AMURAL – primul festival de arte vizuale post-internet din Romania, pe zidurile Brasovului medieval

news

In weekendul 4-6 septembrie, va avea loc in Brasov primul festival din Romania dedicat artelor vizuale contemporane. Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada Dupa Ziduri in cel mai animat loc din Brasov, ocupand fortificatiile medievale, padurea Warthe si paraul Graft.

Evenimentul va avea in centru cea mai recenta forma de arta urbana – video mapping-ul (proiectiile 3D) alaturi de artele confirmate – ilustratie, fotografie, design grafic, film si animatie. Li se vor adauga instalatiile de lumina, concertele si evenimentele speciale.

„Tragandu-si seva din era post-internet a artei, in care accesul la mijloacele de creatie este liber, AMURAL vine sa dea arta jos de pe pereti, din cadrul formal, si sa creeze continut in afara galeriilor si chiar in afara orasului. Dorim astfel sa construim acel spatiu in care vizitatorul se intalneste cu ideile si le foloseste ca inspiratie, nu doar le “viziteaza”.

In prezent Brasovul nu are suficiente evenimente culturale de substanta, nu produce suficienti creativi si suficiente lucrari si nu are o infrastructura culturala functionala astfel incat sa fie considerat o destinatie culturala. Nu mai este suficient sa renovam marile monumente.

De aceea AMURAL propune o reconversie urbana a zonei Dupa Ziduri intr-un spatiu de expresie a inceputului de mileniu III.

AMURAL e despre Brasov si despre depasirea lui, despre tehnologie si depasirea ei, despre ziduri si depasirea lor” declara Razvan Pascu, initiatorul acestui festival.

Cativa dintre artistii vizuali care s-au alaturat acestui manifest de celebrare a artei in spatiul public: video-mapping – Aural Eye, Cote, Vloop; instalatii de lumina – Modulab si Laborazon; ilustratie – Dan Perjovschi, George Rosu, Aitch, Saddo, Victor Fota; fotografie – Mihai Barabancea, Horia Petrascu, design grafic – Razvan Patrascu si Romanian Design Week.

amural

Pe timp de zi publicul va avea acces la trei expozitii permanente, in Turnul Alb (ilustratie), Turnul Negru (foto) si Turnul Portii Ecaterina (design), doua expozitii-dezbatere – Design grafic centenar in Gazeta de Transilvania – in colaborare cu Muzeul Casa Muresenilor si Brassai – fotograful suprarealistilor in colaborare cu Muzeul de Arta.

De asemenea, intr-o formula ludica si usor nostalgica, AMURAL va contine si .GIF Festival si DiaFilm Festival despre care vom mai povesti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: