ANAF-ul anunta un val de controale la persoanele fizice de la 1 iulie: „Am verificat 20 de milioane de CNP-uri. Voi directiona mai mult de jumatate din capacitatea de control la persoane fizice”

news

Presedintele ANAF, Lucian Heius, anunta ca un val de controale masive privind veniturile persoanelor fizice, sustinand ca „avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidand pe omul de rand”.

„Avem peste tot exemple de smecheri care sfideaza cu opulenta si luxul pe care il afiseaza, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidand pe omul de rand si care in viata lor n-au platit niciun impozit, iar cand verifici veniturile pe care le au constati ca ele sunt aproape inexistente”, a declarat Heius, intr-o conferinta de presa

El a sustinut ca a descoperit o diferenta intre veniturile declarate de peste 500.000 de persoane si cele estimate de ANAF de 20 de miliarde de euro.

„Verificam daca averile acumulate sunt in concordanta cu veniturile obtinute. Am dat o sarcina directiei generale de control venituri persoane fizice sa imi faca o analiza de risc si am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 si 2019, anul 2020 o sa il finalizam la sfarsitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfarsitul anului. Facandu-se aceasta analiza de risc, am constatat cu stupoare si cu revolta de-a dreptul ca 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atentie, o diferenta intre veniturile estimate de noi si veniturile declarate si impozitate de 20 de miliarde de euro.

Am vazut ce bunuri mobile si imobile s-au achizitionat de fiecare persoana in parte, cum au evoluat sumele in conturile bancare, cu ce sume si-au creditat propriile societati, cu ce sume si-au majorat capitalurile la societatile pe care le au si ce cheltuieli au putut sa angajeze.

Si apoi am verificat pentru fiecare CNP in parte ce venituri au declarat. Legea spune ca daca exista o diferenta de 10% dintre venitul estimat si venitul declarat, dar nu mai putin de 50.000 de lei (sa ne intelegem, este o limita), deja exista o neconcordanta la declarare, exista un risc in acest domeniu”, a sustinut seful ANAF.

„Nu se mai poate continua in acest mod. Fiscul din Romania trebuie sa faca ceea ce face Fiscul de oriunde in lume. Trebuie sa controlam si sa verificam veniturile si modul de dobandire la persoanele fizice.

Aceasta directie functioneza de vreo 10-11 ani, s-au facut controale, dar intr-un ritm foarte timid. In 10 ani au fost undeva la 630 de decizii de impunere, media pe fiecare decizie de impunere este de undeva de 100.000 de euro, suma care se impoziteaza.

Voi directiona mai mult de jumatate din capacitatea de control la persoane fizice spre acesti 561.000 de persoane la care exista diferente cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sari nimic. Vom incepe de la cel mai mare in jos pana la cel mai mic. Vor exista luna de luna cel putin 70 de echipe de control care vor merge si vor face aceste analize. Am sustinerea totala a intregii coalitii, a domnului prim-ministru Nicolae Ciuca.

Suntem toti de acord ca acesta este glontul de argint pe care il poate folosi Fiscul in Romania impotriva celor care nu inteleg ca trebuie sa iti plateasca impozitele si taxele, ca nu trebuie sa mai faca actiuni care incalca legea, ca nu mai pot sa mearga in continuare sa fure, sa faca evaziune fiscala, sa nu achite niciun ban catre bugetul de stat, sfidand ceilalti oameni care in marea lor majoritate sunt corecti, onesti, isi desfasoara business-urile in regula si isi platesc impozitele si taxele.

M-a speriat aceasta suma”, a mai spus Heius.

„Facem aceasta analiza, apar aceste diferente intre ceea ce ai cumparat, cheltuit. Mergem pe perioada de 5 ani, cat ne permite legea. Pe fiecare an in parte facem diferenta intre ce estimam noi ca ai ca venit, scadem din ceea ce ai declarat ca ai avut ca venit si ai platit impozite, iar diferenta este un venit pe care tu nu ai platit niciun impozit. Vom calcula 16% impozit si accesoriile respective. Cumulam pe cei 5 ani de zile si rezulta o suma totala pe care trebuie sa o achiti. Totul se va face cu maxima de discretie. Trebuie sa respectam secretul fiscal si dreptul la viata privata al persoanei. Acea persoana fizica poate sa justifice de unde are banii. Stabilim suma totala, se emite o decizie cu baza si cu accesoriile aferente si are o suma de plata. Aici are doua variante: sa o achite si se inchide, viata merge mai departe. Daca nu achita, are dreptul sa faca contestatie. Va fi solutionata de catre directia generala de solutionare a contestatiilor. In cazul in care ii va fi respinsa si contestatia, are dreptul sa mearga in instanta. Cand ajunge in instanta devine public si veti sti ca Popescu Gheorghe a fost verificat pentru a se vedea daca realitatea veniturilor pe care le-a declarat raportat la ceea ce a dobandit este corecta, veti vedea cifre. Daca si ca urmare a procesului inceput, ANAF va avea dreptate, vom pune sechestru. Vom pune sechestre asiguratorii inca din timpul procesului pe bunurile pe care le are. Daca decizia de impunere devine definitiva si nu va achita de bunavoie, bineinteles ca ii vom vinde activele pe care le detine.

Prescriptia generala pentru creante bugetare este de 5 ani. Daca se constata de catre alte organe ale statului ca acei bani s-au obtinut in urma unor infractiuni, mergem la 10 ani.

Nu m-a interesat numele, m-au interesat niste CNP-uri. Dar, in general, bugetarii depun o declaratie de avere. La care ANI verifica in fiecare an. Dar pe de alta parte, nu ma opreste nimeni si suntem clar pregatiti sa controlam pe bunica si pe matusa care a spus ca a donat 500.000 de euro”, a mai explicat seful ANAF.

„Da, voi deranja foarte multa lume. Dar prefer sa le spun in fata, prin intermediul dumneavoastra: Fiti deranjati, ca venim dupa voi!”, a subliniat Heius.

Potrivit lui Heius, acestea sunt regiunile in care s-au inregistrat cei mai multi evazionisti:

Brasov: 11,3 miliarde lei

Bucuresti: 29,9 miliarde lei

Cluj: 14,3 miliarde lei

Craiova: 6,3 miliarde lei

Galati: 12,4 miliarde lei

Iasi: 12,5 miliarde lei

Ploiesti: 19,4 miliarde lei

Timisoara: 8,4 miliarde lei

Mai mult despre:

Comentarii: