Analistul Sorin Ionita: „BOR s-a opus unirii Principatelor chiar cu arma in mana. Pentru ce este mitropolitul Moldovei in prim plan la ceremoniile Unirii azi la Iasi?”

politica

Analistul Sorin Ionita (Expert Forum) reaminteste ce rol a avut Biserica Ortodoxa in unirea Principatelor Romane. La manifestarile de marti de la Iasi a fost oficiata o slujba Te Deum de catre mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

„Pentru ce este mitropolitul Moldovei in prim plan la ceremoniile Unirii azi la Iasi, din moment ce biserica ortodoxa s-a opus unirii Principatelor, la un moment dat chiar cu arma in mana, fiind profund sceptica fata de noul stat roman si occidentalizare in general?

Si pe buna dreptate, stia ea ce stia, ca dupa unire s-a trecut accelerat la grafia latina, s-au expropriat aceste offshoruri grecesti care erau manastirile etc?

De unde si pana unde face acuma slujbe la mormantul francmasonului Cuza, pe care l-a urat din rarunchi?

Adica ok, intre timp BOR s-a dat cu statul national modern, dar n-ar putea sta deoparte macar in momentele si locurile simbolice unde l-a subminat activ?”, a subliniat Ionita pe Facebook.

In ziua aniversarii Unirii Principatelor Romane, si Timotei Prahoveanul a oficiat o slujba de Te Deum la Catedrala Patriarhala din Capitala, anunta Basilica.

„In zilele importante, cum este si ziua de 24 ianuarie, cel mai inalt semn de cinstire ramane rugaciunea. Niciun eveniment istoric important ori vreo persoana care a jucat un rol important nu pot fi amintite decat in lumina rugaciunii”.

„Cand dobandim un lucru pretios, asa cum a fost si Unirea de la 1859 sau alte momente deosebit de importante din istoria Romaniei, cel mai important lucru pe care trebuie sa I-l oferim lui Dumnezeu este rugaciunea”.

Ierarhul a precizat ca unitatea unui neam este mentinuta in primul rand de credinta in Dumnezeu, idealul pe care il are, precum si pastrarea traditiilor poporului respectiv.

„In aceste asezari locuite de romani, ei s-au straduit sa pastreze credinta, limba, intrucat cei din Tara Romaneasca se intelegeau cu romanii din Transilvania, cu cei din Moldova, s-au ajutat reciproc, au avut simtaminte de fratietate, chiar daca au avut domnitori diferiti”, a explicat Timotei.

„Momentul de la 1859 a fost deosebit de important si a aratat dorinta celor din Moldova de a se uni cu cei din Tara Romaneasca. Unirea avea sa-i faca pe cei Moldova si Tara Romaneasca mult mai puternici. Uniti, stateau mai usor in fata vanturilor si valurilor puternice. Inca din anul 1856, atat in Moldova, cat si in Tara Romaneasca s-au unit oamenii care tineau foarte mult la acest ideal al unirii. Adunarile ad-hoc au fost pregatite prin predicile rostite in toate bisericile si multi dintre credinciosi doreau ca acest lucru sa se intample cat mai curand”.

„Sarbatoarea Unirii de la 1859 ne aduce aminte de toti cei care in duh de unitate, de comuniune, privind la icoana Preasfintei Treimi, care a fost realizata de Gheorghe Tattarascu, cunoscut pictor al vremii, ii inspira, pentru ca cel mai inalt model de comuniune, unitate, fratietate, iubire este tocmai Preasfanta Treime”.

„Sarbatoarea de la 24 ianuarie ne indeamna acum, cum ne-a indemnat mereu, la unitate. Unitatea, dorinta de a pastra credinta pe care am mostenit-o de la Sfantul Apostol Andrei si traditiile acestui pamant trebuie sa domine in fata altor interese sau in fata unor dorinte personale, pe care fiecare dintre oameni le-ar putea avea”.

„Oamenii cu adevarat intelepti, oamenii care cauta comuniunea, vor trebui sa lupte pentru aceasta, indiferent de perioada. Ne rugam lui Dumnezeu ca darul unitatii sa fie mereu prezent”, a afirmat, in incheiere, PS Timotei Prahoveanul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: