Ana Birchall il trosneste inca o data pe Tudorel Toader: „A luat o smetie de la CJUE. Mai are sens sa discutam de o demisie de onoare?”

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, isi manifesta satisfactia fata de concluziile Avocatului General al Curtii de Justitie a Uniunii Europene in privinta Sectiei Speciale. Ea aduce aminte ca la originea infiintarii Sectiei Speciale a fost Tudorel Toader.

„Iata ca dupa CEDO si Comisia de la Venetia, vine si Avocatul General al CJUE care ii da o smetie domnului profesor universitar doctor, avocat, notar, rector si mare constitutionalist Tudorel Toader. Opera lui politico-juridica mai primeste un vot de blam din partea mediilor europene. Va amintesc ca ordonantele de urgenta despre care avocatul general spune ca incalca legislatia si valorile UE au fost adoptate de dl ministru al Justitiei Tudorel Toader, la comanda unor ‘centre de reflectie’, asa cum el insusi ne spunea.

Domnule Rector si profesor, aveti curaj sa le spuneti studentilor in fata ca opera dvs politica si juridica de la minister a fost sanctionata de toate institutiile europene? Mai are sens sa discutam de o demisie de onoare?? Sau vorba aceea, dvs aveti mult curaj, doar ca va e frica sa-l folositi?”, a scris Birchall pe Facebook.

„Imi aduc aminte ca tocmai pe aceste teme si pe concluziile pe care trebuia sa le trimita Romania la CJUE privind SIIJ, am avut serioase divergente cu doamna Dancila si toti care erau in spatele ei! Desi am fost amenintata cu remanierea ( la cateva zile de la numire) NU am cedat si am semnat cu observatiile pe care eu si specialistii din MJ le-am considerat corecte pentru Romania, pentru romanii cinstiti”, a mai spus Birchall.

Avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Michal Bobek, a anuntat miercuri ca, in urma analizei efectuate, a ajuns la concluzia ca infiintarea Sectiei Speciale pentru investigarea magistratilor incalca legislatia UE. Michal Bobek a spus ca „reglementarea SIIJ nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale”.

00:19 / 00:26

”Avocatul general considera ca este dificil de sustinut ca infiintarea SIIJ a fost justificata in mod clar, neechivoc si accesibil. In plus, reglementarea SIIJ nu ofera garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si a compunerii sale”, se arata intr-un comunicat al Curtii de Justitie a UE.

„Confirmarea unui asemenea risc poate sa dea nastere unor indoieli legitime in ceea ce priveste independenta judecatorilor, in masura in care compromite impresia de neutralitate a judecatorilor in raport cu interesul cu care sunt sesizati, in special atunci cand este vorba despre cazuri de coruptie. Mai mult, dreptul Uniunii se opune in egala masura infiintarii unei structuri de parchet care nu dispune de un numar suficient de procurori, prin raportare la volumul sau de activitate, asa incat functionarea sa operativa sa conduca cu siguranta la o durata nerezonabila a procedurilor penale, inclusiv cele care ii vizeaza pe judecatori”, se arata in concluziile Avocatului general cu privire la infiintarea Sectiei Speciale.

”Avocatul general Bobek propune Curtii, in al treilea rand, sa declare ca dreptul Uniunii se opune infiintarii unei sectii de parchet specifice cu competenta exclusiva pentru infractiunile savarsite de magistrati daca infiintarea unei astfel de sectii nu este justificata de motive reale si suficient de importante si daca ea nu este insotita de garantii suficiente pentru a inlatura orice risc de influenta politica asupra functionarii si compunerii sale”, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: