Analiza: Ambitia Coreei de Sud de a deveni unul dintre cei mai mari vanzatori de armament din lume

externe

Coreea de Sud a profitat extrem de mult de pe urmele unui acord masiv de arme in valoare de 13,7 miliarde de dolari cu Polonia, cel mai mare de pana acum al Seulului, pentru a pune bazele unei forte militar-industriale nimicitoare , care, spera companiile de aparare ale celor doua natiuni, va hrani foamea de arme a Europei in viitor, potrivit Reuters.

Vanzarile de arme ale Coreei de Sud au crescut la peste 17 miliarde de dolari in 2022, de la 7,25 miliarde de dolari in anul precedent, potrivit Ministerului Apararii, pe masura ce tarile occidentale s-au straduit sa inarmeze Ucraina si tensiunile au crescut in alte puncte fierbinti, cum ar fi Coreea de Nord si Marea Chinei de Sud.

Acordul cu Polonia, un membru cheie al NATO, a inclus anul trecut sute de lansatoare de rachete Chunmoo, tancuri K2, obuziere autopropulsate K9 si avioane de lupta FA-50. Valoarea tranzactiei si numarul de arme implicate l-au facut sa iasa in evidenta chiar si printre cei mai mari jucatori ai apararii din lume.

Oficialii sud-coreeni si polonezi spun ca parteneriatul lor ii va ajuta sa cucereasca piata europeana de arme chiar si dupa razboiul din Ucraina, Seulul furnizand arme de inalta calitate mai rapid decat alte tari, iar Polonia oferind capacitate de productie si o piata de desfacere in Europa.

Reuters a vorbit cu 13 directori de companii si oficiali guvernamentali, inclusiv cu cei implicati direct in acord, care au spus ca acesta ofera un plan prin care utilizarea parteneriatelor si consortiilor public-privat vor extinde raza de actiune a Seulului care doreste sa devina unul dintre cei mai mari furnizori de arme din lume.

„Cehia, Romania, Slovacia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania si altii se gandeau sa cumpere echipamente doar din Europa, dar acum se stie ca acum poti cumpara la un pret mic si companiile coreene iti livreaza mai rapid”, a declarat Oh Kyeahwan, director la Hanwha Aerospace, companie implicata in acordul cu Polonia.
Companiile sud-coreene nu au dezvaluit care sunt preturile unitare pentru armele lor, care sunt adesea vandute impreuna cu vehicule de sprijin si piese de schimb.

Hanwha Aerospace detinea deja o cota de 55% din piata globala a obuzierelor, un procent care, in urma acordului cu Polonia, se va ridica la aproximativ 68%, potrivit cercetarilor NH Research & Securities.

Acordul a stabilit consortii sud-coreene si poloneze care vor construi echipamentele, vor intretine avioanele de lupta si vor oferi cadrul pentru a furniza in cele din urma si altor state europene, a declarat Lukasz Komorek, directorul Biroului de proiecte de export la Grupul de armament polonez detinut de stat ( PGZ).

Planurile prevad ca 500 din 820 de tancuri si 300 din 672 de obuziere sa fie construite in fabricile poloneze incepand cu 2026. „Nu vrem sa jucam doar rolul de subcontractant, furnizor de transfer tehnologic si cumparator”, a spus Komorek. „Putem atat sa cream sinergia, cat si sa ne folosim experientele pentru a cuceri pietele europene.”

Sash Tusa, analist la Agency Partners, cu sediul in Marea Britanie, a spus ca, desi ambele tari au industrii de aparare consacrate, planurile pe termen lung se vor confrunta cu obstacole. Vantul politic s-ar putea schimba, a spus el, reducand cererea de arme precum obuziere si tancuri.

Chiar daca productia si cererea se mentin, tarile europene ar putea dori acorduri proprii cu Coreea de Sud, precum cel al Poloniei, care ar putea crea locuri de munca si ar putea stimula industria, a spus Tusa.
„S-ar putea sa functioneze pentru unele tari la un volum foarte, foarte scazut”, a adaugat el despre vanzarile de arme din Coreea de Sud prin filiera poloneza, discutand despre provocarile cu care s-ar putea confrunta operatiunea comuna.

