Ana Birchall, victorie la CCR in fata CSM. Lia Savonea i-a facut sesizare

news

Ana Birchall, fostul ministru al Justitiei, are castig de cauza la CCR in legatura cu sesizarea inaintata de fosta sefa a CSM, Lia Savonea.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, a decis :

Cu majoritate de voturi,

1. A constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, generat de conduita ministrului justitiei, Ana Birchall, in raport cu activitatea Ministerului Public, constand in ingerinta in activitatea de urmarire penala desfasurata de Ministerul Public si in contestarea autoritatii dispozitiilor art.881-11 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara;

Cu unanimitate de voturi,

2. A constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, generat de o presupusa negociere de catre ministrul justitiei a unei „foi de parcurs” privind statul de drept cu reprezentantul unui stat strain si de modul in care ministrul justitiei a inteles sa translateze in spatiul public unele probleme legate de participarea sa la sedintele plenului Consiliului, in calitate de membru de drept.

3. A constatat ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii, generat de modul de solutionare a sesizarilor Consiliului Superior al Magistraturii adresate Ministerului Justitiei cu privire la necesitatea initierii sau modificarii unor acte normative si de modul de pozitionare a Ministerului Justitiei fata de situatia juridica a sediului Consiliului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Justitiei”, se arata intr-un comunicat al CCR.

Pe 8 octombrie, Lia Savonea a denuntat „criza fara precedent” din cadrul CSM generata de lipsa cvorumului de la sedintele de plen, anuntand ca va sesiza CCR in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de actiunile ministrului Justitiei de la acea data, Ana Birchall, pe care o acuza de „ingerinta grava in activitatea procurorilor” si „actiuni de subminare a autoritatii CSM”.

„In calitate de presedinte al CSM, am decis sa sesizez Curtea Constitutionala cu un conflict juridic de natura constitutionala fata de actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall. (…) Avem cinci sedinte amanate pentru acelasi motiv – lipsa cvorumului legal in vederea desfasurarii sedintelor de plen. De fiecare data lipseste un numar de membri, asa incat cvorumul de 15 membri, cat este legal, sa nu se poata intruni. (…) Am hotarat, in calitate de presedinte, sa declansez un conflict juridic de natura constitutionala avand in vedere actiunile ministrului Justitiei, Ana Birchall, in principal pentru doua motive. Primul: o ingerinta grava in activitatea procurorilor, ma refer la activitatea de urmarire penala. Al doilea: actiuni de subminare a autoritatii CSM, in calitatea sa de garant al independentei Justitiei”, explica atunci Savonea.

Lia Savonea si Ana Birchall s-au aflat in conflict deschis pe mai multe teme, fostul ministru al Justitiei reprosandu-i in dese randuri presedintei CSM ca nu o consulta atunci cand convoaca sedintele de plen.

De asemenea, Birchall o acuza pe Savonea ca a incalcat atributiile plenului CSM si ale ministrului Justitiei, deoarece a initiat fara drept un proiect de modificare a Legii ANI.

Mai mult despre: ,

Comentarii: