Analist cunoscut, martor la episoade halucinante: „Jandarmul se isterizase, i-a tras seful un pumn in casca. Tragea ca prostul cu gaze spre niste ambulante SMURD”

news

Analistul Sorin Ionita, participant la protestul de vineri din Piata Victoriei, relateaza mai multe episoade revoltatoare din timpul represiunii exercitate de jandarmi.

Ionita spune ca un jandarm a tras cu gaze spre ambulantele SMURD iar un altul a lovit un jurnalist austriac de la ORF. „Lumea suspecteaza conspiratie, dar stiind bine tara si ce poate pielea institutiilor, eu suspectez si multa prostie. Incompetenta atat de bubuitoare incat seamana a plan malefic”, spune analistul.

Iata relatarea sa integrala:

„S-a mai dus gazul din nas & par dar nu mi-am schimbat parerea de aseara : lumea suspecteaza conspiratie, dar stiind bine tara si ce poate pielea institutiilor, eu suspectez si multa prostie. Incompetenta atat de bubuitoare incat seamana a plan malefic.

Sefilor ai mari din jandarmerie li s-a dat ordin politic sa intervina energic, la intimidare, e clar, dar n-au stiut cum sa gradeze actiunea si au miscat trupa alandala, ceea ce a usurat munca provocatorilor. Comandantii de dispozitive in piata nu puteau sa extraga zurbagii pentru ca nu-si mai controlau proprii oamenii: in zona mea unul si-a oprit cu chiu cu vai un subordonat care tragea ca prostul cu gaze spre niste ambulante SMURD unde se dadea asistenta, a nimerit intr-un paramedic.

Jandarmul se isterizase, i-a tras seful un pumn in casca sa-l opreasca. Erau din cei in armura, nu se vedeau gradele, nu stiu cine sa fi fost, dar posibil unitatile aduse din Constanta, neobisnuite cu protestele si depasite de situatie.
S-a impuscat in nestire, la liber, unii racneau da-i, altii stai ba nu trage incolo, etc. Evident multi jandarmi s-au dezechilibrat emotional, vezi si dialogurile de cocalari pe care le-au inregistrat unii protestatarii.

Pe Calea Victoriei niste jandarmi derutati l-au lovit fara motiv pe cameramanul ORF, televiziunea publica austriaca. In fine, in episodul notoriu un pluton si-a pierdut pe drum doi oameni in multime fara sa observe, sa faca ceva ca sa-i scoata sau sa comunice mai sus situatia. Trebuie aflat cine a fost comandantul subunitatii si demis imediat, e un pericol public.

Ulterior, desi au filmari cu acea agresiune pe care se pot identifica faptasii, apeleaza la populatie ca sa recupereze armele furate celor doi jandarmi. Arme care dealtfel nu aveau ce cauta asupra jandarmilor, pentru ca nu puteau fi folosite in imbranceala nici macar daca viata jandarmilor era pusa in pericol, cum a si fost, ci erau bune doar ca sa fie pierdute sau furate.

Cam asa. E intr-un mare fel sa-ti amintesti mirosul gazelor in Victoriei, dupa 28 de ani”, a scris Sorin Ionita pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: