Ana Birchall ii anunta pe PSD-isti ca degeaba au modificat decretul lui Iohannis: „Parlamentul nu a respectat separarea puterilor in stat”

politica

Deputatul Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, anunta ca modificarile operate de majoritatea parlamentara in decretul de prelungire a starii de urdenta sunt neconstitutionale. „Parlamentul nu a respectat separarea puterilor in stat”, subliniaza Birchall.

„Am votat pentru incuviintarea prelungirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei dar, sincer, sunt profund mahnita pentru ‘dezbaterile’ de astazi din Parlament!

Personal, desi poate este nepopular mi-am asumat (din respect pentru romanii care vor sa stie adevarul condamnand astfel populismul cu iz de PR politic) si am votat pentru adoptarea amendamentului privind eliminarea art.2-5 pentru ca, asa cum am spus, introducerea acestor articole in hotararea Parlamentului este neconstitutionala, incalcand prevederile art. 93 din Constitutie si astfel hotararea devine partial neconstitutionala. In textul Constitutiei se face referire la incuviintarea ‘masurii starii de urgenta’ , nu a ‘masurilor’. A interpreta altfel, ar insemna inlocuirea functiei prezidentiale, doar presedintele avand dreptul sa decreteze, iar Parlamentul doar sa fie de acord sau nu! Deci decretul NU poate fi modificat pentru simplul motiv pentru ca asa scrie in Constitutie. Acest amendament a cazut la vot deci aceste articole au ramas incluse in Hotararea adoptata astazi!

Cred ca cel putin PNL ar trebui sa atace la CCR acest aspect pentru ca astazi, juridic vorbind, Parlamentul nu a respectat separare puterilor in stat. Cu siguranta, abuzurile nu trebuiesc tolerate, ci demascate si condamnate conform legii!”, a scris Birchall pe Facebook.

Si presedintele Iohannis a atacat dur modificarile dictate de PSD la decretul de prelungire a starii de urgenta.

„Este inacceptabil si revoltator sa ii vedem dand lectii astazi pe cei care au lasat spitalele fara resurse, care au gonit oameni competenti din tara, care au distrus sistematic intregi sisteme de servicii publice. Cum poate fi caracterizat un lider politic care pune sub semnul intrebarii necesitatea starii de urgenta sau care conditioneaza votul in Parlament – absolut obligatoriu de altfel pentru ca decretul sa produca efecte – conditioneaza votul de adoptarea unor masuri imposibil de implementat?”, a afirmat seful statului.

Mai mult despre:


Comentarii: