Analist financiar: Principalii indici dau semnale ca, in 2025, nu va fi „America First”. Estimarea impactului negativ al politicilor lui Trump

news

instalatii, rafinare, metale, baze, Pentagon, Donald Trump

Inceputul de an a fost cel putin intens si dinamic, in special pentru SUA, insa in ceea ce priveste pietele de capital, este clar ca anul acesta nu a fost „America First”, principalii indici bursieri inregistrand o performanta cu mult mai slaba fata de anii anteriori, arata Radu Puiu, analist financiar.

Piata bursiera americana a crescut in 2025 si ramane in continuare in vecinatatea maximelor istorice, in ciuda unor corectii considerabile. Insa, dimensiunea cresterii este cu mult inferioara altor indici bursieri. Concret, pana la 5 martie, indicele major S&P 500 a subperformat in raport cu indicii bursieri din Mexico City, Paris si Hong Kong, propunand un avans de doar 2,88%.

Diferenta de performanta a fost atat de mare incat, facand o comparatie intre evolutia de la inceputul anului a indicilor majori din economiile importante, doar doua piete au inregistrat randamente mai slabe decat etalonul american. Indicele bursier japonez Nikkei 225 si cel chinez CH50 au suferit deprecieri de 0,97%, respectiv 0,51%.

La polul opus, indicele din Hong Kong, Hang Seng China Enterprises, cel german DAX si cel european Euro Stoxx 50 propun evolutii de peste 10% de la inceputul anului. La mijloc, se afla nume precum indicele din Hong Kong Hang Seng (+9,88%), cel francez CAC 40 (+9,28%), etalonul mexican CPI Mexico (+6,20%) si cel australian S&P/ASX 200 (+3,70%).

Performanta indicilor bursieri majori de la inceputul anului

Diferenta de performanta are mai multe cauze si, daca va continua, va inregistra o inversare brusca dupa ce SUA a marcat ani de exceptie. Altfel spus, piata bursiera americana mult timp liderul detasat al pietelor globale, in mare parte pentru ca economia federala a fost mai puternica si mai stabila decat celelalte.

Totusi, diferenta actuala arata ca alte piete bursiere sunt mai bine evaluate decat Wall Street, unde au existat tot timpul temeri ca preturile multor actiuni au crescut prea repede in raport cu profiturile companiilor. In plus, marile companii de tehnologie, zise si Big Tech, au inceput sa reprezinte o pondere tot mai importanta a pietei bursiere americane, pe masura ce au continuat sa creasca.

Bancile centrale din alte tari par mult mai dispuse sa reduca ratele dobanzilor, o masura care tinde, adesea, sa stimuleze preturile actiunilor. Banca Centrala Europeana a redus ratele in ianuarie. O zi mai tarziu, Rezerva Federala a declarat ca va mentine ratele stabile, iar notele acelei sedinte indica faptul ca factorii de decizie din SUA ar putea sa nu modifice ratele pentru o perioada, avand in vedere ingrijorarile legate de tarifele administratiei Trump, puncteaza Radu Puiu.

Investitorii devin din ce in ce mai optimisti in ceea ce priveste actiunile globale, actiunile europene inregistrand in ianuarie cele mai puternice randamente lunare fata de S&P 500 din ultimul deceniu. Intre timp, creste optimismul in ceea ce priveste redresarea Chinei, chiar daca exista incertitudini legate de tarife la nivel global.

In schimb, indicele DAX al Germaniei a atins noi maxime in februarie, inainte de alegeri. Actiunile din domeniul apararii au inregistrat castiguri puternice deoarece liderii europeni au discutat despre cheltuieli mai mari pentru acest sector.

Goldman Sachs si-a majorat prognoza de crestere pentru 2025 pentru Zona Euro cu 0,1 puncte procentuale, la 0,8%, citand cresterea cheltuielilor militare si de infrastructura, in special in Germania. Intre timp, piata bursiera din Hong Hong a crescut, datorita unei cresteri a actiunilor tehnologice chineze, subliniaza analistul financiar.

In ultimii 10 ani, S&P 500 a inregistrat un randament mediu anualizat de 13,8%, in timp ce media actiunilor globale a fost de 4,9%. Aceste randamente extraordinare au fost alimentate, in mare parte, de gigantii americani din domeniul tehnologiei, insa, pe masura ce piata americana a batut record dupa record, a aparut riscul unei corectii. Prin comparatie, actiunile globale au evaluari mai atractive comparativ cu actiunile americane scumpe.

Deciziile presedintelui SUA pun pe jar economia

Politicile haotice ale lui Donald Trump, inclusiv deciziile tarifare imprevizibile, chiar si impotriva celor mai apropiati parteneri comerciali ai SUA, par sa afecteze economia americana.

Primii indicatori principali publicati pentru luna februarie – cum ar fi ISM, PMI si indicatorii de sentiment ai Conference Board – sugereaza o deteriorare a sentimentului. Investitorii incep sa estimeze impactul negativ al politicilor protectioniste ale lui Trump.

Chiar si in timpul declaratiilor din fata Congresului, presedintele Americii a recunoscut ca schimbarile sale ar putea perturba economia pe termen scurt. Prin urmare, asistam la o corectie a pietelor bursiere si la o slabire a dolarului, explica Radu Puiu.

Ultima data cand actiunile internationale au depasit performantele actiunilor americane a fost in anii 2000, marcati de „Spargerea bulei dot-com” si de criza financiara globala. In aceasta perioada, cresterea economica a Chinei a alimentat randamentele actiunilor globale, in timp ce S&P 500 a subperformat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: