Ana Birchall pune punctul pe i: „Smecheriile introduse de Comisia Iordache au facut posibil atat de mult rau” in cazul recursului compensatoriu

politica

Ana Birchall, fost ministru al Justiei, isi manifesta satisfactia fata de decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor de a abroga recursul compensatoriu. Ea condamna inca o data ” smecheriile introduse de Comisia Speciala Iordache, care au facut atat de mult rau”.

„Astazi, colegii deputati din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au votat in favoarea abrogarii recursului compensatoriu.

Maine, legea va merge la votul final si sper sa fie adoptata astfel incat smecheriile introduse de Comisia Speciala Iordache, si care au facut atat de mult rau, sa dispara, cel putin pentru viitor, odata pentru totdeauna!

Romanii au dreptul si trebuie sa se simta din nou protejati, iar aceasta decizie, pe care am sustinut-o din primele discutii pe care le-am avut pe aceasta tema, este un pas important pentru recastigarea increderii fiecarui roman in justitia din Romania!

Ii rog pe colegii din Parlamentul Romaniei sa priveasca acest vot ca pe o readucere a justitiei din Romania pe fagasul normal si sa demonstreze ca nu au participat la acele lovituri miselesti impotriva justitiei”, a scris Birchall pe Facebook.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat marti, dupa ce proiectul care abroga legea recursului compensatoriu a trecut de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, ca lucrurile se indreapta catre o lege adoptata de Parlament, nu catre o OUG, si a anuntat ca va informa CEDO ca o atfel de masura a fost necesara din cauza starii de nesiguranta. Vicepremierul Raluca Turcan le cere tuturor deputatilor sa voteze, miercuri, in plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu. „Este obligatoriu ca aceasta lege aberanta a recursului compensatoriu sa fie oprita definitiv, pentru ca ea produce victime zilnic!”, spune Turcan.

„Solicit tuturor deputatilor sa voteze maine, in plen, proiectul PNL de abrogare a recursului compensatoriu. Este obligatoriu ca aceasta lege aberanta a recursului compensatoriu sa fie oprita definitiv, pentru ca ea produce victime zilnic!”, afirma Raluca Turcan, marti, intr-o postare pe Facebook.

Ea mentioneaza ca proiectul PNL a fost depus in Parlament inca din februarie 2019.

„Daca se adopta de atunci, in jur de 10.000 de infractori ar fi fost si acum in puscarii. Dintre cei eliberati de cand legea este in vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente”, spune Turcan

Proiectul care abroga legea recursului compensatoriu a fost adoptat in Comisia juridica a Camerei cu unanimitate de voturi, urmand sa intre in dezbaterea plenului.

„Dupa cum vedeti, se indreapta lucrurile catre o lege. O sa merg in primul rand sa informez CEDO de ce s-a ajuns la acesta lege si ce avem de gand sa fecem in sistemul penitenciar – sa crestem numarul de locuri si mai ales sa imbunatatim conditiile. Este nevoie de un management mult mai aplicat privind imbunatatirea conditiilor de detentie”, a afirmat Catalin Predoiu.

Intrebat daca a avut discutii in contradictoriu cu premierul Orban, in conditiile in care saptamana trecuta el sustinea ca abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar avea efecte mai grave, Predoiu a explicat: „Nu, noi nu am sustinut lucruri diferite. Intotdeauna am spus ca vom aplica acest program de guvernare. S-a ajuns la aceasta interpretare poate pentru ca am fost reticent pentru adoptarea unei ordonante de urgenta pentru abrogarea recursului”.

Intrebat ce argumente va aduce CEDO, ministrul Justitiei a declarat ca va explica faptul ca starea de nesiguranta nu mai poate fi tolerata.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta saptamana trecuta ca sprijina propunerile legislative care sa duca la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar ca o abrogare ”abrupta” a legii ar putea duce la un val de condamnari la CEDO, in conditiile in care nu s-ar lua alte masuri precum extinderea capacitatii sistemului de detentie sau cresterea numarului consilierilor de probatiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: