news

Ample perchezitii ale Parchetului European in Romania, este vizata o frauda de 7 milioane de euro. Tun dat de oficiali din Constanta si Galati

Parchetul European (EPPO), biroul din Cluj-Napoca, a lansat 12 perchezitii in cadrul unei anchete care vizeaza functionari ai Administratiei Fluviala a Dunarii de Jos Galati (AFDJ) si ai Autoritatii Navale Romane (ANR). In cauza este vorba despre o suspiciune de frauda legata de achizitia a doua remorchere – ambarcatiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcatiuni si nave mai mari – pentru Delta Dunarii de Jos, se anunta intr-un comunicat al Parchetului European.

Trei perchezitii au avut loc in aceasta dimineata in trei institutii publice – una in judetul Galati si doua in judetul Constanta. Alte sapte perchezitii au avut loc la domiciliile functionarilor publici care lucreaza pentru aceste institutii, iar doua au avut loc la firme private.

Potrivit probelor stranse pana in prezent in cadrul acestei anchete, functionari publici din cadrul AFDJ Galati, in calitate de reprezentanti ai acesteia, au obtinut finantare europeana prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru achizitionarea a doua remorchere multifunctionale. Acesta a fost rezultatul unui contract de achizitie publica lansat in septembrie 2019, in valoare totala de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro).

Se presupune ca functionarii publici au prezentat documente inexacte pentru a finanta proiectul. Desi ambarcatiunile erau destinate exclusiv navigatiei fluviale, suspectii au intocmit caietul de sarcini al licitatiei pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive si a cerintelor de constructie specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de ambarcatiuni care se incadrau in criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a impiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitatie si, in cele din urma, a favorizat un singur candidat.

In urma finalizarii contractului cu societatea furnizoare, cele doua remorchere au fost livrate in iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decat cel prevazut initial in caietul de sarcini al licitatiei si in contractul de achizitie. Acest lucru le-a facut sa fie adaptate exclusiv pentru Dunarea maritima, unde adancimea apei permite navigatia cu un pescaj mai mare – ceea ce a facut ca cele doua ambarcatiuni sa fie inutilizabile pentru navigatia fluviala, deoarece nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunarii. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE in valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Perchezitiile domiciliare in curs de desfasurare, destinate strangerii de probe, mobilizeaza zeci de politisti din : Structura de Sprijin a EPPO in Romania, Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati, Serviciul Judetean Anticoruptie Constanta din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (Serviciul Judetean Anticoruptie din cadrul DGA), Inspectoratul de Politie al Judetului Galati SAS-(Inspectoratul de Politie al Judetului Galati-SAS) si Jandarmeria Romana – Inspectoratul Judetean de Jandarmi Galati (Inspectoratul Judetean de Jandarmi Galati).

EPPO este parchetul public independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmarirea penala si trimiterea in judecata a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Peste 70 de tornade in SUA. Case distruse si pagube importante in Nebraska si Iowa

70 de tornade au fost inregistrate vineri in Statele Unite, de American Weather Services (NWS),…

16 minute ago

Romania se scufunda: o noua alunecare de teren a provocat surparea unei strazi, de aceasta data la Cluj

O alunecare de teren s-a produs pe o strada din Cluj-Napoca, fiind afectata una dintre…

19 minute ago

Vremea de Florii si de 1 Mai. Primavara se intoarce in toata tara

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit specialistilor ANM,…

34 de minute ago

Criminali si violatori rusi, invitati sa predea copiilor „patriotismul” in scoli, dupa ce au luptat pe fronturile din Ucraina

Dupa ce se intorc din razboiul din Ucraina, multi soldati rusi sunt invitati sa vorbeasca…

49 de minute ago

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

50 de minute ago