Intr-o fabrica Hanwha Aerospace de pe coasta de sud a Coreei de Sud, sase roboti uriasi automatizati si peste 150 de muncitori produc obuziere K9 de 47 de tone destinate Poloniei. Armele folosesc munitie standard NATO de 155 mm, au sisteme computerizate de control al focului, sunt concepute pentru a se integra cu usurinta in retelele de comanda si control si ofera performante comparabile cu optiunile occidentale mai scumpe. Sunt deja folosite de Australia si India.

Pentru a satisface cererea, compania se asteapta sa mai angajeze aproximativ 50 de lucratori si sa adauge mai multe linii de productie, a declarat directorul de productie Cha Yong-su. Robotii se ocupa de aproximativ 70% din lucrarile de sudura pe un K9 si sunt elementul-cheie pentru extinderea capacitatii, a spus el. Acestia functioneaza in medie opt ore pe zi, dar pot lucra non-stop daca este necesar.
„Practic, putem satisface orice comanda”, a spus Cha Yong-su.

Oferta Coreei de Sud de a furniza arme mai rapid decat aproape oricine a fost un aspect principal, spun oficialii polonezi. Primul transport de 10 tancuri K2 si 24 de obuziere K9 a sosit in Polonia in decembrie, la doar cateva luni dupa semnarea acordurilor, iar de atunci au fost livrate inca cel putin cinci tancuri si 12 obuziere.

In schimb, Germania, un alt producator important de arme, nu a livrat inca niciunul dintre cele 44 de tancuri Leopard noi comandate de Ungaria in 2018, a declarat Oskar Pietrewicz, analist senior la Institutul Polonez de Afaceri Internationale.

„Interesul tarilor fata de oferta Coreei de Sud poate creste doar avand in vedere capacitatea de productie limitata a industriei de aparare a Germaniei, care este un furnizor important de arme in regiune”, a spus el.

Din cauza tensiunilor constante cu Coreea de Nord, liniile de productie militara din Sud functioneaza, iar armele sale au fost dezvoltate, testate si imbunatatite in situatii de presiune uriasa, a declarat Cho Woorae, vicepresedinte global pentru afaceri si strategie al Korea Aerospace Industries.

Coreea de Sud este al treilea furnizor de arme pentru NATO si statele sale membre, reprezentand 4,9% din achizitiile de arme, potrivit Institutului International de Cercetare a Pacii din Stockholm (SIPRI). Aceasta este cu mult in urma Statelor Unite, care reprezinta 65%, si a Frantei cu 8,6%.

In ultimul an, Coreea de Sud a lansat prima sa racheta spatiala produsa in tara, a vazut primul zbor al avionului sau de vanatoare KFX proiectat pe plan intern si a anuntat oferte de miliarde de dolari.

De asemenea, Coreea de Sud si-ar putea extinde sprijinul pentru Kiev dincolo de ajutorul umanitar si economic daca Ucraina va fi supusa unui atac civil la scara larga. Seulul a aprobat cel putin ca unele componente de arme sud-coreene sa fie utilizate in Ucraina.

Coreea de Sud isi dezvolta avionul de lupta KFX impreuna cu Indonezia, iar liderii polonezi si-au manifestat interesul fata de acest proiect. Malaezia a cumparat anul acesta aproape 1 miliard de dolari in FA-50, iar Seulul este in cursa pentru a castiga o afacere de 12 miliarde de dolari pentru a furniza urmatorul vehicul de lupta al infanteriei din Australia.

„Tarile asiatice ne vad ca un partener foarte atractiv pentru acordurile de aparare, deoarece toti cautam sa ne protejam impotriva tensiunilor in crestere”, a spus un diplomat din Seul. „Suntem un aliat al SUA, dar nu si SUA”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: