiciune, un pas care precede de obicei acuzatiile. Potrivit avocatului, Viter a spus „Cruta-ti oamenii” pentru a-i reaminti comandantului Garzii Nationale ca multi oameni depindeau de el. Viter nu a discutat despre predare, a declarat Kovalenko. El a adaugat ca anchetatorii nu l-au intrebat pe Viter despre vreun schimb de documente la Chornobil.

Modul in care Rusia s-a infiltrat la Cernobil a atras atentia autoritatilor ucrainene asupra SBU, agentia pentru care a lucrat Viter, au declarat sursele. In special, procurorii militari care se ocupa de cazul lui Viter sunt interesati de legatura acestuia cu un fost oficial ucrainean pe nume Andri Naumov, potrivit unor surse care cunosc ancheta si a unei transcrieri a interogatoriului lui Viter, consultata de Reuters.

Naumov a disparut inainte de invazia rusa. El a aparut in Serbia in luna iunie intr-o masina plina cu bani si smaralde, potrivit unei declaratii a politiei. Biroul de Stat de Investigatii al Ucrainei a declarat ca desfasoara o ancheta preliminara asupra lui Naumov pentru tradare de stat. Avocatul lui Naumov a refuzat sa comenteze.

Anterior functionar in cadrul biroului procurorului ucrainean, in 2018 Naumov a fost numit sef al COTIZ, o intreprindere de stat responsabila de gestionarea zonei din zona de excludere radioactiva din jurul Cernobilului. O mare parte a rolului COTIZ a fost de a promova „turismul extrem” in zona de excludere, dar intreprinderea a avut, de asemenea, un rol in mentinerea securitatii sitului, potrivit site-ului sau.

Dupa perioada petrecuta la Cernobil, Naumov a fost numit sef al departamentului de securitate interna al SBU, o divizie care investigheaza alti ofiteri suspectati de activitati infractionale. Anul trecut, agentia a declarat ca a zadarnicit o tentativa de asasinare a lui Naumov de catre alti ofiteri SBU. Ulterior, Naumov a fost concediat din functia de sef de departament, potrivit publicatiei media ucrainene Ukrainska Pravda si unei surse din cadrul fortelor de ordine.

Naumov a disparut cu putin timp inainte de invazie, a declarat o persoana din cadrul fortelor de ordine. El a aparut in cele din urma in Serbia in luna iunie. O declaratie a politiei sarbe emisa la 8 iunie a declarat ca politia si agentii anticoruptie au arestat un cetatean ucrainean identificat prin initialele „A.N.” la granita cu Macedonia de Nord. Acesta incercase sa treaca in Macedonia de Nord dinspre Serbia. La perchezitia BMW-ului in care acesta era pasager s-a descoperit suma de 124.924 de dolari si 607.990 de euro in numerar, plus doua smaralde, se arata in comunicat. Acesta a precizat ca individul si soferul fara nume al BMW-ului, care a fost de asemenea retinut, sunt suspectati ca intentionau sa spele banii si smaraldele, despre care politia crede ca provin din activitati criminale. Volodimir Tolkach, ambasadorul Ucrainei in Serbia, a confirmat public ca barbatul arestat era Naumov.

Biroul de Stat de Investigatii a confirmat un raport al presei locale potrivit caruia efectueaza o ancheta preliminara asupra lui Naumov pentru tradare de stat. Acesta a precizat ca analizeaza daca Naumov a colectat informatii privind securitatea de la Cernobil in timp ce lucra la uzina si, ulterior, la SBU si daca le-a transmis unui stat strain. Declaratia nu a precizat ce motive a avut pentru a suspecta ca acesta a transmis secrete sau daca are dovezi specifice care sa il lege de Rusia.

La 31 martie, presedintele Zelenski a emis un decret prin care i-a retras lui Naumov gradul de general de brigada. In aceeasi zi, presedintele ucrainean a anuntat, intr-o alocutiune emotionanta, ca Naumov si un alt general SBU sunt „tradatori” care si-au incalcat juramantul de credinta fata de Ucraina. Zelenski nu a facut referire la Cernobil.

Naumov ramane in detentie in Serbia si nu a putut fi contactat pentru comentarii. Avocatul sau din Serbia, Viktor Gostiljac, a refuzat sa comenteze. SBU nu a raspuns la intrebarile despre Naumov.

Pentru staretegii de razboi ai Rusiei, cucerirea Cernobilului a fost doar o treapta spre obiectivul principal: preluarea controlului asupra guvernului national ucrainean de la Kiev. Si acolo, Kremlinul se astepta ca agentii sub acoperire aflati in pozitii de putere sa joace un rol crucial, potrivit a patru surse care au cunostinta de acest plan.

Iuri Lutsenko, care a ocupat functia de procuror general al Ucrainei din 2016 pana in 2019, a dezvaluit pentru Reuters ca, in momentul in care a parasit aceasta functie, „sute” de angajati ai Ministerului Apararii se aflau sub supraveghere, aprobata de biroul sau, deoarece erau suspectati de legaturi cu statul rus. Lutenko a spus ca el crede ca exista un numar similar de suspecti de spionaj in alte ministere.

Strategii de razboi ai Rusiei se bazau si pe alti aliati pentru a ajuta la preluarea controlului, au declarat cinci surse.

Unul dintre cei mai vizibili loialisti a fost Viktor Medvedciuk, lider al partidului ucrainean Platforma de Opozitie – Pentru Viata. Putin este nasul unuia dintre copiii lui Medvedciuk. Din 2014, Medvedciuk a fost un oponent vocal al manifestarilor populare care au cerut legaturi mai stranse cu Uniunea Europeana.

Medvedciuk a fost acuzat de tradare de stat la 11 mai 2021. Anchetatorii de la SBU au sustinut atunci ca Medvedciuk a transmis oficialilor rusi detalii secrete despre unitatile militare ucrainene si ca intentiona sa recruteze agenti ucraineni si sa influenteze pe ascuns politica ucraineana. Cu o zi inainte de invazie, el si-a parasit locuinta din Kiev si intentiona sa paraseasca tara, incalcand termenii eliberarii sale pe cautiune, potrivit SBU.

Medvedciuk a fost retinut pe 12 aprilie, a anuntat Zelenski in acea zi. Zelenski a postat imediat fotografii cu el incatusat, imbracat in uniforme militare ucrainene si cu un aspect zdrentaros. Medvedciuk se afla de atunci in detentie.

Medvedciuk a negat acuzatiile de tradare, spunand ca acestea au fost falsificate si ca fac parte dintr-un complot politic impotriva sa. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Peskov, a declarat reporterilor la 13 aprilie ca Medvedciuk nu a avut nicio comunicare pe canale secundare cu conducerea rusa.

Lutenko, fostul procuror general al Ucrainei, a declarat pentru Reuters ca, inainte de invazia rusa, Medvedciuk a folosit un telefon criptat care i-a fost emis de Kremlin, echipament rezervat doar celor mai inalti oficiali rusi si liderilor separatisti pro-rusi. Lutenko a declarat ca anchetatorii ucraineni au reusit sa sparga sistemul telefonic criptat, fara a dezvalui ce au gasit.

Avocatul lui Medvedciuk, Tetyana Zhukovska, a refuzat sa comenteze pana cand o instanta nu va da o decizie in acest caz. Biroul procurorului ucrainean nu a facut niciun comentariu.

O alta figura cheie, potrivit a trei surse familiare cu planurile rusesti, a fost Oleg Tsaryov, un fost membru al parlamentului ucrainean, in varsta de 52 de ani, cu falci patrate, in varsta de 52 de ani. El a fost ales de strategii invaziei de la Kremlin pentru a conduce noul guvern interimar pe care planuiau sa-l instaleze, au declarat aceste surse. Comentariile lor sunt prima confirmare din interiorul Rusiei a evaluarilor serviciilor secrete americane, raportate de Financial Times la inceputul acestui an, potrivit carora Moscova se gandea sa-l puna pe Tsaryov in rolul de lider al unui guvern marioneta la Kiev.

Tsaryov se afla sub sanctiuni ucrainene si americane din 2014, cand, dupa ce a esuat in incercarea de a castiga alegerile pentru functia de presedinte al Ucrainei, a condus un organism numit „Novorossiya”, sau Noua Rusie. Grupul a promovat ideea de a transforma sud-estul Ucrainei intr-un statet pro-rus separat. La inceputul acestui an, el se afla in Crimeea, anexata de Rusia, unde detine doua hoteluri.

La primele ore ale zilei de 24 februarie, la inceputul invaziei, Tsaryov le-a spus celor peste 200.000 de urmaritori ai sai de pe Telegram ca a trecut pe teritoriul controlat de Kiev. „Ma aflu in Ucraina. Kievul va fi liber de fascisti”.

Dar Zelenski nu a capitulat. Orice asteptari de la Moscova ca va fugi din Kiev sau ca va negocia un acord care sa cedeze in fata cererilor Rusiei s-au evaporat curand. In saptamanile care au urmat, fortele ucrainene au oprit inaintarea trupelor rusesti spre Kiev.

Tsaryov nu a ajuns niciodata in capitala. La 10 iunie, el a postat un anunt pentru adeptii sai de pe Telegram pentru hotelul sau de pe malul marii din Crimeea, unde un sejur de o noapte costa 1.500 de ruble (28 de dolari) de persoana pe noapte. Tsaryov isi petrece acum timpul in Crimeea cu vizite la Moscova, potrivit postarilor sale pe retelele de socializare.

Campania de infiltrare a Rusiei a starnit, totusi, suspiciune si neincredere la unele niveluri ale statului ucrainean, ceea ce a ingreunat capacitatea acestuia de a guverna, in special in primele zile dupa invazie.

Un incident dur care a alimentat tensiunile din coridoarele puterii de la Kiev s-a legat de moartea, la inceputul lunii martie, a lui Denys Kirieiev, un fost director de banca, au declarat mai multe surse. Acesta a fost membru al delegatiei ucrainene care a participat la discutiile de scurta durata cu negociatorii rusi la granita dintre Ucraina si Belarus, incepand cu 28 februarie. O fotografie il arata pe Kirieiev stand alaturi de oficialii ucraineni la masa negocierilor.

Un consilier al administratiei Zelenskiy a declarat, intr-un interviu online, ca ofiteri ai SBU l-au impuscat pe Kirieiev in timp ce incercau sa il aresteze ca spion rus.

Dar Agentia de Informatii Militare a Ucrainei a declarat ca Kirieiev a fost angajatul si ofiterul sau de informatii si ca a murit ca un erou in timp ce conducea o misiune speciala nespecificata in apararea Ucrainei. O sursa apropiata de armata ucraineana a declarat pentru Reuters ca Kirieiev era intr-adevar un spion care lucra pentru Ucraina. El avea acces la cele mai inalte niveluri ale conducerii rusesti, a spus aceasta sursa, si transmitea informatii valoroase despre planurile de invazie si alte chestiuni catre responsabilii sai de la Kiev.

La 17 iulie, intr-un discurs video adresat natiunii, presedintele Zelenski l-a suspendat pe Bakanov, pe care il cunostea de ani de zile, invocand numarul mare de angajati ai SBU suspectati de tradare. Bakanov nu a raspuns la intrebarile Reuters.

In mijlocul haosului de la inceputul razboiului, Bakanov, pe atunci sef al SBU, a parasit Kievul pentru cel putin trei zile dupa invazia rusa, potrivit a trei persoane din cadrul fortelor de ordine ucrainene. Doua dintre aceste persoane au declarat ca unii membri ai personalului SBU au povestit ca nu au reusit sa dea de Bakanov timp de mai multe zile dupa invazia Rusiei. La suspendarea lui Bakanov la 17 iulie, Zelenski a citat un articol din statutul fortelor armate ucrainene, in baza caruia militarii pot fi eliberati din functie pentru un comportament necorespunzator care duce la pierderi de vieti omenesti sau la o amenintare cu pierderi.

Bakanov si SBU nu au raspuns la intrebarile Reuters.

In timp ce Ucraina vaneaza tradatorii, teama de infiltrarea rusilor se extinde spre est, departe de capitala.

Sentimentul de paranoia este cel mai profund aici, in estul Ucrainei, unde suspiciunile de tradare divizeaza satele ocupate anterior, precum Kutuzivka, un catun candva adormit la est de Harkov, unde semnele unei prezente rusesti recente sunt peste tot.

Cand trupele rusesti au ajuns in Kutuzivka la inceputul lunii martie, au infiintat rapid o administratie locala marioneta.

Nataliia Kyrychenko, o proprietara de ferma in varsta de 55 de ani din sat, se ascundea in casa ei impreuna cu mai multi vecini atunci cand soldatii rusi au venit la usa ei. Satenii au declarat ca un comandant rus a scos-o pe Kyrychenko si pe vecinii ei in strada si i-a informat ca o localnica pe nume Nadiia Antonova va conduce de acum inainte satul.

Kyrychenko a declarat ca a fost interogata timp de doua zile de fortele rusesti in legatura cu ginerele ei, care face parte din fortele de ordine ucrainene. Soldatii i-au spus, a povestit Kyrychenko pentru Reuters, ca Antonova i-a informat despre ginerele ei si au acuzat-o ca lucreaza ca observator pentru trupele ucrainene, insarcinate cu urmarirea miscarilor soldatilor rusi.

„Cand soldatii rusi m-au luat, sincer, nu credeam ca ma voi mai intoarce”, a spus ea. „Nu puteam sa cred ca cineva din comunitatea noastra ma va denunta”.

Kyrychenko a fost eliberata in cele din urma. Oficialii rusi de la Kremlin nu au raspuns la intrebarile Reuters cu privire la acest caz.

La sfarsitul lunii aprilie, Ucraina a reusit sa respinga cu succes trupele rusesti si sa elibereze Kutuzivka. Antonova a fost rapid retinuta si pusa sub urmarire penala pentru colaborare cu soldatii rusi. Ea risca mai mult de zece ani de inchisoare daca va fi condamnata. Avocatul lui Antonova nu a raspuns la intrebarile Reuters.

„Populatia noastra a jucat un rol foarte mare in informarea politiei, alertandu-ne cu privire la sabotori”, a declarat Evhen Yenin, primul ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, care supravegheaza politia nationala.

Desi Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) este insarcinat oficial cu investigarea unor astfel de cazuri, o mare parte din munca practica de colectare a informatiilor a revenit politiei, a declarat Yenin.

Politia nationala a retinut pana in prezent peste 1.000 de persoane suspectate de sabotaj si activitati de recunoastere in numele autoritatilor ruse, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Cazul lui Antonova a atras atentia in Rusia. Margarita Simonyan, redactor-sef al postului de televiziune de stat rusesc RT, a declarat la televiziune ca Antonova a ajutat operatiunea rusa si ca acum este pedepsita pe nedrept. „Trebuie sa ii salvam pe cei pe care ii putem salva si sa ii recompensam pe cei care trebuie recompensati”, a spus Simonyan.

Intr-un indiciu al complexitatii unor astfel de cazuri, unii sateni spun, de asemenea, ca Antonova este vizata pe nedrept. Acestia spun ca Antonova s-a asigurat ca satenii aveau hrana si i-a protejat de relele tratamente aplicate de soldatii rusi in timpul ocupatiei.

„Poti numi colaborare cand rusii isi pun armele pe spatele ei?”, a strigat un locuitor in fata unei gradinite unde o duzina de sateni inca mai traiesc in subteran.

Dar procurorul-sef regional Oleksandr Filchakov a declarat ca anchetatorii au dovezi ca Antonova a furnizat informatii inamicului care au dus la moartea unor ucraineni. „Ea trebuie sa fie trasa la raspundere”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: